Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A fűtés többe kerül, mint a gyógyszer

Csorna - A csornai kórház helyzete sem rosszabb, mint a többi egészségügyi intézményé az országban – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos, aki szerint a költségek csökkentése miatt van szükség az intézményen belüli költözésekre.
Csorna képviselő-testülete az október 18-i rendkívüli ülésén dr. Boga Attilát bízta meg a Margit kórház igazgató főorvosi teendői-
nek ellátásával. Boga főorvos fél éve dolgozik Csornán a sebészeti osztály vezetőjeként.

– Negyven évet betegágy mellett töltöttem Győrben a Petz Aladár-kórház sebészeti osztályán, ahol az általános sebészet minden ágát műveltem – kezdte a bemutatkozást a főorvos. – Négy évtized elteltével örömmel jöttem Csornára. Annál is inkább, mivel itt azokkal a kollégákkal dolgozhatok, akik korábban Győrben az osztályunkon gyarapították ismereteiket. Például tanítványom volt az itteni elődöm, Wellner főorvos is. Amikor idejötten, szinte ékszerdobozt találtam: a tágas folyosók, a jól felszerelt műtő, a fürdőszobás kórtermek a meglepetés erejével hatottak rám, hisz Győrből ez nem így látszott. Mindemellett azt tapasztalom, hogy a beteg-orvos kapcsolat is bensőségesebb az ilyen kis kórházban, mint a nagyban.

Dr. Boga Attila

– Úgy tűnik, ön bátor ember, hiszen az osztályvezetés mellett a rendkívül nehéz helyzetű intézmény irányítását is vállalta.

– A csornai kórház helyzete sem rosszabb, mint a többié az országban. Az intézetek mintegy 80–85 százaléka a csornaihoz hasonló veszteséget termelt, mert olyan volt az egészségügy finanszírozása. A lakosság is azt szokta meg, hogy sokféle ellátást megkapott itt. Április óta viszont csak a négy főszakmát finanszírozza az OEP. Például a traumatológiai ellátás Győrhöz tartozik, noha továbbra is ide jönnek a betegek. A kisebb eseteket el is látják a kollégák, hogy ne kelljen utazniuk az embereknek, csakhogy ezért a kórház nem kap pénzt. Másutt talán könnyebben kezelik a gondokat, itt viszont a polgármester úr azt vallja, hogy csökkenteni kell az adósságállományt. Az Integra Consulting Zrt.-t éppen azért kérték fel, hogy segítse a gondok megoldását.

– Tehát ha valaki elvágja otthon az ujját, annak Győrbe kell utaznia?

– Elvileg igen, de szó nélkül ellátjuk.

– Folyamatban van a költözés. Mi hova kerül az intézményen belül?

– Azért kell úgymond összehúzódni, hogy csökkenjenek a költségeink. Havonta négymillió forint a fűtés, erre többet költünk, mint gyógyszerre. Ezen változtatni kell. A költözés során a B épület emeletén száz krónikus ágyat helyeztünk el, újrafestett kórtermekben. A földszinten az ápolási osztály van. Az A épületben lesz az aktív ellátás, ezért az ottani sebészet, szülészet-nőgyógyászat mellé odaköltözik a belgyógyászat is. Ennek komolyabb anyagi vonzata van, ugyanis a kardiológiai őrző költöztetése, a hálózat kiépítése, a műszerek újrakalibrálása költséges feladat. A következő lépésként a D épületben lévő a rendelőintézet költözik a belgyógyászat helyére. Az üresen maradó negyvenéves épületet átadjuk az önkormányzatnak. A röntgenosztály a helyén marad.

– Ön szerint megmarad a Margit kórház?

– Azért vállaltam el a vezetését, hogy megmaradjon. Ha mi végrehajtjuk a tervezett intézkedéseket, az példa lehet mások számára is, hisz mindenki láthatja, hogy Csornán komolyan gondoljuk az adósság rendezését és teszünk is ennek érdekében. Optimista voltam, amikor elvállaltam a sebészetet, és a derűlátás motivált akkor is, amikor a vezetésre szóló felkérésre is igent mondtam.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Éva: A gimnáziumtól a cannes-i színpadokig

Kapuvár - A kapuvári Kiss Éva Evelyn jelenleg az Operettszínház művészeivel lép fel szűkebb… Tovább olvasom