Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A fejlesztéséhez rendbe kell tenni a Rábát

Csendes üdülőfalut rejt a Rába mente Bodonhely határában. Kétszázhúsz telket alakítottak ki.
„Üdülőfalut Bodonhelyen" – adták ki a jelszót még a nyolcvanas évek végén a rábaközi faluban. A gondolat alapjául a Rába folyó vadregényes környezete szolgált, meg az akkoriban még népszerűbb vízi turizmus. A folyó töltése mellett ki is mérték az üdülőtelkeket, melyek fogytak is szépen. Érdeklődtek a csornaiak, a győriek, de távolabbi vidékekről is. Ma már a külföldiek is megjelentek. Ám az üdülőfalu köré tervezett beruházások, a strand kialakítása, a csónakkikötő építése főleg anyagi okokból elmaradt. Ott maradtak viszont a ma is takaros porták a Rába szomszédságában.

Az önkormányzat közben elvégeztette a közműfejlesztést, a  közvilágítás, a víz-, csatorna-, gázrendszer kiépült. Gyöngyvirág, Rozmaring, Nefelejcs, Diófa, Levendula: hirdetik a táblák a hangulatos utcaneveket a bodonhelyi üdülőfaluban. Persze hirdetnek azok mást is: eladó! Nem egy üres telken, vagy éppen kész, félkész házon látható a tábla.

A győri Szabó Kálmánék lányuk nyaralójának áldásait élvezték ottjártunkkor. Mindketten nyugdíjasok, néhány napra az unokákkal ruccantak le Bodonhelyre.

– Néhány napra maradunk itt, élvezzük a csendet, a nyugalmat, a falusi környezetet – újságolta Szabó Kálmánné. – Sajnos fürödni nem lehet, mert hideg a Rába vize, így marad a séta, a foci, és persze a konyhakert ápolása. Szomszédolni sem tudunk, hiszen kevesen vannak itt ilyenkor, ráadásul nagyon sok külföldi vásárolt házat, velük meg nem értünk szót.

– Nem messze innen az egész sort németek vették meg – szolgált részletekkel Szabó Kálmán.

– Van olyan család, amelyiknek két telke is van. Van olyan tulajdonos is köztük, aki rá se ránt a birtokára, felveri a gaz, az önkormányzat igyekszik rendben tartani ezeket a telkeket. Azt hiszem viszont, hogy a község sem áll úgy anyagilag, hogy ezt finanszírozni tudná. Szerencsés az, akinek a földjét a helyiek gondozzák, gabonát, lucernát vetnek bele.
Szabóék búcsúzóul hozzátették: ha a benzinárak így alakulnak a jövőben, egyre ritkábban jönnek Bodonhelyre. „Lassan luxus lesz Győrből kijönni, meggondoljuk, mikor keljünk útra" – jegyzi meg Szabó úr.
Kenesei Ferenc polgármester szerint az üdülőterületnek van jövője, de előbb a Rába sorsát kell rendezni.

– Élővé kell tenni a folyó holtágait, rehabilitálni a környezetet. Tervek vannak, a megvalósítás még várat magára – beszélt az elképzelésekről a polgármester.

– Népszerűsíteni kell a Rába mentét, a vízi turizmust, a halászatot, horgászatot, és akkor talán a vendégeink sem maradnak el.
Az üdülőterület jelenéről és jövőjéről elmondta: az önkormányzat igyekszik rendben tartani a területet. A kerttulajdonosok által befizetett kommunális adót például egy az egyben a üdülőfalura fordítják.

– Gondozzuk az utakat, megoldottuk a szemétszállítást, fejlesztettük a közvilágítást. Az elhanyagolt telkek tulajdonosainak felszólítást küldtünk, a határidő lejárt. Azokat, akik nem reagáltak, a törvény adta lehetőségeken belül megbüntetjük. Úgy láttam azonban, hogy jórészt rendben vannak már a kertek, amelyekből 220 van – vázolta Kenesei Ferenc.

Fejér Ferenc azok közé tartozik Bodonhelyen, akik külföldi állampolgárként vásároltak ingatlant. A telken található hétvégi házat most újítja fel a férfi.

– Erdélyi származású vagyok, de Ausztriában élek. Ez a falu közel van az otthonomhoz, csend van, nyugalom, a környék pedig gyönyörű, ezért tetszett meg a település – foglalta össze a környék előnyeit Fejér Ferenc.
– Gondolva a nyugdíjasévekre, döntöttem úgy két évvel ezelőtt, hogy megveszem ezt a kis birtokot és felújítom, kibővítem a hétvégi házat. Egyelőre csak havonta három-négy napot töltök itt, de úgy tervezem, hogy később rendszeresen és hosszabb időre jövök Bodonhelyre.
Miközben a betonkeverő forog, Fejér Ferenc arról beszélt, hogy a helybeliekkel és a szomszédokkal is jól kijön. Mint mondta: az sem mindegy, hogy milyen közösségbe kerül nyugdíjaséveire, de Bodonhelyen ebben sem kellett csalódnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petíció az önkormányzathoz

Kapuváron, a Liget utcában élők már tavaly petíciót küldtek az önkormányzathoz az ottani áldatlan állapotok miatt. Többen félévente hordják szervizbe az autóikat, hiszen kátyú kátyút ér. Hasonló helyzet van a Pozsonyi utcában is. A lakók tavaly petícióval fordultak az önkormányzathoz, a polgármester azonban semmivel nem biztatta őket. Tovább olvasom