Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A fürdő vételárát kötbérként kezelik

A csornai önkormányzat a Kerti Park Kft. által a termálfürdőért 2005-ben kifizetett 49 millió forintot meghiúsulási kötbérként kezeli.

Ezenfelül további követelései is lehetnek a városnak.

A csornai önkormányzat és a helyi termálfürdőt üzemeltető Kerti Park Kft. között még tart az elszámolás. Vannak vitás kérdések, anyagi természetűek. A város a társaság által okozott károkat is szeretné megtéríttetni, ha kell, akár peres úton is. Turi György polgármester számolt be portálunknak a részletekről.

– A város 2005-ben nettó ötvenmillió forintért adta el a termálfürdőt és a kempinget magába foglaló ingatlanokat – tájékoztatott a polgármester. – A tulajdonjog átadását azonban a téliesítést is tartalmazó fejlesztés megvalósításához kötötte. A cég a szerződés megkötésekor negyvenkilencmilliót ki is fizetett. Az elmúlt időszakban a szerződés módosítására minden esetben a fürdő üzemeltetése és fejlesztése érdekében került sor. Sajnálatos módon a fürdő és a gyógyvizet szolgáltató termálkút együtt soha nem volt a város tulajdonában. Ez viszont jelentős korlátok közé szorította a fürdőfejlesztési elképzeléseket.

A város a társaság által okozott károkat is szeretné megtéríttetni, ha kell, akár peres úton is.
A város jelenlegi vezetése elsődleges feladatának tekintette a fürdőfejlesztést. Emiatt az örökölt szerződésbe további biztosítékokat építettek be. Így került bele az 50 millió forintos meghiúsulási kötbér azzal, hogy egy esetleges szerződésbontás esetén a már kifizetett vételár ellenértékeként számítandó be.

– Önkormányzatunk nem nézte tétlenül a kft. szerződésszegő tevékenységét, a fejlesztések elmaradását – folytatta a polgármester. – A vagyonvédelem érdekében megtette a szükséges intézkedéseket, és 2009. szeptember 1-jén a szerződéstől elállt. Erre tekintettel az 50 millió forintos kötbér a cég által visszakövetelt vételár beszámítására szolgál. Ezenfelül kívánja az önkormányzat az elszámolás keretében esetlegesen peres úton a Kerti Park Kft. által okozott károkat is megtéríttetni. 

Olvasóink írták

 • 8. egycsornai 2010. február 23. 20:29
  „Jártam a cégnél tavaly. Tele voltak a fóliák virággal. Több fordulóban újra ültettek. (Ha Igaz akkor a telepített növények több mint 90%-át eladták)Úgy hallottam külföldre szállítottak. Sőt direkt innen kértek dugványokat a jó minőség miatt.. Mindezek mellet nehezen hiszem hogy veszteséget termeltek. Max papíron. de ez kideríthető, büntethető.”
 • 7. Capr 2010. február 23. 17:51
  „felsőszeri: A cikk alapján valószínű hogy így van, de az nagyfokú pofátlanságra vall, hogy a Kft. vissza szeretné kapni azt a csökkentett vételárat, amely fejében fejlesztéseket kellett volna végrehajtania. Többször írtam, hogy 50 MFt fejlesztésnek a töredéke sem valósult meg, és azt is lebontották. A meghiusulási kötbér és a vételár így tényleg kioltja egymást, de az elmaradt ígéretek miatt kártérítési igénnyel léphet fel az önkormányzat, de szerintem ez már elkésett ügy. A céget valószínűleg felszámolják, a követelések kiegyenlítésére esély sincs.

  egycsornai: Sajnos a Kft. korlátolt felelősségű gazdasági társaság, vagyis maximum azt a tőkét tudják a tulajodonosok elbukni, amelyet befektettek a cégbe az induláskor, illetve a cég működésének eredményeként létrejött vagyongyarapodást. A Kft. masszívan veszteséges. Saját tőkéje negatív. Vagyona ugyan van, de az idegen forrásból, értsd: kölcsönökből finanszírozott. (Megnéztem nyilvános forrásokból, számokat nem írok, mert kimoderálnak) A kártérítés esélytelen. Milyen megtérülésre számít az önkormányzat? Sajnos ezt már egy évvel ezelőtt is lehetett látni. Kinek a felelőssége az önkormányzatnál, hogy ezt nem vették, vagy nem akarták észrevenni?”
 • 6. felsoszeri 2010. február 23. 11:33
  „qeu!

  a cikkből szeritnem az tűnik ki, hogy az önkormányzatnak vissza kéne fizetni az 50 milla vételárat, amit már a cég kifizetett 2005-ben, az önkormányzat ezzel állítja szembe az 50 milla kötbért. Ha jól értem.

  Tehát valójában a két követelés kioltja egymást.”
 • 5. egycsornai 2010. február 22. 20:24
  „Megjegyzem a céget rengeteg úton lehetne perelni: adócsalás, környezetszennyezés, stb... csak keményen. Bár kft-ről beszélünk ennek is csak van gazdája akik felelnek a cégük okozta károkért.. A tulajoknak is van elég pénzük, fizessenek... A kft-nek is tudtommal van egy lekötött vagyonrésze, amelyet felszámolásnál szétosztanak. Rengeteg kárt, bosszúságot okoztak!!! Keményen meg kell büntetni a céget illetve vezetőiket!!!”
 • 4. qeu 2010. február 22. 18:57
  „Értem ami a cikkben le van írva - már kb 5-ször leírásra került -, de továbbra is az az alapkérdésem, hogy miből kívánja beszedni a pénzt az Önkormányzat, hisz a Kerti Park Kft. vagyonnal nem rendelkezik, nem termel és adósságai is vannak jócskán? Erre még egyszer sem adtak választ!!!
  Amúgy meg mehet a per, de starnd nyisson meg és működjön rendesen.”
 • 3. ladiszlo 2010. február 22. 17:17
  „""2""
  Milyen nyitás??? Az egész egy egészségtelen koszfészek,arról nem beszélve,hogy 30-éve megált az idő.”
 • 2. tiszike 2010. február 22. 14:57
  „ugyse lesz itt nyitás...”
 • 1. miro132 2010. február 22. 13:44
  „oks ez mind szép de lesz strandnyitás május 1-én ? ha igen akkor ki lesz az üzemeltető?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatból üdülhetnek

Kapuvár - A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt pályázaton a Berg Gusztáv Szakiskolának… Tovább olvasom