Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A földdel vizet is vásárol az önkormányzat

A csornai önkormányzat 160 millió forintért birtokosa lehet a helyi kertészetnek és vele együtt a termálkútnak is. A későbbi turisztikai fejlesztések felé jelentős lépést tett a város.


Csorna jelzálogjogot „vásárol" a helyi kertészetben. Erről döntött hétfőn a város képviselő-testülete. Turi György polgármester úgy fogalmazott, fél lábbal már a területen vannak és lépést tettek a termálkút megszerzése felé. Az ingatlant az elképzelések szerint nettó 160 millió forintért tudná megvenni az önkormányzat. 37 éve húzódó ügy végére kerülhet pont, ha összejön az üzlet.

Ilyen lehetősége többé nem lesz Csornának. Harminchét éve várnak arra a helyiek, hogy a fürdővel együtt a vízzel, azaz a termálkúttal is rendelkezzenek.
Turi György polgármester
Kiderült, a kertészeten a Volksbanknak van 90 millió forintos jelzálogjoga. A pénzintézet a követelést hajlandó eladni a csornai önkormányzatnak. Hétfőn úgy döntöttek a képviselők, meg is veszik. Innentől kezdve két variációval számolhatnak a városvezetők. Elsőként a kertészet tulajdonjogát eldöntő per végét kell megvárni (Kisalföld, 2010. április 28.). Ha a bíróság másodfokon helybenhagyja az elsőfokú ítéletet, akkor a Wirinvest kft. lesz az ingatlan birtokosa. A cégtől nyilatkozatot kapott már a város, hogy ez esetben 160 millió forintért eladja a területet az önkormányzatnak. Ebbe az összegbe beleszámít a megvásárolt követelés, illetve lezártnak tekintenék a fürdő adásvételéből még fennálló elszámolási jogvitát. Ez lenne tehát a legjobb forgatókönyv a város szempontjából. A polgármester hozzátette: ebben az esetben a vételárba a Kerti Park Kft. által 2005-ben már kifizetett 49 millió forintot és a fennálló kötbértartozást is bele kell kalkulálni. Az ingatlanról egyébként több értékbecslés is készült. Ezek 200–300 millió forint közé teszik az értékét. Ha a bíróság megváltoztatja az ítéletet és az Er Immo Kft.-t helyezi tulajdonba, a 90 milliós jelzálogjogával végrehajtást indíthat a település. Ekkor várhatóan árverést írnak ki, melyen indulhat Csorna is és így is tulajdonba kerülhet.

A képviselők többsége végül megszavazta, hogy az önkormányzat vegye meg a 90 millió forintos jelzálogjogot.
A képviselők többsége végül megszavazta, hogy az önkormányzat vegye meg a 90 millió forintos jelzálogjogot.


Turi György polgármester arról beszélt az ülésen, hogy ilyen lehetősége többé nem lesz Csornának. Harminchét éve várnak arra a helyiek, hogy a fürdővel együtt a vízzel, azaz a termálkúttal is rendelkezzenek. A kertészetről kifejtette: jelenleg is működik, azaz egy üzemképes, 9,5 hektáros telep kerülhet a birtokukba. Később aztán gondolkodhatnak a hasznosításán, esetleges bérbeadásán is.

A napirend vitájában többen kétségeiket fejezték ki. Tóth Csaba (Szülőföldünkért Egyesület) a kusza tulajdonjogi helyzetet, a bizonytalan bírósági döntést hozta fel indokul. Bella Rudolf (Fidesz) arra várt választ, ha árverés lesz, és nem az önkormányzat ígéri a legtöbbet, vajon visszakapják-e a 90 millió forintot. Dr. Kristóf János (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyben szereplő partnerek már többször „megvezették" a testületet, ezért óvatosságra intett. Kiss Ottó (Fidesz) azt mondta: szélhámos társasággal van dolguk és a közel 200 millió forint kifizetése sem egyszerű.

A jelzálogjog átvétele mellett szólalt fel Kenesei Gáborné (Fidesz). Úgy vélte, az önkormányzat jó gazdája lesz az ingatlannak és a 9,5 hektáron akár turisztikai fejlesztéseket is meg lehet valósítani. Horváth János Zoltánné (MSZP) kérte képviselőtársait: merjék vállalni a döntést, hogy végre városi tulajdonba kerüljön a kút. „Ha lesz kút, lesz terület, lehet tovább álmodni" – fogalmazott. Csontos Gáborné (Szülőföldünkért Egyesület) szintén a vétel mellett foglalt állást. Háncs Károly (KDNP) a kételyekre reagálva megjegyezte: az új kormány szándéka, hogy kihasználják az ország gyógyvízkincsét. A lehetséges pályázatok igénybevételét is említette.

A vita végén végül a testület úgy döntött, az önkormányzat vegye meg a Volksbanktól a követelést és készüljön fel a kertészet megvásárlására is.

Olvasóink írták

 • 8. MacGyver 2010. június 07. 18:31
  „Bizonyára az még EU-n kívül volt, mióta tagok vagyunk lettek értelmes új törvények is, amik ránk is kedvezőek, de van olyan is, amivel nem kellene feltétlenül majmolni őket.”
 • 7. miro132 2010. június 07. 11:59
  „nem értem hogy akkor a meglévő kútttól alig 20m re hogyan fúrhatott annak idején az a magánszemély aki akkor próbálkozott a fürdővel ..”
 • 6. egycsornai 2010. június 06. 21:10
  „miro132 nem furhatnak. törvény szabályozza a minimális távolságot amire fúrhatnának..... sajnos”
 • 5. miro132 2010. június 06. 19:25
  „mi lenne ha a jelenlegi furdo teruleten furnanak egy uj kutat. szerintem sokkal olcsobb lenne mint a 160M vtelar nem ?”
 • 4. Capr 2010. június 04. 13:23
  „Nem hiszem, hogy kinyit a termál júniusban. A perek miatt nem egyértelmű, hogy kié most a kút, kivel kell megegyezni a vízről. Így pedig elég nehéz nyitni.”
 • 3. miro132 2010. június 04. 09:25
  „arról volt szó még pár hete hogy kinyit a termál juniusban. Kérdés az hogy tényleg kinyitnak?”
 • 2. detective.tv 2010. június 02. 09:25
  „Okos lépés?! Micsoda baromság! A Wirinvest és a Kerti Park mögött ugyanaz a társaság áll, hát akkor miről beszélünk....”
 • 1. mazsi 2010. június 02. 08:38
  „végre egy okos lépés!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzatot hibáztatják a rossz állami utak miatt

Pályázataikat nem támogatják, ezért önerőből próbál az önkormányzat fejleszteni Rábcakapin. Vannak… Tovább olvasom