Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A futball és a gyógyítás a szenvedélye

Miután hazatért a hadifogságból, felvették az orvosi egyetemre. Ötven éve gyógyít, hetven éve futballozik.
Dr. Sipos József
Az első munkahelye szülővárosához, Budapesthez kötötte, aztán vidékre költözött. Dr. Sipos József ma már csornainak vallja magát. Nemrég szép jubileumhoz érkezett dr. Sipos József. Fél évszázad telt el azóta, hogy átvette diplomáját a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. Az évforduló alkalmából a Semmelweis-egyetem arany oklevelet, Csorna önkormányzata pedig díszoklevelet adományozott a helyi Margit Kórház nyugalmazott főorvosának.

Dr. Sipos József Csorna egyik ismert személyisége, családjával együtt csaknem 40 éve a rábaközi város lakója. Annak ellenére kedvelte meg a vidéki életet, az itt élő embereket, hogy Budapesten született 85 évvel ezelőtt, 1920 szeptemberében.

Élete semmiben sem különbözött a többi korabeli fiatalétól, iskolába járt, dolgozott és futballozott, mígnem megkapta a katonai behívót és 1941 őszén mundért öltött. Kivitték a frontra, majd fogságba esett, ahonnan 1948 augusztusában térhetett haza. Azután óriási fordulat következett az életében, hiszen még abban az esztendőben felvették az orvosi egyetemre, ahol 1954-ben szerzett diplomát.

„ Az egyetem után pályáztam az állásra és a kettes belklinikára kerültem" – emlékezett. A klinika után Fehérgyarmat, aztán 1968-ban évfolyamtársa, az akkori Kórházigazgató, dr. Krekó Imre invitálására Csorna következett. „Annak idején több ajánlatot is kaptam, de Csornát választottam. Azóta csornai állampolgár vagyok, nagy megelégedésemre" – fűzte hozzá mosolyogva. A Margit Kórházban a belgyógyászati osztályt irányította egészen nyugdíjba vonulásáig, ám utána is vállalt gyógyító munkát.

Dr. Sipos Józsefet nemcsak a betegek, hanem a futball barátai is jól ismerik, hisz örök szerelme a labdarúgás. Testvéröccse Sipos Ferenc, az egykori válogatott labdarúgó volt. József, a legidősebb Sipos gyerek 1934-ben kezdett focizni a fővárosban. Több csapatban is megfordult, de – talán épp a hosszúra nyúlt hadifogság miatt – olyan magasra nem tudott feljutni, mint a testvére. Később több helyen csapatorvosként dolgozott. Így aztán Csornára költözve az egyik első teendője volt, hogy kapcsolatot teremtsen a helyi labdarúgókkal, akikkel hamar megtalálta a közös hangot. Nem sokkal később már az öregfiúknál kergette a bőrt, közben ellátta a sportorvosi teendőket. Nemrég még korát meghazudtoló fürgeséggel futott a pályára, ha valamelyik – hazai vagy ellenfél – játékos megsérült. „Minden sérülést ismertem, hisz magam is elszenvedtem ezeket futballistaként" – jegyezte meg, hozzátéve: – Aki a futballpályán nőtt fel, az tudja, hogy mi történik ott."

Közvetlenül a rendszerváltás után belekóstolt a helyi politizálásba is, tagja volt az önkormányzati képviselő-testületnek. Az effajta tisztség azonban nem nyerte el a tetszését és alig két esztendő elteltével távozott. „Néhány dolog rosszulesett és ott hagytam" – indokolta akkori döntését.
A főorvos úr napjaink eseményeire is figyel és aggasztja az egészségügy helyzete. „Sokat olvasok, érdekelnek a világ dolgai, na meg három unokám is van, kellemesen elszórakozok velük.

Igyekszem mindenhol és mindenkinek segíteni, mert az megnyugvás számomra" – magyarázta. Azt is elárulta, hogy a televízióban mostanság sem kezdődhet el labdarúgó-mérkőzés anélkül, hogy ne ülne a képernyő előtt. Ugyanakkor a hazai meccseknek is állandó látogatója.

Ellenben aggasztja a világban és hazánkban tapasztalható mértéktelen környezetszennyezés. „Sokan oda is autóval mennek, ahová gyalog is kényelmesen eljutnának, s ez nem tesz jót a levegő tisztaságának" – dohogott. Szerinte az ilyesmi ellen szigorúan fel kellene lépni, hisz az emberiség jövője a tét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori nyomvonal a határban

A római korból származó út vezet át Szany határán. A helyiek már korábban is találtak erre utaló nyomokat, a mezőgazdasági parcellaazonosítást segítő légi felvételen pedig látható is az út nyomvonala, amely kétezer év múltán is látszódnak. Az út mentén régészek egy pihenőállomás épületének maradványait is megtalálták, de ásatás egyelőre nem lesz a területen. Tovább olvasom