Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

A fiatalítás a vitnyédi jövő

Vitnyéden a szűkös pénzügyi helyzet ellenére a helyi intézmények fejlesztésében és az új építési telkek kialakításában látják a lehetőséget. Legfőbb célkitűzésük a község fiatalítása.
A közel 1300 lelkes Vitnyéd önkormányzata mindig kettős érzésekkel tekintett a szomszéd Kapuvárra. A helyi vendéglátás rangot vívott ki magának a kapuváriak körében, és a nagyobb testvér közelsége a helyi fejlődés egyik mozgatórugója napjainkban is. Azok a kapuváriak meg, akik nyugalmasabb lakókörnyezetre vágynak, előszeretettel választják az alig három kilométerre fekvő községet lakhelyükül. Amennyire ez előnyös a helyi önkormányzat számára, annyira hátrányos is, mivel ez az érdeklődés felsrófolja a vitnyédi ingatlanárakat. Pedig Tóth Kálmán polgármester szerint ez a beköltözés jelentheti a falu egyik kitörési pontját.

135 millió egy évre

A tervek között szerepel az új ravatalozó megépítése
– Ahogy a környékbeli falvaknak, nekünk is a legégetőbb problémánk a működőképesség fenntartása, és efelett jut némi fejlesztésre is – kezdte Tóth Kálmán.
Vitnyéd évente mintegy 135 millió forintból gazdálkodik, amiből a helyi intézmények fenntartására a költségvetés háromnegyede el is megy. A maradékból próbálják a község fejlesztését megoldani. A környékbeli gazdák örömére nemrég újították fel a 85-ös főút és Rába-rét közti útszakaszt. Az úgynevezett „Selyemút" 4,5 kilométerének rekonstrukciójára idén 4 millió forintot költött az önkormányzat, melynek 40 százalékát pályázati pénzekből teremtették elő. Tóth Kálmán szándéka szerint ez az útfelújítás az első lépcsője a Vitnyédet és Pomogyot összekötő úthálózatnak, melytől a Hanság és a határ könnyebb elérhetőségét várják. A belső utakat, járdákat sem hanyagolták el ebben az évben, az előzőekre, valamint parkolók kialakítására 4,5 millió forintot szántak. A közvilágítás javítása a költségvetés 2,5 millióját vitte el.

Égető felújítások

A közeljövő beruházásairól nyilatkozva a polgármester elmondta, hogy legégetőbb feladataik egyike az iskola felújítása, mivel a mostani három-négy helyen zajló tanítás már szinte omladozó termekben folyik és a rezsiköltségek is magasak. Terveik között szerepel az új ravatalozó megépítése, melynek tervei már készen állnak, valamint az orvosi rendelő és a művelődési ház felújítása. Beruházásaik finanszírozására pályázati pénzeket szeretnének nyerni.

68 vállalkozás

A helyi munkalehetőségek korlátozottak Tóth Kálmán szerint, leginkább csak a Vitnyéden működő 68 vállalkozás biztosítja a munkát a helyieknek. Ennek ellenére a munkanélküliség nem jellemző a községre. Ha pedig szükséges, Tóth Kálmán személyes kapcsolatait is felhasználva a Fertő-parti cégek felé tereli a munkát keresőket.

Kitörési lehetőség

Vitnyéd számára a kitörés lehetőségét a napjainkban megkezdődött építési telkek kialakítása jelentheti. Közel félszáz telek készült magán- és önkormányzati beruházásból, de a falu északi részére még ugyanennyit terveznek. A telkek értékesítésénél az önkormányzat előnyben és némi támogatásban részesíti a fiatalokat, javítandó ezzel a község átlagéletkorát. Kapuvár és a 85-ös főút – melynek tranzitforgalma egyébként nagy terhet ró a helyiekre – közelsége vonzó lehet a betelepülőknek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségben élnek, mégis otthonosan

A Rábaközben három olyan otthon működik, ahol állandó felügyeletet és lakhatást biztosítanak idősek… Tovább olvasom