Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

˝A feldolgozóipar a hazai vásárlók kezében van˝

Kapuvár - Jakab István, a Magosz elnöke, országgyűlési képviselő szerint a hazai feldolgozóipar a magyar vásárlók kezében van. Az agrárszakember megtöltené a kihasználatlan istállókat, fejlesztve a vidéki állattartást.

A minap Kapuváron járt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. A szakmai fórumon tartott előadását követően adott interjút portálunknak.

– Érdekvédelmi szervezetként és parlamenti erőként is dolgozik a Magosz. Nem érez-e ebben valamiféle összeférhetetlenséget, kettősséget?

– Úgy vélem, hasonló kettős szerepre szerte Európában, többek közt a szomszédos Ausztriában is nagyon sok példát látunk. Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy a Magosz nyíltan felvállalja e kettős szerepet, így parlamenti erőként komoly munkát tudunk kifejteni a törvényhozásban, ezáltal is keményebben képviselve a gazdák érdekeit. Képviselőink közül például Budai Gyula a földügyleteket vizsgálja, veszprémi kollégáim az elmúlt nyolc év ˝termését˝ nézik át, dr. Ángyán József kollégám pedig az agrártárcánál segíti munkánkat.˝El kell érnünk, hogy az emberek úgy gondolkodjanak, hogy figyelve a hazai jó minőséget, a magyar árut vegyék le az áruházak polcairól. Ehhez meg kell változtatnunk gondolkodásunkat, ám a feldolgozóipar részéről is lépéseket várunk.˝
Jakab István, a Magosz elnöke, országgyűlési képviselő

– Véleménye szerint melyek az agrárium legsürgősebben megteendő lépései?

– Az első és egyik legfontosabb lépés már megtörtént, jeleztük Brüsszelnek abbéli szándékunkat, hogy a földmoratóriumot meghosszabbítanánk. Megváltoztattuk a közbeszerzés rendszerét és komoly lépéseket teszünk azért, hogy a helyben megtermelt mezőgazdasági termékek helyben legyenek értékesítve. A mezőgazdaságban dolgozók aránya a Rábaközben is magas, ám úgy vélem, ebben az ágazatban vannak még munkaerő-tartalékok. Fel kell töltenünk, töltetnünk az üresen, kihasználatlanul álló istállókat, hogy az egykor méltán híres vidéki állattartás ne csak munkahelyeket, hanem minőségi nyersanyagot is előállítson a hazai feldolgozóipar számára.

Növelnünk kell az élelmiszer-ipari exportot, gondolok itt többek közt a magyar vetőmagtermelés magas színvonalára. Meg kell szigorítanunk és keményen számon kell kérnünk az élelmiszer-biztonságot. Azt még fontosnak tartom hozzátenni, hogy az agráriumban még rejlik egy komoly tartalék, ez pedig a zöldség- és gyümölcstermesztés. Tarthatatlan, hogy a Magyarországnál nagyságrendekkel kisebb Hollandia tízszer ennyit termel ebben az ágazatban. Még megjegyezném, hogy természetesen az agrármarketing területén is vannak tennivalóink.

– Emlegette a feldolgozóipart. Hogyan lehet fejleszteni azt a húsipari ágazatot, melynek mélyrepülése több mint tíz éve tart?

– A feldolgozóipar jövője a magyar vásárlók kezében van. Itt, a Rábaközben is nagy hagyományai vannak a húsiparnak. El kell érnünk, hogy az emberek úgy gondolkodjanak, hogy figyelve a hazai jó minőséget, a magyar árut vegyék le az áruházak polcairól. Ehhez természetesen meg kell változtatnunk gondolkodásunkat, ám a feldolgozóipar részéről is lépéseket várunk, mégpedig a tisztességes felvásárlási árak ˝képében˝. Nem győzöm ismételni: a magyar áru magyar munkahelyeket jelent.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. janika 2010. szeptember 08. 10:45
  „No látod! Ez van, ha nem a cikkhez van véleményed. Persze, akinek fogalma sincs azokról, amit nagyon sokan átéltek attól nem is lehet mást várni mint kekeckedést. A tudálékoskodás pedig nemmás mint tapasztalat ,ami valószínű, hogy neked nincs.”
 • 21. füstbement 2010. szeptember 07. 14:53
  „Egy tudálékos valaki lehetsz aki úgy érzi, hogy Ő okosabb mindenkinél.Nem baj, legyen meg ez az örömöd.Én kérdeztem valamit tőled, de Te mindig csak újra és újra mellébeszélsz.Na, d etudod mit?Jó egészséget kívánok Neked és kedves családodnak.:)))”
 • 20. janika 2010. szeptember 07. 06:14
  „Akinek pedig fogalma sincs a valóságról az csak kérdezni tud.”
 • 19. füstbement 2010. szeptember 06. 09:01
  „Pancsernak sokmindenben igazat kell adni.Bár hozzáteszem,hogy nem mindegyik gazdát kell félteni és sajnálni.”
 • 18. füstbement 2010. szeptember 06. 08:40
  „janika

  lufi,lufi,lufi,lufi,lufi,lufi,lufi...
  Aki tudni akar a valóságról, az kérdez.Én azt szeretném megtudni, hogy Te mit tettél a magyar mezőgazdaság érdekében eddig?nem voltam érthető?:)))”
 • 17. pancser 2010. szeptember 05. 21:22
  „Jakabbpista számomra nem éppen a csúcs. Ez az ember szocializmust akar, nem akar hallani a versenyről, szövege olyan mint az elakadt gramafon, folyton a felvásárlókat szidja. Az emberek zöme fogyasztó, ők meg olcsó árut akarnak. A régi vágású nosztalgiázó parasztokat lehet biztatni, de látom, hogy akkor tudják kis családjukat rendesen eltartani, ha elmennek az Audi szereldéjébe dolgozni. Tudomásul kell venni, ma az életképes parasztgazdaság legalább 100 ha, de jobb ha 300. Ott is meg kell fogni a munka végét. Kevesebből csak sírni lehet, rajtuk Jakabpista sem segíthet!”
 • 16. janika 2010. szeptember 05. 19:13
  „Aki ismeri a magyar mezőgazdaság termelési rendszerét, feldolgozó iparát, kereskedelemét az véleményt tud írni. Akinek pedig fogalma sincs a valóságról az csak kérdezni tud.”
 • 15. kukszi 2010. szeptember 05. 09:43
  „Hát egy -két dolgot megszervezett a Jakab Pista.
  Sok közül a legnagyobb, megszervezte az országos gazda demonstrációt Bp.-en, azért ez nem volt kis ügy.
  Mindent megtett a MAGOSZ az élelmiszer ipar felszámolása miatt is,az egy dolog, hogy a szoci. kormányzat
  minden kezdeményezést az asztal alá söpört.
  Most került, olyan helyzetbe a Pista, hogy most tenni is tud, szerintem tenni is fog !!!!
  Ő azért nem felejtette el honnan jött.
  Ő azért megyénkben is többször megjelenik, úgy tudom Kapuváron még e hónapban lesz gazda fórum,
  amelyet Ő vezet.”
 • 14. füstbement 2010. szeptember 04. 21:28
  „Janika!
  Mit tettél eddig a magyar mezőgazdaságért?”
 • 13. janika 2010. szeptember 04. 20:34
  „Ugyan már! Hol volt Lejsztinger, akkor még ?-addigra az elődei, elvtársai már rég szétlopták,tönkre vágták eladták a jól termelő üzemeket,gyárakat.”
 • 12. gjozsi88 2010. szeptember 04. 14:41
  „kishektor!
  Hogy tette tönkre?

  Egyébbként a kérdés az volt, hogy mit tett Jakab István akkor...!”
 • 11. kishektor 2010. szeptember 04. 12:10
  „javítás: ..... hozzád hasonlókkal.... elnézést !”
 • 10. kishektor 2010. szeptember 04. 12:00
  „Kedves ismeret híányos J a n i k a "
  Szeretném tudatni Veled s a hozzád hasonlójjak, hogy a soproni , győri s részben a kapuvári húsgyárakat a
  szocialista nagyvállalkozó Leisztinger Tamás / lehet, hogy nem pontosan írom a nevét / tette tönkre s nem a Magosz elnöke !!!!
  A soproni marhavágóhíd helyén az év elején bevásárló ház épült ! Győr-Moson -Sopron megyében N I N C S
  hívatalos merhavágó hely !!!! Tehát a gazda másik megyébe kénytelen szállítani a vágóállatát !”
 • 9. pancser 2010. szeptember 02. 21:29
  „Komolyra fordítva: Versenyképes magyar árut várunk olcsón. Kedvencem a szőlő. mondjátok meg miért nem lehet szépen csomagolt magyar csemegeszőlőt venni? Hol van a mézédes, illatos Csabagyöngye, a vegyesen csomagolt, jól a tőkén tartható piros és fehér Saszla, a hatalmas fürtű Cardinál lila óriásbogyóival? Nem akar vele babrálni senki, egyszerűbb a kannás bor készítés, azt a szőlőt nem kell válogatni, a beteg szemeket a fürtből ollóval kivágni, aztán zacskózni. Jakabpista neveld meg az embereidet, legegyszerűbb a felvásárlókat szidni.”
 • 8. pancser 2010. szeptember 02. 21:20
  „Megszerette a titkárnőjét, bár lehet, hogy azóta megunta már!”
 • 7. xen 2010. szeptember 02. 20:18
  „Jakab Pista , hol voltál 1990-ben? Most okoskodsz? b+”
 • 6. gjozsi88 2010. szeptember 02. 20:05
  „A baj az, hogy közel annyi mezögazdasági vállalkozó van, a hazai földterületre, mint franciaországban a nagyságrendekkel nagyobb területen!
  Nálunk mindenki egyéni vállalkozó, mig kinnt igyekeznek tömörülni!
  Ezért hatékonyabbak, mint a mi gazdáink!”
 • 5. janika 2010. szeptember 02. 18:03
  „Aha hamar rá lehet jönni, hogy Magosz elnöke kivel is töltené meg az üres istállókat! Persze ,akkor mit is csinált a Magyosz elnöke amikor szétverték a soproni a győri vágóhidakat? Még, hogy tisztességes felvásárlási árak? Inkább nevetségesek.
  Ennek a kukának meg megártott a füst, amikor bement a füstülőbe. Esetleg répát nem akar termeltetni, mert cukorgyár sincs már Magyarországon. Az is "füstbement" mint atöbbi termelő üzem és gyár!”
 • 4. füstbement 2010. szeptember 02. 14:21
  „janika elárulom, hogy mezőgazdasági célú pályázatok is vannak csak az ilyen sötét és tájékozatlan ember mint Te nem tudsz róla.Persze valaki nem is tehet róla, mert nem üldögel a gépe előtt mint Te és azt lesi,hogy épületesebbnél épületesebb baromságokat írjon a cikkekhez.Sajnos azt a tájékozatlanságot és sötétséget amit képviselsz képtelen vagyok megvédeniA demokrácia egyik hibája, hogy Téged ide felengednek...”
 • 3. janika 2010. szeptember 02. 13:01
  „Amíg a pályázatokat csak a templomok felújítására, bővítésére és játszóterekre adják addig a mezőgazdasági termékek feldolgozása csak álom marad ebben az országban. Hisz még hazai piaca sincs a legtöbb helyen. Csupán a maffiózó felvásárlók teszik el a busás hasznot.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonvasak okoztak halált

A daruról lezúduló betonvasak okozták hét elején egy dabasi fiatalember halálát Csornán. Az egyik… Tovább olvasom