Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A farmon nem kímélik a kalandorokat

A Vidéki Kaland Program keretében újabb fiatalt köszöntöttek Horváth István barbacsi sertésfarmján.


A barbacsi sertésfarm újabb városi fiatallal ismerteti meg a gazdálkodás, a vidéki élet örömeit, nehézségeit. Horváth István farmján Horváth Emőke immár negyedik alkalommal fogadja a kalandra vágyó fiatalokat, napjainkban a fővárosi Virághalmy Gergelyt. Az úgynevezett Vidéki Kaland Program keretében a 23 éves építészhallgató öt napot tölt a sertésfarmon és a rábaközi gazda földjein.

– Későbbi szakmámhoz nem sok köze van a mezőgazdaságnak, ám úgy gondoltam, egy kicsit szeretnék kiszakadni a megszokott környezetemből, kipróbálni magam, a magyar vidéket – fogalmazott a budapesti fiú. Tréfásan megjegyezte, igazán az érdekelte, hogyan kerül a fővárosi asztalra a vidéki sertés.

Virághalmy Gergely és Horváth Emőke: –  Vidéken helyre teszik a dolgokat. Gergely gyorsan a dolgok közepébe csöppent.
Virághalmy Gergely és Horváth Emőke: – Vidéken helyre teszik a dolgokat. Gergely gyorsan a dolgok közepébe csöppent.


– Természetesen nem ott tartottam, hogy a reklámok alapján lilának gondoltam a tehenet, de az tény, a fővárosban erősen idealizálják a vidéki életet – mondta a Kisalföldnek Virághalmy Gergely. Elindulása előtt a tavalyi programban részt vevőkkel is beszélt, már előre tapasztalatokat igyekezvén szerezni az előtte álló napokról.
– Na, itt aztán gyorsan a dolgok közepébe csöppentem, amikor Pista bácsival az első napon áramszünetet kellett elhárítanunk – beszélt élményeiről az egyetemista. Az állattenyésztés rejtelmeibe is gyorsan bevezették, melynek eredményére azonban egy kicsit várni kell. – Azt a városban nem sokan tudják, hogy mi a különbség a széna és szalma közt. Sajnos ezt a rám bízott lovak sem tudták megmondani, össze is kevertem a kettőt – beszélt a nehézségekről is Gergely. – Ennek ellenére is jól érzem magam, itt helyre tettek bennem bizonyos dolgokat a vendéglátók. És ebbe még némi kisüsti is beletartozott – tette hozzá.
A programról szólva Horváth Emőke elmondta, idén negyedszer fogadnak vidéki kalandort.

– Nem jelent több leterheltséget, viszont a felnövekvő korosztálynak meg tudjuk mutatni a vidéki élet szépségeit – fogalmazott Horváth Emőke.


Közelebb kerüljön a városhoz a vidék


A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya 2011-ben szervezte meg először a Vidéki Kaland Programot. Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke egy minapi, kecskeméti eseményen elmondta: a program célja továbbra is az, hogy a városi és a vidéki életmód közelebb kerüljön egymáshoz, a városban élő fiatalok testközelből tapasztalják meg a gazdaságban dolgozók mindennapjait.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dus, söprűs és párnás

Németország legnagyobb élményparkjában megrendezett Magyar Napokon szerepelt a Szili Hagyományőrző… Tovább olvasom