Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A fiatal generáció az agráriumban

A fiatal mezőgazdasági termelők szerint a kormány agrárprogramja jó irányba tereli az ágazat generációváltását. Azt szeretnék, ha nem csak támogatási politikaként kezelnék ügyüket.

Az Agrya Fiatal Gazdák Szövetsége örömmel veszi, hogy az új kormány programja kulcskérdéseként kezeli a generációs ügyeket. A fiatal termelők úgy vélik, az előző kormány csupán támogatáspolitikai kérdésnek tekintette azt. Közleményükben tudatják: a fiatal gazdák szerepe túlmutat az egyszerű mezőgazdasági termelésen.

– A fiatal termelőknek komoly felelősségük van abban, hogy milyen minőségű élelmiszer kerül a fogyasztók asztalára – fogalmaz a szövetség nyilatkozata. – Legalább ilyen fontosságú a gazdák helyi társadalomban betöltött szerepe hagyományos vidéki tevékenységet végző vállalkozóként, munkaadóként. A családi gazdálkodói réteg helyzetének megerősítésével a falusi közösségek is megerősödhetnek és ezzel meg tudjuk őrizni kultúránk, hagyományaink egy részét.

Az Agrya nagy jelentőségűnek gondolja, hogy a mezőgazdaságot perspektivikus, a gazdáknak hosszú távon megélhetést biztosító ágazatként kezeli a Nemzeti Együttműködés Programja. Külön kiemelik, hogy a generációváltás ügyét nem egyszerűen támogatáspolitikai kérdésként kezeli a kormány. Támogatják, hogy az erős, jövedelembiztonságot adó magyar mezőgazdaságban megtalálja helyét a fiatal generáció és ehhez csak egy eszköz a vidékfejlesztési támogatás.

A helyi, közvetlen termékértékesítés támogatása segítheti a családi gazdaságok helyzetének stabilizálását.
– A fiatal gazdák támogatását célzó intézkedés kétszeri meghirdetésének tapasztalataiból látható, hogy milyen tartalékok vannak, lehetnek a fiatal gazdálkodói rétegben. Összességében közel kilencezer fiatal adta be támogatási kérelmét, egyharmaduk támogatásban is részesült. Az Agrya azt kéri a leendő agrárkormányzattól, hogy a későbbiekben felszabaduló vidékfejlesztési források egy részét újra a fiatal gazdák támogatására használja majd fel. A helyi, közvetlen termékértékesítés támogatása segítheti a családi gazdaságok helyzetének stabilizálását. Reményeink szerint már rövid távon jóval nagyobb számban kapcsolódhatnak be a gazdák a helyi, térségi élelmiszerpiacba – jegyzik meg a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítették a ravatalozót Bágyogon, Szováton temetői parkolót terveznek

Régi elképzelése vált valóra a bágyogi egyházközség híveinek. Temetőjük ravatalozóját bővíttette az… Tovább olvasom