Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

A fűtés megint drágul

A kapuvári képviselő-testület hétfői ülésén elfogadták az első félévi – a képviselők szerint könnyebb – költségvetést.
Biró Péter polgármester a városi vízelvezető árokrendszer néhol tragikus helyzetéről beszélt, melyet mi sem mutatott jobban, mint az, hogy a tűzoltóparancsnok beszámolóját előbbre kellett hozni a hétfő esti kivonulások miatt. Biró Péter felhívta a helyiek figyelmét az árkok rendbetételére. Hangsúlyozta, ahol a tűzoltóság a tulajdonos hanyagsága miatt vonul ki csapadékvizet szivattyúzni, a hivatal kiszámlázza a beavatkozás költségeit. Erre példaként a reggeli egyik bevásárlóközpontnál történt vízszivattyúzást hozta fel, ahol az építéskor nem oldották meg a vízelvezetést.

A Pannon-Víz rt. beszámolója kapcsán a cég győri műszaki igazgatója, Egyed Julianna hangsúlyozta, a kapuvári szennyvízrendszer közel nyolcvannyolc százalékos rákötési aránya az egyik legjobb a megyében. Kijelentette, az azbesztcsövek cseréje is előrehaladott, a hátralévő mintegy negyven kilométernyi szakaszt rövid időn belül kicserélik. A műszaki igazgató alapjában jónak ítélte a város vízhálózatának helyzetét, bár mint mondta, tennivaló van még. Többek közt a szennyvíztisztító rekonstrukcióját szeretnék mihamarabb elkezdeni.

Kisebb vita alakult ki a kórház gőzsterilizátorának beszerzéséről.  Az eddigi pályázatot visszavonták a képviselők és újat írtak ki. Boros
János, az egészségügyi bizottság elnöke szerint a gép beszerzése körüli huzavona „már egy cirkusz".

A városatyák tárgyalták a költségvetés első féléves teljesítését. Boldis Géza, a pénzügyi bizottság elnöke kijelentette, a költségvetés a könnyebbik félévén van túl, a következő hónapok beruházásai követelik a nagyobb pénzek kifizetését. A bizottsági elnök szerint időben kell a nadrágszíjat meghúzni, mert vélhetően a jövő évi fejlesztésekre nem marad forrása az önkormányzatnak. A városfejlesztési bizottság vezetője, Kóczán Zoltán is az intézmények gazdálkodásának további racionalizálását tartotta szükségesnek.

A képviselő-testület döntött a Metrum alapfokú művészeti iskola tandíjainak mértékéről. Eszerint az ötös tanulók tízezer-ötszáz forintot, a négyesek közel tizenhatezret, de az elégséges diákok már több mint huszonhatezer forintot fizetnek félévenként.

A távhőszolgáltatást végző Ras kft. igazgatója, Pentz Imre a beszámolójában elmondta: a gázár központi emelkedése miatt az intézmények közel hatszázalékos távhődíjemelésre számíthatnak a fűtési idény kezdetétől, ami már szinte elviselhetetlenné teszi költségeiket. Több képviselő visszatérő problémaként a városi lekötésekre kérdezett rá a cég vezetőjétől. Hámori György képviselő kijelentette, a lekötések a magas fűtésdíj következményei, a lakótelepiek – ha kölcsönt vesznek fel az egyedi fűtés beszerelésére – a hitelekkel együtt is kevesebbet fizetnek, mint a jelenlegi, akár húszezer forint feletti hődíj. A képviselők úgy vélik, a szolgáltató szerződésének jövő évi lejárta előtt létre kell hozni egy bizottságot a városi távfűtés helyzetének mielőbbi rendezésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült Bősárkány főtere

A helyi önkormányzat, az egyházközség és a faluban működő gazdasági társaság együttműködésével szépülhetett meg Bősárkány főtere. A 14 millió forintos beruházást a hétvégén adták át a helyieknek. A falu központjában élelmiszerboltot üzemeltető gazdasági társaság vezetői gondoltak először arra, hogy üzletük környezetét megszépítik. Tovább olvasom