Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A felvásárlási ár csak papíron emelkedik

Nem sokat változott a helyzet az elmúlt hetekben a sertéságazatban. A gazdák továbbra is panaszkodnak és jobb híján etetik a túlsúlyos disznókat, mivel ezeket senki nem veszi át tőlük.
Kövérek: Kiss M. Vencel 13 disznóját nem tudja értékesíteni. Újabb turnus: Dóczy Jenő bízva a jövőben még „disznózik

Egyelőre nincs megoldás a sertéságazatban és a gazdák egyre türelmetlenebbek. Túlsúlyos jószágaikat ugyanis senki nem vásárolja meg tőlük, tartásuk pedig jelentős többletkiadást jelent a termelőknek. Fenyőházi Tibor, a gazdakörök megyei elnöke szerint az elmúlt időszakban szaporodott a túlsúlyos disznó. Június közepén 1960 darab ilyen volt a megyében.
– A sertés ára emelkedik, de ha elveszik az állami támogatást, akkor a gazdák megint csak kevesebbet kapnak az állatokért – vázolta a helyzetet Fenyőházi Tibor. – Állítólag 240 forint lesz a kilónkénti ár, de elveszik a tizenöt-húsz forintos dotációt.

Tehát elvileg, papíron megy fel az ár, de bruttóban megint kevesebb lesz. A túlsúlyos disznók viszont ugyanúgy gondot okoznak, mint néhány héttel ezelőtt is, lényeges változás nincs, sőt, szerintem nőtt is a számuk a júniusi 1960 darabhoz képest. A termelők kénytelenek voltak odaadni a disznót 140 forintért, vagy levágták és elosztogatták a jószágot, mert továbbtartásuk csak költséget jelentett volna.

Fenyőházi Tibortól megtudtuk: szombaton Hódmezővásárhelyen tartják a gazdakörök küldöttgyűlését, ahol döntés születhet egy esetleges újabb demonstrációról is. Ez ugyanis a gazdák egyetlen lehetősége, hogy problémáikra felhívják a figyelmet.

A Kisalföld július 10-i számában a döri Dóczy Jenő beszélt arról, hogy húsz, 180–200 kilós disznónak nem talál piacot. Azóta gondjai megoldódtak, hiszen sikerült túladnia a jószágon, igaz, mint mondja: veszteséggel.

– 175 forintért vitték el tőlem az állatokat, ahogy számolgattam, darabonként nyolcezer forintot buktam rajtuk – panaszolta a fiatal gazda. – Persze, ez összetett kérdés, hiszen a veszteséget növelte az is, hogy foglalták a helyet. A túltartás két hónapja alatt még egy turnust felnevelhettem volna. Szerintem azért volt szükség már az én túlsúlyos disznóimra is, mert elfogyott a kintről behozott hús. Pedig azt nem szabadna megengedni, hogy a kinti árut részesítsék előnyben a magyar termelőkkel szemben.

Kiss M. Vencel Kapuváron nem volt ilyen szerencsés, hiszen óljaiban most is tizenhárom túlsúlyos sertés várja a takarmányt, jelentős veszteséget okozva ezzel gazdájuknak.

– A falugazdászok szinte minden héten összeírják a darabszámot, de eredmény nincs – mondta ingerülten Kiss M. Vencel. – A kormány ígérete szerint 210 forintért kellene felvásárolni az állatokat, de hogy ezt miért nem teljesítik, arról senki nem beszél. És arról sem, hogy ez nekünk, termelőknek mekkora többletkiadást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túrázók Andauban a „Menekülés hídján”

A hét végén egy napra ismét megnyitották az andaui hidat. A korábbi hagyományokkal ellentétben idén… Tovább olvasom