Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A falvakban helyet keresnek az apróságoknak

A Csornai kistérség harminc településéből mindössze Csorna működtet bölcsődét. A kisebb községek csak családi napköziben gondolkodhattak. Ezek kapacitása azonban korlátozott.

A kistérségben egyedül Csorna rendelkezik bölcsődével. Az intézményt jelenleg felújítják, szeptember közepére tervezik az átadást. A férőhelyek számát már a korábbiakban hatvanról hetvenkettőre növelték, így azt mondják, teljes kihasználtság mellett még nem kellett egy szülőt sem visszautasítaniuk.

Szeptember közepétől veszik át a bölcsődét a csornai csöppségek.
Szeptember közepétől veszik át a bölcsődét a csornai csöppségek.

A kistelepüléseknek azonban már nem ilyen egyszerű a helyzetük. A környéken csupán Kónyban, Rábacsécsényben és Rábaszentmihályon működik családi napközi. A kónyi családi napköziről Molnár Mónika megbízott intézményvezető elmondta: ők szerencsére két hétfős csoporttal dolgoznak, amelyekben 1–3 éves korú gyerekeket fogadnak, így náluk még egy szülő csemetéje sem került várólistára.

A három említett községen kívül azonban még mindig marad huszonhat település, ahol a kicsik elhelyezése nem megoldott.

Talán változást hoz majd az a tavaly szeptember 1-jétől életbe lépő rendelet, mely szerint a tízezres lélekszám alatti településeken úgynevezett egységes óvoda-bölcsőde hozható létre. Ezt a lehetőséget használta ki Szilsárkány és Bogyoszló is. Előbbi azonban a magas létszám miatt idén nem veheti fel a 2–3 év közötti gyerekeket.

Bogyoszlón azonban élnek az új intézményforma adta lehetőséggel. Törvény írja elő, hogy a gyermeklétszám nem haladhatja meg a húsz főt, és a három év alatti gyermekek száma nem lehet több ötnél. Bogyoszló megfelel a feltételeknek. A további települések, így többek között Bágyogszovát, Dör, Egyed, Vág, Páli azonban nem tud megoldást a kicsik elhelyezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hövej: megszépült a község központja

Megszépült a csipkéjéről ismert rábaközi Hövej község központja. Térburkolatot kapott a templom és… Tovább olvasom