Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A fejlesztés jelentheti a kiutat

Kapuvár - Az ország gazdasági életében visszaesést, ám saját cégeiknél a fejlesztések folytatását várják Kapuvár gazdasági szakemberei. Nyugodt családi életet, ezáltal biztos hátteret kívánnak saját maguknak az üzletemberek.

Általában nehéz évet, recessziós gazdaságot jövendölnek a kapuvári gazdasági szakemberek 2009-re. Többen úgy vélik, a válság érezhető lesz, ám a nehéz hónapok után simább vizekre kerül a magyar gazdaság. Cégeiknél csak a fejlesztések további folytatásában látják a kiutat.
– Az ország számára nehéz évet jósolok, ám úgy vélem, a kezdeti visszaesés után 2009 utolsó hónapjaiban már érezhető megnyugvás vár a hazai gazdaságra – mondta Bedecs Pál, a Kapuvári Hús Zrt. termelési igazgatója. – Nemcsak a kötelező optimizmus mondatja ezt velem, de a válságot a cégek és a dolgozók is megérzik – egy ideig, aztán megnyugvás jöhet az országra – mondta. A kapuvári gyárat tekintve kicsit optimistább, hiszen a késztermékgyártás idei beindulásával, a fejlesztések folytatásával a húsüzem átvészelheti a válságot. Mint mondta, „ha autót nem is veszünk, azért talán eszünk idén is". Magánéleti reményeiről szólva elmondta, idén gyermekei további tanulmányait tekinti legfontosabbnak, ám a munkahelyek megőrzése legalább ennyire jelentős téma a vasárnapi családi ebédek közben.

Bognár Csaba olajipari vállalkozó szerint válság ide, válság oda, a magyar nép híres arról, hogy nem adja fel. – Ha tesszük a dolgunkat, átvészelhetünk bármit – mondta a vállalkozó. – Magában a válságban viszont nem hiszek, úgy vélem, mesterséges képződménnyel állunk szemben – mondta. Saját cégéről kijelentette, ha válság is van (lenne), a fejlesztések nem állhatnak meg, mert ez minden túlélés alapja. – Magánéletemben nyugalmat és megértést várok az idei esztendőben is – tette hozzá.

Szakács Imre országos viszonylatban borúlátóbban ítéli meg a válságot és következményeit. Hangsúlyozta, ha az ország vezetői nem teszik félre kicsinyes pártpolitikai torzsalkodásaikat és végre nem tesznek valamit Magyarország gazdasági helyzetének javításáért, akkor ez a válság maga alá temetheti hazánk jövőjét.

Az elmúlt években sem tettek a politikusok semmit a gazdaságért, ám ha ezt folytatják, nem lesz mit kormányozni – jelentette ki a villamosipari vállalkozó.

Üzemének évét is csak az országos gazdaság fényében tudja meghatározni. Mint mondta, a beruházások folytatása saját cégének jövőjét is jelenti. Ha ez meghiúsul, nehéz napok jöhetnek Kapuváron is. Magánéletéről szólva lapunknak kijelentette, mind szeretteinek, mind ismerőseinek egészséget kíván 2009-ben is, ha ez megvan, talán bizakodóbban tekinthetünk előre.

Az ország gondjairól szólva Szalay Antal, a Provertha tulajdonosa kijelentette: függetlenül a válságjelektől úgy véli, a magyar gazdaság addig nem lábal ki a recesszióból, amíg a devizaadósságot nem hozzák kezelhető szintre. – Négy-öt éve felfelé mennek a költségek, lefelé az árfolyam, ami a spekulációs tőkét vonzza az országba – mondta.

Hangsúlyozta, a magyar gazdaság gyenge, ezáltal a napjainkban mutatkozó válságjelek jobban megrengetik az országot. – A mai válságot nem látom olyan mértékűnek, mint amennyire próbálják elhitetni velünk – jelentette ki Szalay Antal. Hozzátette azonban, ettől függetlenül a kis- és középvállalkozásokat nehéz helyzetbe hozhatja a drága hitel. Saját cégének idei kilátásait kicsit jobbnak ítéli a vállalkozó. Mint mondta, a saját tőke mértéke magas és nincsenek nehezen fizethető lízingdíjaik. – Nem gondolom, hogy észrevétlen marad a válság számunkra, ám hangsúlyoznom kell, több lábon állunk és fejlesztéseink idén is folytatódnak – mondta Szalay Antal. Magánéleti elképzeléseiről szólva megjegyezte, egészséget kíván szeretteinek, akik közül többeket idén be is von a cég munkájába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertelen csatorna- pályázatok

Pásztori–Potyond - A kistelepülések számára kiírt pályázaton próbáltak támogatást szerezni… Tovább olvasom