Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A földszigetiek ragaszkodnak falujukhoz

Az egykori hercegi birtokon, a csornai határban alakult ki a tizenkilencedik század végén a Földszigeti-major. Lakói a mezőgazdaságban dolgoztak, mai utódaik viszont már máshol keresik a boldogulást.
Szomszédok: Margit néni és Anna néni naponta találkoznak, törődnek egymással. A földszigeti kastély: Az épületben a hercegi birtok bérlője lakott.
Csorna határában a XIX. században a hercegi és a prépostsági nagybirtokokon több majorság is kialakult. A gazdaságban dolgozó cselédek ilyen „telepeken" éltek Csatárimajorban, Földszigeten, Pálmajorban, Mátyásszigeten, a Hosszúdombon, a Pistakúton és a Gyöngyösmajorban. Az évek múlása és a mezőgazdaság többszöri átalakulása után a szép és sokatmondó nevű apró tanyák eltűntek, ma már csak Csatárimajort és Földszigetet lakják.

Virágzó település volt

Földsziget a Hanságba benyúló hátságon épült ki, egy-másfél méterrel magasabb, mint közvetlen környezete. Ma közigazgatásilag Csornához tartozik, de annak idején egyedül is virágzó településnek számított külön iskolával, három tanítóval és öt-, hatszáz lakossal. Az ott élők a herceg Esterházy család birtokain találtak megélhetést, cselédek voltak. Az évtizedek alatt azonban a lélekszám alaposan lecsökkent, egyre több lett a temetés, mint a keresztelés, így mostanra alig százhetvenen maradtak a faluban, a többség nyugdíjas. Az elmúlt évtizedben megjelentek a külföldi házvásárlók is, akik a község nyugalmába, csöndjébe és a környék szép kirándulóhelyeibe szerettek bele.

Földsziget tehát alaposan megváltozott az idők során, de a helybeliek szeretik községüket és ragaszkodnak falujukhoz. A fiatalok viszont már nem gazdálkodnak, inkább Csorna vagy Jánossomorja gyáraiban keresik kenyerüket. Otthon csak az idősek maradnak napközben: ők látják el a ház körüli munkát és tartják össze a családot. Persze – ahogy régen is – jut idejük egymásra, mert összetartó közösség él Földszigeten. Menyhárt Imréné és Tóth Imréné ottjártunkkor éppen a főutcán beszélték meg a napi teendőket.

Már csak a konyhára valót termelik

– Alaposan megfogytunk, ma már nincsenek népes családok, akkoriban bezzeg nem volt ritka az öt-hat gyerek sem – mondja Menyhárt Imréné Margit néni, aki nyolcvankét éves és szülei is tősgyökeres földszigetiek voltak. – Többen vagyunk már idősek, a fiatalok máshol telepednek le, az üres házakat megveszik az osztrákok. Rendes népek különben, csak nemigen tudunk beszélni velük.
Mezőgazdasággal így nem sokan foglalkoznak Földszigeten, pedig őseiknek ez az ágazat nyújtott megélhetést. A legtöbben csak a konyhára valót termelik meg a kertben, a földeket pedig bérbe adják.
– Megváltozott az élet itt is, azelőtt nénémnek, bátyámnak hívtuk a rokonokat, most meg csak nénik vagyunk még a közelieknek is – vázolja a viszonyokat Margit néni.
– Megváltozott a világ is – veszi át a szót Tóth Imréné. – Talán nincs annyi idejük egymásra a népeknek, meg hát, nem is igen vannak itthon, mindenki eljár dolgozni, a fiatalok pedig tanulni. Az én lányaim sem itthon élnek, Győrben van lakásuk, de a kisebbik Pestre jár dolgozni, nem könnyű a bejárás.
Jó néhány évtizeddel ezelőtt Földsziget központja a kastély volt, amelyben a hercegi birtok bérlője, Mesterházy Ernő lakott. De ott éltek a tanítók, valamikor hárman is, ma a bolt működik benne és ott alakították ki a kápolnát, az egykori nappali szobában.

Minden vasárnap mise

– Minden vasárnap van mise, László atya jár ki hozzánk – folytatja Margit néni. – Képzelje, nemrégen derült ki, hogy az öcsém mellett, aki Oroszlányban volt plébános, László atya volt a káplán. P kérdezett rá, mert megismert, hiszen nagyon hasonlítok a testvéremre. Mi az Annussal egyébként jó szomszédok vagyunk, hiszen legtöbbször magam vagyok, a lányomék dolgoznak, az unokák tanulnak és ő át-átnéz hozzám, hogy minden rendben van-e.
Földszigeten a bolt korán bezár, így az italboltba megyünk be, „szót hallgatni". Az ajtó előtt nagy testű kutya őrzi gazdáját, de megnyugtatnak: mehetünk nyugodtan, mert nem árt az senkinek. Éppen jókor érkezünk egyébként, odabent találjuk a nyolcvanéves Laskó Lászlót, aki betyárnótákkal vidítja fel közönségét. Beszélgetőtársa Varga Pál, akivel múltidézésre is szívesen vállalkoznak.
– Sokan elkerültek a faluból – mondja Varga Pál.

– A járásban szerintem nincs is olyan település, amelyiken ne élne földszigeti, Csornára például rengetegen betelepültek.
– Régen itt mindenki a mezőgazdaságból élt – folytatja Laci bácsi. – Először cselédek voltunk a hercegi birtokon, aztán a háború után, a földosztáskor egyéni gazdálkodók lettünk. Ez is megszűnt, jött a szövetkezet, tehát mindenféle formát kipróbáltunk. A mi időnkben, ha kimaradtunk az iskolából, mentünk napszámba. Magam az állattenyésztésben kezdtem, úgy mondom, hogy állatidomító voltam, hiszen az ökröket, lovakat, bivalyokat tanítani kellett. Hat ökröt hajtani is külön mesterség, hiszen nem egyszerű dolog az. Elmúltam nyolcvanesztendős, de akkor érzem jól magam, ha dolgozhatom most is a friss levegőn. Van egy kis terület, amit munkálok, hiába próbál a lányom leállítani, így most már sorol a borsó.

„ Csikós leszek, nem gulyás..."

A két beszélgető a világ mostani menetével különben nincs kibékülve, ahogy Pali bácsi fogalmaz: nincs értelme ebben az országban már semminek, hiszen a világ kifordult a tengelyéből.
– Mindenki csalhat, lophat, de büntetés senkinek sem jár, és egyre több a szegény ember – summázza tömören véleményét és viccesen hozzáteszi: – Én is inkább rabló lennék, ha újrakezdeném.

Laci bácsi erre azt mondja: a betyárvilágot nem lehet visszahozni, és már fújja is a nótát, a kezében lévő fokossal a földre csap nagyot. „Megüzenem a kedves feleségemnek, / gondját viselje a két gyerekemnek. / Se gulyásnak, se csikósnak ne adja, / Mert ott csak a betyárságot tanulja. / Édesanyám, csikós leszek, nem gulyás, / Ostort veszek a kezembe, karikást, / Kiválasztom a ménesből a dereset, / Úgy elmegyek, hét vármegye kereshet." Búcsúzóul még utánunk kiált Laci bácsi: ha olyan könnyen menne, ő is beállna betyárnak, csak jól megfizetnék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végére szociális bérlakások

Sopronnémeti – dacolva a csökkenő lélekszámmal – élni és fejlődni akar. Az önkormányzati… Tovább olvasom