Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A felnőttek díjaiból tartják fenn az alapképzést

Meglévő rábaközi iskolái mellé nem tervezi újak beállítását a győri székhelyű Vocational Academy.

Az alapszintű oktatási feladatokat is vállaló alapítvány elnöke szerint több mint három és fél milliárdos vagyonuk elegendő biztosítékot nyújt a hosszú távú működésre.

– Az alapkoncepciónk az volt, hogy olyan helyszínekre vigyük az iskolákat, ahol elsősorban a humán erőforrások, másodsorban a technikai feltételek biztosítottak ahhoz, hogy a Vocational Academy Alapítvány (VAA) alapfokú iskolái az általunk meghatározott minőségben végezzék a helyi oktatást – kezdte Nagy Ottó, a Rábaközben szeptembertől már hat településen jelen lévő alapítvány elnöke. Hangsúlyozta azonban: az alapfeltételek megléte csak az induláskor lényeges, hiszen a további fejlesztések anyagi hátterére pályázatokat nyújtanak be.

– Több fórumon is megkérdezték, hogy a most felvállalt – nem kevés – iskola működtetésének anyagi bázisát hogyan biztosítjuk. Nos, az alapítvány több mint három és fél milliárdos vagyona elég garanciát jelenthet a kétkedők számára – jelentette ki Nagy Ottó. – Ehhez még több mint kétszázmillió forintos – amúgy kötelezően visszaforgatandó – tavalyi eredményük is hozzájárul. A gazdasági kérdéseket kiegészítve kijelentette: az alapfokú oktatás sehol nem gazdaságos, a kismértékű ráfizetést a felnőttoktatás bevonásával kompenzálják, melyre már Csornán és Mosonmagyaróváron is konzorciumot alakítottak a helyi testületekkel. Az önkormányzati fenntartású intézmények a különféle szakmákat – Csornán a mezőgazdaság, Mosonmagyaróváron a digitális technológia – hozzák, a VAA pedig rászervezi a fizetős jelentkezőket.

A felnőttoktatást azonban vidéki iskoláikban is be akarják vezetni. Ahogy az elnök mondta: hattól kilencvenéves korig várják intézményeikbe a jelentkezőket, akár egyfajta kulturális központként is működtetve az iskolákat.

A térítési díjaikról szólva elmondta: minden településen más és más együttműködési szerződést kötöttek. Néhol csak az önkormányzatok hozzájárulása, néhol szülői költségtérítés, néhol vállalkozói támogatás jelenti a helyi oktatás alapjait az állami normatívákon felül.

Szintén egyik sarkalatos pontja a VAA-iskolák indulásának a pedagógusok sorsa. Erről Nagy Ottó elmondta: az nyilvánvaló, hogy a tanárok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, ezután A munka törvénykönyvének hatálya alá esik a foglalkoztatásuk. Az alapítvány minden érintett településen átveszi a jelentkező tanítókat, akik a napokban dolgozzák ki a tanterveket. Mivel két tannyelvű iskolákról van szó, a pedagógusok – önkéntes alapon – gyorsított tanfolyamon vehetnek részt és szeptembertől angolul is oktathatnak.

– Amennyiben nem lesz jelentkezőnk, kiszálló tanárokkal oldjuk meg a kérdést, ám pedagógusainknak így is napi nyolcórás elfoglaltságot biztosítunk – mondta.

Nagy Ottó úgy véli, intézményeik hosszú távon megtartják az oktatói gárdát, nagymérvű elvándorlásról nem tudott beszámolni.
– Természetesen a növekvő iskolaszám egyre többük felvételét kívánja meg (jelenleg száznyolcvanan tanítanak intézményeinkben). Talán ezért tűnik úgy a kívülállónak, hogy sokszor keresünk pedagógusokat – mondta az alapítvány elnöke.

– Nem terjeszkedünk tovább, szeptembertől a már meglévő csornai és kapuvári iskolánk mellé a Rábaközben beállítunk Osliban, Vitnyéden, Vágon és Cirákon egy-egy intézményt – ismertette a tanévkezdést Nagy Ottó. Hozzátette, néhány helyen az óvodákat is átvették. A konkrétumokra kitérve elmondta: Csornán a termelőszövetkezet egykori irodaházát vették meg és újítják fel, szeptembertől legalább húsz elsőssel és három évfolyam indításával számolnak. Kapuváron huszonheten iratkoztak be az első osztályába. Bár az elnök ennél is többre számít, ami két elsős osztály indítását tenné szükségessé az itt is felújítandó „házhelyi" iskolában, amit – negyvenmillió forintért – szintén megvesz az alapítvány. Osliban, akárcsak Vitnyéden nyolc különálló évfolyamot indítanak. Előbbiben is növekvő elsős létszámmal, hiszen Nagy Ottó szerint ide jöhet a szárföldi iskolások jó része és néhány babóti gyermek is. Vági intézményüket mindenképpen példaértékűnek szánják, kiemelendő, hogy a rábakecöli szülők például több mint huszonöt gyermeket írattak ide. (Vélhetően ezzel meg is szüntetve a helyi oktatást – A szerk.) A ciráki iskola Gyóróból, Dénesfáról és tizenkét diákot Beledből is fogad.

További településeken is
Az egyre kevesebb leendő tanuló miatt ősztől több Győr-Moson-Sopron, illetve Veszprém megyei helyi önkormányzat szüntetné meg a falusi kisiskolákat. Ezt elkerülendő segítő megoldást nyújt a Vocational Academy, amely átveszi és szeptembertől tagintézményeként működteti az iskolákat több településen: a fent felsoroltakon kívül még Marcaltőn, Rábapordányban, Sopronkövesden és Újkéren is. 

 

 


Turbók Attila

Olvasóink írták

  • 1. Sára 2007. december 11. 14:06
    „Jó lenne, ha vagyonból néha a tanárok is kaphatnának fizetést, amit hónapok óta nem láttak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyóró és Cirák közösen takarított

Gyóró önkormányzatának munkatársai az útkarbantartók segítségét kérve megtisztították a falut és… Tovább olvasom