Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A falut nem lehet eldózerolni!

Már nincs messze az az idő, amikor Rábaszent- miklóson megkezdődhet a helyiek 98 százaléka által támogatott csatornázás.

Ez jó hír, szemben azzal, hogy mind kevesebben tudhatják magukat a falu lakójának. Fogy a lélekszám Rábaszentmiklóson egyre csökken a lélekszám és ma már csak alig százhatvanan élnek a településen.
Pedig Szabó Miklós polgármester szerint minden támogatást megadnának a letelepedő családoknak.

– Szomorú dolog ez – kesereg a polgármester. – A mai ember ta lán el sem hiszi, hogy 1938-ban háromszázhatvan lakója volt a fa lunak. Ez a mostani adat egysze rűen megdöbbentő. Sajnos nem születik gyerek a településen.

Szabó Miklós egyik nagy álma, az Árpád-kori körtemplom teljes felújítása már az elmúlt ciklusban teljesült. Ám az apadó lélekszám dacára a mostani időszakra is esik kiemelkedő feladat. Mégpedig a csatornázás, amit Árpással és Mó richidával együtt valósítanak meg. A kivitelezés a tavasz beálltával megkezdődik, a lakosságnak 120 ezer forinttal kell hozzájárulni a beruházás költségeihez.

Tavasszal csatornáznak – Megkérdeztük az embereket és örömmel tapasztaltuk, hogy az érintettek 98 százaléka támogatja a beruházást. Alig maradt ki né hány család. Ők is olyanok, akik nél valóban hiányoznak az anya giak – jegyezte meg a falu vezető je.

– Hasonlóan nagy „falat" volt a gázberuházás, amely már évekkel ezelőtt befejeződött. Nálunk – s ez büszkeséggel tölt el bennünket – előbb volt földgáz, mint Csor nán és Kapuváron.

Útjaink, a jár dák többnyire rendben vannak. A gyerekek Mórichidán Rábaszentmiklós a mórichidai körjegyzőséghez tartozik, az óvo dások és általános iskolások is a szomszédos településre járnak. Szabó Miklós állítja, semmiféle kifogásuk sincs, a mórichidai is kolával és óvodával immár tizen két éve korrekt az együttműkö dés az önkormányzat és az intéz mények között.

– Jövőbe látó képességgel nem vagyok megáldva, ezért azt sem tu dom, mi lesz a kis falvak sorsa. Most úgy tűnik, mintha sorvadás ra lennének ítélve. De én optimista ember vagyok és azt gondolom, hogy a magyar falut nem lehet el dózerolni – fűzte hozzá a polgár mester. – Szerencsére azt kimond hatom, hogy munkanélküliek nincsenek a községben. Az aktív korú, dolgozni tudó helybeliek Győrben és Téten találnak mun kát. Kisebb vállalkozók a települé sen is tevékenykednek.

Néhány család a mezőgazdaságból él. Az vi szont nem igaz, amit gyakran hal lani, hogy ennyi meg annyi támo gatást kapnak. Még az a szerencse, hogy a parasztember olyan, mint a fűzfavessző a Marcal-parton; hiába nyírják, ha megérkezik a tavasz, növekedésnek indul. Haszonits József Megújulva: Az Árpád-kori körtemplom teljes felújítása már az elmúlt ciklusban teljesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna, a kettészakított város

„ A politikai megosztottságot ’98 óta nagyon-nagyon erősen érzem Csornán. Nemcsak az önkormányzatban és a képviselő-testület ülésein, hanem az emberek hétköznapjaiban is” – mondta a mára már abszurdnak tetsző kisvárosi meghasonlottságról a csornai polgármester. Tovább olvasom