Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A folyton alkotó naiv szobrász

Négy évtizedes alkotómunkájából nyújt ízelítőt a csornai Horváth Róbert. Az amatőr szobrász önálló tárlattal mutatkozik be. A megnyitón elhangzott: nagyon fontos, amit ő csinál.


Egy négy évtizedes, amatőr művészi pálya jelentős állomásához érkezett a napokban: Horváth Róbert csornai naiv szobrász önálló tárlatát nyitották meg a könyvtárban. Az alkotót mindenki ismeri a városban, hiszen postásként negyven évig járta Csorna utcáit. Azt azonban talán kevesen tudják, milyen értékes mindaz, amit csak ritkán mutat meg magából. Példamutató az a kötődés is, ami Horváth Róbertet szülővárosához fűzi.

Az alkotó számára a csornai gimnáziumi évek voltak meghatározók, ahol tehetségét művészettörténetet oktató tanára, Somsits Róza fedezte fel. Ő biztatta és támogatta kezdeti próbálkozásait. Az érettségi után nem volt könnyű dolga. Otthonról nem kapott kellő ösztönzést és alkotói támogatást, szülei jobban értékelték a fizikai munkát, mint a művészetet. Mesterei sem voltak, így önállóan sajátította el a technikákat, fogásokat, a műhelymunka alapjait. A türelem, a szorgalom, a szenvedély és a megvalósítás késztetése adott neki erőt.


Agyagszobraival az évek során sikeresen szerepelt számos országos és helyi kiállításon. Műveivel a város közterületein, közintézményeiben is lehet találkozni. Horváth Róbert nemcsak munkáival gazdagítja a várost, de néprajzi gyűjteménye is jelentős. Számára ugyanis a múlt, főként Csorna néprajzi értékeinek megőrzése nagyon fontos. Művészetében is.

Szalay Balázs tanár a megnyitón úgy fogalmazott, Horváth Róbert művészetét nem szívesen rangsorolná és osztályozná. „Azt érzem, hogy fontos, amit ő tesz. Közel hozza hozzánk az alkotást és a művészetet. Szobraival elképzelhetővé, láthatóvá tesz olyan megfoghatatlan dolgokat, mint a kisalföldi mondavilág. Emléket állít Csorna történelmének, hagyományainak és néprajzi örökségének. Ezekhez a témákhoz tökéletesen illik a helyi agyag natúr, terrakotta színe" – jegyezte meg.

Az amatőr szobrászt nevezték már többféleképpen: csendes missziós, teremtő lélek, saját öröméért szobrászkodó postás. A Révai új lexikon szobrászművészként említi, ő maga pedig a folyton alkotó naiv szobrász megjelölést emlegeti. Az évtizedek során mintegy kétszáz alkotás került le a munkapadjáról, ám lelkesedése töretlen.

– A munkával nem állok le, hogyan is tenném, amikor nekem ez szórakozás – mondta a Kisalföldnek Horváth Róbert. – Azt az érzést, amikor a cserépgyár kemencéjéből hazaviszem az adott művet és elhelyezem otthon, nem lehet leírni. A kiállítás egy mérföldköve a pályámnak, de semmiképpen nem betetőzése. Én magam egyébként a tehetség felfedezésében nem hiszek. Nincs olyan, hogy felfedezés, csak kitartó szorgalom és belső késztetés van arra, hogy megvalósítsam mindazt, ami bennem van.

Az amatőr szobrász hozzátette: rövidesen egy Szent István-szobor elkészítése lesz a feladata, a farádi önkormányzat megbízásából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kellett a negyedmillió forintos vérnyomásmérő

Hiába a kitalált történet, nem mindenki ugrik be a trükkös tolvajoknak. Egy kapuvári idős hölgynek… Tovább olvasom