Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

A földjüket is eladnák a felújítás érdekében

Rábatamásiban megújul a Jászai család ősi „fészke”, az egykoron a híres színésznő, Jászai Mari vásárolta családi ház. Ám egyelőre pénzhiány akadályozza a munkát, s emiatt a mindig derűs Joli néni is kesereg.
Az öreg épület: itt pihent nyaranta Jászai Joli néni.
Egy ország ismeri és szereti Jászai Joli nénit, aki főleg ízes rábaközi beszédével, felejthetetlen televíziós fellépéseivel, filmszerepeivel és verseivel lopta be magát a nagyközönség szívébe. A rábaközi emberek pedig különösen kedvelik a nemzet Joli nénijét, hisz ő is Rábatamásiból, a Jászai- ak ősi fészkéből indult el.
A kilencvenhetedik életévében járó asszony ma is nagy-nagy szeretettel beszél szülei házáról, ahol az idei nyáron is eltöltött tíz napot.

Arról az épületről, amelynek az állaga eléggé leromlott, de a család szeretné megmenteni, ezért hozzáláttak a felújításhoz. Csakhogy munka közben akadályba ütköztek...

Elkészült a tető és a kisveranda

– Kimondhatatlanul szeretjük azt a kis házat – mondta a Keszthelyen a leányánál tartózkodó Joli néni. – Hozzá is láttunk a rendbetételéhez, de nem sokáig jutottunk, mert elfogyott a pénzünk. Mostanra csak a tető és a kisveranda készült el. Jászai Mari néném 1922-ben vette a házat édesapámnak, és azt mondta; „Józsi öcsém, neked ház és föld kell." Ez számunkra nagyon kedves épület, ezért nem szeretnénk romokban látni. Óriási fájdalom, hogy egyelőre nem tudjuk folytatni a munkát pénzhiány miatt. A húgom, Jászai Katinka kézbe vette az ügyet, szedtünk össze pénzt a családban és adott a falu is, de ez az összeg nem elég.

Nem nagyon érdeklődnek

Joli néni elmondta: úgy döntött a család, hogy eladják azt az 1600 négyszögöles telket is, amit szintén Jászai Mari vásárolt testvéröccsének, Józsefnek. Ha ezt az ingatlant sikerülne értékesíteni, az árából be tudnák fejezni a ház felújítását.

– Azelőtt egy faluban egy ekkora darab föld hatalmas érték volt, most viszont nem nagyon érdeklődnek a vevők – jegyezte meg Joli néni, aki szerint amennyiben sikerül befejezni a felújítást és valaki Jászai Mari házára kíváncsi lesz, természetesen megtekintheti.

Jászaiék háza Rábatamásiban a Szent István utcában található. Homlokzatán egy tábla, rajta: „Jászai Mari. E házban pihent nyaranta testvéröccsénél, Jászai József rábatamási kántortanítónál 1926-ban bekövetkezett haláláig. Jászai család"

„ Szívesen körbevezetném a látogatókat otthon. Boldogan mennék haza, hisz nagyon szerettem ott."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülő ravatalozók, szépülő sírkertek

Kerítést cserélnek, parkosítanak, ravatalozót újítanak fel és építenek a rábaközi temetőkben. A… Tovább olvasom