Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

A földtulajdonosok nem ellenzik a szélerőműveket

Osztrák befektető szeretne szélerőműparkot létrehozni a Dél-Rábaközben.
A Rábaközben is egyre több településen vetődött fel szélerőműparkok építésének gondolata. A beruházók a községi vezetőkkel egyezkedtek és a földtulajdonosokat is megkeresték. Az elképzelések szerint többek között a kapuvári, a bágyogszováti, a rábapordányi, a Dél-Rábaközben pedig a ciráki, a gyórói, a dénesfai és a répceszemerei határban foroghatnak a lapátok.

A gazdák kezdetben ugyan idegenkedve, de a kivitelezés elé akadályt nem gördítve fogadták az üzletembereket. A szélerőműparkok építése kötöttségeket jelent a művelésben, de számításaik szerint megéri aláírniuk a megállapodást. Dénesfán Kovács Miklós földtulajdonos azt mondja: nem ebből gazdagodnak meg, de hét-nyolcszor többet „hoz" a bérletbe adott terület, mint most.

– A beruházó vállalkozók először az önkormányzatot keresték meg, bennünket pedig a hivatalban tájékoztattak – beszélt a kezdetekről Kovács Miklós. – A legmesszebbmenőkig támogattam az ötletet, a mi földünket Dénesfa és Répceszemere között érinti a szélerőmű, az úgynevezett Szikas-táblán. Úgy értesültem, hogy két erőmű épülne 5,5 hektáros területünkre. Nem bánom, hogy valamekkora rész kiesik a művelésből, hiszen nem túl jó minőségű a föld. Anyagilag sem járunk rosszul, lényegesen több bérleti díjat kapunk, mint amennyit most hoz.
„ Azon túl, hogy a gazdáknakbérleti díjat fizet a cég, az önkormányzatot is támogatja, tavaly például már utaltak is egy összeget, ami egy kisközségnek mindig jól jön."

Nagy Frigyes eleinte bizalmatlan volt a befektetőkkel, attól félt, hogy „megvezetik" a tulajdonosokat. Ma már úgy fogalmaz, hogy alaptalan volt félelme.

– Jobban megismertük a terveket, ráadásul az önkormányzaton keresztül vették fel velünk a kapcsolatot, ami mindenképpen megnyugtató. A fejlődésnek nem állunk útjába, és ami jó a birtokosoknak, az ez esetben jó a falunak is – jegyezte meg Nagy Frigyes.

Kocsis Miklós szerint a „fejlődésnek nem szabad útjába állni".
– A művelésből csak az utak és az erőművek „alatti" területek esnének ki, de ami szimpatikus volt a megállapodásban, az az, hogy a park esetleges megszűnésekor teljes rehabilitációt végeznek el. Információim szerint egy hetvenszer hetven méteres területre van szükség. Első hallásra támogattam a szélerőművek megépítését, mert tudom, hogy egy sokkal tisztább energia termelésére képes. A gazdák némi kötöttségekkel ugyan, de művelhetik tovább birtokaikat, úgyhogy nem fizetnek rá – vázolta a dénesfai földtulajdonos.

Osztrák kivitelező

A dél-rábaközi szélerőműparkban a tervek szerint negyvennyolc szélkerék termelné az energiát. A befektető osztrák. A beruházás megyénkből érinti Dénesfa, Cirák, Gyóró és Répceszemere határát, illetve a Vas megyei Répcelak, Vámoscsalád és Csánig területét. Az osztrák cég tervei szerint 2010 végéig fejezik be a munkálatokat. A széltornyok darabja 500–800 millió forintba kerül és óránként kétezer kilowatt energiát termelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz és víznyomás okoz gondokat

A javuló időjárás lehetővé tette a gazdálkodók számára a tavaszi munkák elvégzését. A Rábaközben is a földeken találjuk a termelőket, akik közül többen – kicsit megkésve ugyan – az árpavetésre készülnek. A termelők számítanak a tavaszra, és bíznak abban, hogy idén szerencsés évük lesz. Az acsalagi gazdák gondjait a belvizek szaporítják. Tovább olvasom