Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

A fatolvajokkal elbírnak, a szemetelőkkel kevésbé

Két éve járják a csornai határt mezőőrök. Előfordult, hogy ugyanazzal a jómadárral egy nap alatt háromszor is találkoztak, amint fát akart lopni. Tapasztalatuk egyébként, hogy egyre kevesebben aratnak olyanok, akik nem vetettek.

Csorna külterületeit két mezőőr vigyázza két esztendeje. Kilencezer hektáron igyekeznek megakadályozni a fa- és terménylopást, az illegális szemétlerakást. Eddig havonta 23 ezer forintot kaptak ehhez üzemanyagra, a képviselő-testület legutóbbi ülésén felemelte a benzinpénzt 40 ezerre. Emelkedett az állam által adott mezőőri támogatás is.

A csornai mezőőrök 2012 áprilisában álltak munkába. Együttműködnek a rendőrséggel, a vadászokkal, az erdészekkel, a nemzeti park munkatársaival. Rendszeresen szerveznek velük közös szolgálatokat, éjszakai megfigyeléseket. Az elmúlt két év tapasztalata röviden: a fa- és terménytolvajokkal elbírnak, ám az illegális hulladéklerakást nem igazán lehet megakadályozni. A mezőőrök feladata sokrétű. Tavaly kivették részüket például a belvízi védekezésből és a hóeltakarításból is.

Ruzsa János és Vitéz László csornai mezőőrök kilencezer hektárnyi külterületet felügyelnek. A fa- és terménylopás nem annyira jellemző, az illegális szemétlerakás annál inkább.
Ruzsa János és Vitéz László csornai mezőőrök kilencezer hektárnyi külterületet felügyelnek. A fa- és terménylopás nem annyira jellemző, az illegális szemétlerakás annál inkább.

– Naponta járjuk a határt, igyekszünk többször visszatérni a különösen fertőzött területekre – mondta Ruzsa János mezőőr. – Szorgalmazzuk az éjszakai szolgálatokat, főleg a mostani időszakban, amikor már kaszálják a lucernát, a szénát. A gazdákkal egyre jobb a kapcsolatunk, egyre többször értesítenek bennünket, ha gyanús alakokat látnak a határban.
Kollégája, Vitéz László hozzátette: a terménylopás nem jellemző a határban. Egyre kevesebben vannak olyanok, akik nem vetnek, mégis aratni akarnak. Engedély nélküli fakivágással, falopással viszont már többször találkoznak. Legutóbb márciusban akadályozták meg, hogy egy traktorral szállítsák el a korábban engedély nélkül kivágott fákat.

– Előfordulnak érdekes esetek. Olyan is történt például, hogy ugyanazt a személyt egy nap háromszor értük tetten és rakattuk le vele a már felpakolt fát. Végül feladta a harcot és talán azóta sem próbálkozott – jegyezte meg Vitéz László. – Legtöbb gondot, dolgot azonban a szemetelők adnak. A határban szétszórt hulladék kilencven százaléka a külföldi lomizásból származik. Azt hiszem, a mezőőri szolgálat ahhoz kevés, hogy elejét vegyük a szemetelésnek. Olyan szabályokat kellene hozni, melyek eleve lehetetlenné teszik, hogy a melléktermékek, autógumik, kibelezett hűtőszekrények, elektromos eszközök külterületre kerüljenek. A csornai határban is vannak komolyan fertőzött területek, leginkább a város közelében. Például a tilosi átjárónál, vagy a kis-csornai Gödröknél. Persze szemétkupac a határ szinte minden részében akad.
 
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüstérmes böllérpörkölt

Balatongyörökön ragadtak fakanalat a kapuvári Ízvadászok, hogy megmérkőzzenek a több mint tizennégy másik főzőcsapattal. Tovább olvasom