Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A felvásárlási ár nem több, mint tavaly

A mezőgazdasági termelők már végeztek a vetésekkel, most a gyomirtásra, növény- védelemre figyelnek.

Jó termés ígérkezik a rábaközi földeken. A gazdálkodók végeztek a vetéssel, azt mondják, ilyenkor még minden növény a jó oldalát mutatja. A termelők bíznak az időjárásban is, de legjobban a piaci helyzet javulását várják. Ha a felvásárlási árak a tavalyiakhoz hasonlóan alakulnának, már elégedettek lennének.

Jó termést várnak

A páli Mezőgold 21. kft.-nél elvégezték a tavaszi munkálatokat, várják a jó termést. Amint azt Németh Imre ügyvezető elmondta: 300 hektárba került őszi búza, 50 hektáron őszi árpát, 150-en cukorrépát, 46-on mustárt, 30 hektáron facéliát termelnek. 50 hektárnyi napraforgót vetettek, a társaság többi földjébe pedig kukoricát.

– Befejeztük az őszi kalászosok gyomirtását, készülünk a gombaölő szeres kezelésekre – ismertette a feladatokat Németh Imre. – Védekezünk a lisztharmatgombák ellen, kiemelten fontos a gabonapoloska elleni rovarölős kezelés. Erre a felvásárlással kapcsolatos minőségi előírások miatt is figyelmet fordítunk. Arra törekszünk, hogy ne legyen úgynevezett szúrt gabonaszem. Egyelőre jó termés ígérkezik gabonából, de elkiabálni nem lehet, hiszen jártunk már úgy, hogy egy jégverés a legszebb reményeinket is tönkretette.

A vevők nem tolakodnak Páliban sem

Németh Imre
Németh Imre a piaci helyzetről szólva elmondta: az intervenciós felvásárlási árak adottak, de egyéb vevők nem nagyon tolakodnak a Mezőgold háza táján.

– Ha 2300–2400 forintos árat elérünk például az őszi búzánál, akkor elégedettek leszünk. A cukorrépánál a vásárlási feltételek a tavalyival megegyeznek, a petőházi cukorgyárral korrekt a kapcsolatunk, a kilátások itt is kedvezőek. A kukoricára talán sikerült belföldi vevőt találnunk, így valószínű, hogy az intervenciót visszamondhatjuk.

Ötmillió forint paradicsompénz úszik

A páli társaságnak éveken át biztos „kenyérkeresetet" jelentett a paradicsom. Kidolgozták a technológiát, megvették a szükséges gépeket, kombájnt. A növény termesztéséről viszont már tavaly leálltak, a felvásárló ugyanis nem teljesítette a megállapodást, ötmillió forintjuk még mindig úszik a páliaknak.

– A hatvani konzervgyár csődbe ment, ötmillió forintnyi tartozását igencsak megérezzük – fogalmazott az ügyvezető, Németh Imre, aki szerint más gondok is vannak a mezőgazdaságban.
 – A gabonák után próbálkozunk az olajos és rostos növényekkel, ezért vetettünk facéliát és mustárt is. A gond csak az, hogy például a facélia még mindig takarmánynövényként szerepel a támogatási listán, ezért csak EU-s dotáció jár, a nemzeti támogatás nem. Mi vetőmagnak termeljük, és mint ilyenre, kiemelt támogatás járna, amihez egyelőre nem juthatunk hozzá. Ráadásul az ára is 5–10 százalékkal visszaesett az utóbbi időben.

Ilyenkor legszebb a határ

A magyarkeresztúri Faluszövetkezetben Gábor Tamás elnök irányításával végeztek a vetéssel, most vegyszereznek.
– A nagy szél hátráltatja a munkát, így minden percet ki kell használnunk. A gabonák gyomirtása után a kukoricák következnek, közben mennek a gépek a cukorrépára. Összesen 480 hektáron gazdálkodunk, ebből 150 hektár a búza, 140 hektár a siló és kukorica. 36 hektáron van cukorrépánk és 33 hektár a napraforgó. Egyelőre a búza és az árpa jók, de ilyenkor minden a legszebb oldalát mutatja. A piacról ugyanez már nem mondható el, nincsenek felvásárlási árak és nincsenek szerződések, csupán a napraforgóra és a cukorrépára.

Gondok a gabonával, zöldséggel

– Gondokat a gabonaféléknél tapasztalok, félek a nyomott áraktól. Az intervencióra eddig szerencsére nem szorultunk, az eddigi partnerünk több éve vásárolja meg termésünket, fajta-, illetve minőségi feltételekkel. Bízom benne, hogy vele idén is sikerül korrekt szerződést kötni – bizakodott Gábor Tamás.

A farádi Szalay család csaknem száz hektáron gazdálkodik. Korábban zöldségfélékkel is foglalkoztak, de Szalay Ferenc szerint ma már nem éri meg krumplit, káposztát, céklát termelni.

– Inkább a gabonára és a vetőmagtermelésre álltunk át. A hollandoknak csemegekukoricát termelünk és szintén külföldre facéliát adunk el 22 hektárról. Ezt odakint zöldtrágyának használják fel a betakarítás után. Érdekessége, hogy több mézet ad, mint az akác, ezért a méhészek is kedvelik a területet, mézontó fűnek is nevezik. Szerződésünk van, de a gond ezzel is az, hogy csökkent az ára, azaz, amennyivel több uniós támogatást kapunk, annyival kevesebbért vásárolják fel. Aztán van még 2 hektáron dísztök a birtokon, azt tapasztaltam ugyanis, hogy a vevők azért, ami szép, ugyanakkor haszontalan, szívesebben áldoznak – adott rövid helyzetelemzést Szalay Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs szükség változtatásra

Járőrként kezdte, majd vezetői posztokat töltött be, jelenleg a Csornai Rendőrkapitányság megbízott… Tovább olvasom