Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A fürdő és a víz vonzó, a környék látnivalói nem

Az időjárás függvényében nyit a kapuvári strand az idény kezdetén. A környező kemping és az apartmanok is a növekvő látogatószámban bízva várják a nyarat. Csehek és németek járnak Kapuvárra.

Mind a termál melletti apartmanok, mind a Hany Istók Kerékpáros Centrum és a szomszédos kemping emelkedő látogatószámmal várja a fürdési szezont, a kapuvári strand indulását. A turisztikai szakemberek szerint Kapuvár a cseh, az osztrák és a német fürdővendégek kedvelt helye, akik azonban nem nagyon érdeklődnek a város és környékének nevezetességei iránt.

A szakemberek úgy vélik, Kapuvár meglévő programjai és a környező települések épített és természeti ritkaságai noha elegendő vonzerőt jelentenének a turistáknak, ők azonban jobbára a termál miatt érkeznek Kapuvárra. A vendéglátók a nyári idegenvezetést hiányolják a városból.

Kapuvári strand: Tárgyalnak az üzemeltetővel.
Kapuvári strand: Tárgyalnak az üzemeltetővel.

– Téli szezonunk, mely szeptembertől márciusig tart, az idén is jónak mondható. E hónapokban több vendéget fogadtunk, mint az előző szezon hasonló időszakában – tájékoztatta lapunkat Szücs Kálmán, a Flóra termál ügyvezetője. Idén 2815 vendégéjszakát és 14 ezer fürdővendéget regisztráltunk. Szücs Kálmán kiemelte: áprilistól októberig a fürdőkörnyéki apartmanok is teljes kihasználtsággal üzemelnek.

– A zömében cseh vendégek kifejezetten a termálvíz miatt érkeznek, nagyon ritka az, aki élénkebben érdeklődik a város vagy a környék nevezetességei iránt – fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette, épített és kulturális kínálatával a város azt nyújtja, ami egy ekkora településtől elvárható, ennél komolyabb programokra amúgy sem Kapuvárt keresik a külföldiek.

– Vendégeink általában csoportosan jönnek és az apartmanokban jól elszórakoztatják magukat – mondta a Flóra ügyvezetője.

A termál mellett a kapuvári strand a jó idő beköszöntével kinyit. Ám az üzemeltetésről még tárgyal a városháza.

A Flórával ellentétben a kemping vendégeinek jó részét a német és osztrák vendégek adják, a csehek száma elenyésző. Tarcsai Györgyné tulajdonos azonban kiemelte, a kempingbe jobbára lakóautókkal érkeznek (54 kiépített helyre) a vendégek, évente 3000 körüli létszámban. Túlnyomó részük visszatérő vendég, akik szinte mind hetven év körüliek.

– Vendégeink nem igényelnek kulturális vagy bármilyen más programot, néhány hétig látogatják a fürdőt, aztán továbbállnak – mondta a kemping vezetője.

– A visszajelzések szerint a kapuvári fürdő árai jók, a csendet és nyugalmat pedig vendégeink el is várják – fogalmazott Tarcsainé.

Véleményét alátámasztotta a Kisalföldnek a Németországból érkezett Christian Machill, aki épp a napokban itt ünnepelte hetvenedik születésnapját. Elmondta, immár negyedik éve jár vissza Kapuvárra.

Christian Machill Németországból: Negyedszer keresi fel a kapuvári fürdőt.
Christian Machill Németországból: Negyedszer keresi fel a kapuvári fürdőt.

A kempinget nemrég pályázati forrásokból bővítették, további fejlesztéseket nem terveznek. Megjegyzendő, hogy a terület túlsó oldalán bekerített, kiépített kemping várná a vendégeket, ám a tulajdonos évek óta kihasználatlanul hagyja a napjainkra elgazosodott területet.

– Az elmúlt hónapok tapasztalatait összegezve elmondható, hogy a komplexum kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket. Természetesen nem elfelejtve, hogy a dolgunkat könnyíti a szomszédos termálfürdő is – nyilatkozott nemrégiben Németh D. László, a szomszédos Hany Istók-centrumot üzemeltető Kapukom Kft. ügyvezetője. Kiemelte, a tavalyi év április-májusától kiemelkedő számban érkeztek cseh és szlovák vendégek a centrum szobáiba. Nagy részük – az épület eredeti funkciójához igazodva – kerékpárral. Németh D. László is alátámasztotta kollégái véleményét: az ide érkező – már említésre méltóan – nagyszámú turistának sajnos nem tudtak a tavalyi évben olyan programsorozatot biztosítani, ami ösztönözte volna a csoportok hosszabb távú maradását.

Idén orvosolnák ezt a hiányosságot. A Hany Istók Kerékpáros Centrum napjainkban hét szobával, 18 ággyal fogadja a vendégeket.
 
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre költözött a csornai szerkesztőség

Hétfőtől a Templom utca 8. szám alatt, a Hungária Biztosító egykori kirendeltségének helyén találnak… Tovább olvasom