Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A főhadnagy egykori menyasszonyának emlékei

Fülöp Nándor főhadnagy és Karakay György hadapród a fehértói temetőben, közös koporsóban alusszák örök álmukat. A hős katonák igaz történetét a tiszt egykori menyasszonya, Nagy Lajosné elevenítette fel.
A Kisalföld augusztus 24-i számában közölte a két II. világháborúban elesett katona hiányos történetét. Fülöp főhadnagy és Karakay hadapród Mosonszentpéternél estek el 1945-ben, három évvel későbbi exhumálásuk után a fehértói temetőben leltek örök nyugalmat 1948-ban. Írásunk megjelenése után ketten is jelentkeztek a katonasírokat kutató csornai Kálmán Lászlónál és további adatokkal szolgáltak a hősökről, így a történet kiegészült.

Egyikük a ma Mosonmagyaróváron élő Nagy Lajosné Buza Terézia, aki menyasszonya volt Fülöp Nándor hegyi határvadász főhadnagynak. A nyolcvannégy esztendős asszony a Kisalföldnek is szívesen elevenítette fel hat évtizedes emlékeit.

– Gyerekkorunk óta ismertük egymást Nándival, mivel édesanyja fehértói lány volt, Lenzsér Erzsébet, Lenzsér Viktor leánya – emlékezett hat évtized távlatából Teréz néni. – Édesapjuk fiatalon halt meg, lányai Sopronba kerültek középiskolába, édesanyjuk pedig férjhez ment az akkori tanítóhoz, Rédli Lajoshoz. Miután idősebbik lányukat, Lujzát feleségül vette a soproni vasútállomás főnöke, Horváth János, ők jöttek haza Fehértóra és a birtokon – lehetett vagy kilencven hold – gazdálkodtak. Rédli Lajost később Mosonmagyaróvárra helyezték, ahol aztán elveszítette a szeme világát, majd ismét a faluban telepedtek le. A tanító urat aztán a felesége halála után a fia magával vitte, tehát aki a fehértói temetőben nyugszik, nem Rédli Lajos, hanem a felesége, Fülöp főhadnagy nagyanyja, Mária néni.

– 1944-ben Fülöp főhadnagynak az orosz harctéren lőtték el a karját, így került vissza Magyarországra, Sopronba. Ekkor már a szülei is Fehértóra költöztek, Nándi nagymamájához, ahova később ő is megérkezett, majd 1945. március 26-án ismét visszautazott Sopronba. 28-án este érkezett meg ismét és azt akarta, hogy menjek vele. Arról beszélt, hogy amióta úton vannak, se nem ettek, se nem aludtak, csupán három üveg vodkát kaptak. Végül is nem mentem velük, ők pedig a hadapródjával együtt elindultak, emlékeim szerint nem motorbiciklivel, hanem katonai dzsippel. Bősárkányban a plébános úrnál kaptak szállást, ott tudták meg, hogy az orosz hadsereg már nagyon közel van.

Ennek ellenére továbbmentek reggel és valóban Mosonszentpéternél találkozhattak a harckocsikkal, ahol aztán mindketten elestek. A gyászjelentés szerint március 30-án, én úgy emlékszem 29-én. Később a szülei indultak keresésükre és a fénykép alapján a helyiek is felismert ék, magas, csinos, fekete fiatalember volt.

Teréz néni emlékei szerint az elesetteket egy bősárkányi vasutas találta meg, ő is temette el őket ott, a harctéren, de előtte fehértói fiatalemberek is felismerték őket. Szülei nem akarták elhinni a fájdalmas hírt.

– Szülei hozatták haza őket, és ott temették el őket közös koporsóban, a nagymama mellett. Karakay Györgyről én nem sokat tudtam, csak utóbb hallomásból, amikor egy erdélyi fiú, Márton Gyula került a faluba, Fehértón Székely Gyula bácsiként ismerték. Pt látogatta meg az édesanyja 1949-ben, tőle tudom, hogy arrafelé, ahol ő élt, sok Karakay lakott, valószínű, hogy a hadapród is odavaló volt. Elmesélte azt is, hogy azok a települések már nem léteznek, mivel feldúlták, felégették őket, a lakosokat pedig Oroszországba vitték.

Nagy Lajosné Buza Terézia a háború után férjhez ment, Mosonmagyaróvárra kerültek. Férje az Otthon Áruházat vezette, Teréz néni pedig a Magyar utcában egy konfekcióüzletet irányított. Tizenhét év után onnan is ment nyugdíjba. Két fiú született a házasságból és három unoka. Teréz néniék rendszeresen látogatták szülei sírját Fehértón és amíg megvolt a házuk, ott is gyakran megfordultak. Később eladták a házat is, kertet is és egyre ritkábban keltek útra, de az emlékek ma is a tóközi községhez kötik Nagy Lajosnét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nem volt pollenpályázat

Az országos parlagfűellenes kampány dacára az elmúlt hetekben egyre több panasz érkezett a… Tovább olvasom