Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A farádiak körjegyzőséget váltanak

Farád jelentős változások előtt áll, a község a rábatamási körjegyzőséghez csatlakozik. A polgármester szerint a döntéssel – melynek hátterében takarékossági okok állnak – a helyiek többsége egyetért.
Tompos Béla polgármester
Farád tizenegy évvel ezelőtt vált el Csornától és lett ismét önálló település a falubeliek többségének örömére. A helyhatósági választás után létrehozták a polgármesteri hivatalt, megszervezték a hivatali apparátust. A község jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, egyebek mellett bevezették a földgázt, csatornáztak, új utak készültek, sportöltözőt építettek.

Úgy tűnt, hogy a helyiek büszkék az eredményekre, gyarapodó lakóhelyükre, na meg a visszakapott önállóságukra.
Talán ezért tetszik váratlannak a bejelentés, hogy az önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében felmondják az Acsalaggal két éve létrehozott körjegyzőséget, s a Rábatamási és Jobaháza alkotta körjegyzőséghez csatlakoznak.

Tompos Béla polgármester szerint a lakossági ügyintézést nem befolyásolja a farádi körjegyzőség megszüntetése.
– Az intézkedést takarékossági okok miatt kell megtennünk – jelentette ki a polgármester. – Kipróbált példák vannak előttünk: ugyanilyen kapcsolatban van Jobaháza Rábatamásival, ahová csatlakozni kívánunk. Az Acsalaggal létrehozott körjegyzőség a személyi jellegű kiadásokat tekintve évente tizenkilencmillió forintunkba kerül. Ha belépünk a rábatamási körjegyzőségbe, akkor legalább négy és fél millió forintot megspórolhatunk. Hangsúlyozom, hogy bár beszélnek róla, nem személyi ellentétek vezettek bennünket a döntéshez, amit a képviselő-testület hét igen szavazattal két tartózkodás mellett hozott meg.

Tehát a farádi körjegyző munkáját a rábatamási kollégája végzi január elsejétől. Ám a jelenlegi apparátusból várhatóan két-három ember munkájára nem lesz szükség a polgármesteri hivatalban. Viszont legalább három régi dolgozóra továbbra is számítanak. Ugyanakkor kérdés, hogy mi lesz a farádi központtal működő családsegítő szolgálattal és építésügyi hatósággal?

– A családsegítőről tárgyalni szeretnénk – mondta a falu elöljárója. – Ha a társulásban részt vevő huszonkét település vezetőjével sikerül megegyezni és számunkra kedvezőbb pozíciót tudunk elfoglalni, akkor maradunk. Amennyiben nem jutunk egyezségre, nagy valószínűséggel kilépünk a társulásból.

„ Megjegyzem, hogy a családsegítő szolgálattal kapcsolatos ügyintézés kezdettől fogva a mi apparátusunkat terhelte anélkül, hogy ezt a munkát a legcsekélyebb mértékben honorálták volna a társulat tagjai."
Az építésügyi társulás működhet a jelenlegi formában, de szívesen átadnánk a gesztorságot ezen a területen is. „Szürke" tagként ez is olcsóbb lenne számunkra.

– Azt állítják egyes, más községbeli önkormányzati tisztségviselők, hogy csökkent az állami finanszírozás – fűzte hozzá Tompos Béla. – Valószínű így van, sőt, magunkon is látjuk ennek jeleit. De nem várhatjuk, hogy mások mondják meg, mit tegyünk. Nekünk cselekedni kell, meg kell keresni, hogy hol takarékoskodhatunk.

Arra a kézenfekvő kérdésre, hogy a farádiak önérzetét nem sérti-e ez a döntés, hiszen mégiscsak a nagyobb település csatlakozik a kisebbekhez, a polgármester lapunknak a következőket válaszolta:
– A lakosság egy része ennek a véleményének ad hangot. A többség pedig megértette a döntés lényegét, és azt is, hogy az önállóságunk nem szenved csorbát a jövőben sem.

Tompos Béla elmondta még, ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor 2004. január elsejétől megszűnik az Acsalaggal 2001 júniusában létrehozott körjegyzőség és hatályba lép az új megállapodás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felértékelődhet a lótenyésztés

Egyetemisták részére szervezett bemutatót Farádon a helyi lovasegyesület. A rendezvényen tizenhét… Tovább olvasom