Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

A falusi turizmusban bizakodnak

Osliban a falusi turizmustól várják a fellendülést az önkormányzat vezetői. Céljuk, hogy az egyre növekvő átmenő forgalmat megállítsák a községben és vendégeiknek bemutassák a település értékeit.
Fodor József polgármester
Fodor József, Osli negyedszer is újraválasztott polgármestere nem szereti a nagy szavakat, ígéreteket, inkább a tettek embere. Elmondása szerint az adódó lehetőségeket igyekszik kihasználni. Elképzelések, tervek persze vannak, ám mint mindenhez, ezekhez is a pénz hiányzik leginkább. Az osli önkormányzat 120 millió forinttal gazdálkodik idén, aminek nagy részét elviszi az intézmények működtetése.
– Mindenképpen a falusi turizmust kell erősítenünk, hiszen arra nem számíthatunk, hogy nagy ipari cégek telepedjenek le nálunk – beszélt a jelenről Fodor József.

– Ehhez azonban még időnek kell eltelnie, hiszen az itt élők egyelőre még nem fogékonyak az idegen vendégek fogadására. Némi reményt jelent, hogy a közelmúltban értékesített régi polgármesteri hivatalban az új tulajdonos a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásba akar kezdeni.

Ahhoz pedig, hogy az Osliba látogatók jól érezzék magukat, az önkormányzat is szeretne hozzájárulni. Ezért tartják folyamatosan napirenden például az utak, járdák felújítását és az intézmények korszerűsítését. És ami nem megy saját erőből – a legtöbb beruházás Osliban is ilyen –, arra pályáznak. Nagy segítség az önkormányzatnak, hogy nyertek például az úgynevezett „bérhiki"-pályázaton, mely a közalkalmazotti fizetéseket egészíti ki és nagyon bíznak az „önhiki"-ben is, az előzetes hírek szerint tizennégymillió forintot kap az önkormányzat. A legnagyobb és talán a legnehezebb gond a falunépességcsökkenésének megállítása. Ezt építési telkek kialakításával próbálják megoldani.

– Gyakorlatilag csak a közművesítést fizetik meg a telekvásárlók, és úgy tűnik, ez az akciónk eredményes. A Hanyi utcában huszonegy házhelyet alakítottunk ki, három kivételével valamennyi gazdára talált már. Örvendetes, hogy nemcsak helyiek, de környékbeli fiatalok is letelepedtek a faluban – mondta a polgármester.
Ennek köszönhetően talán nő a gyereklétszám is, hiszen jelenleg mindössze 79 iskolásuk és 35 óvodásuk van. A

fiatalokkal kapcsolatos a következő évek legnagyobb beruházása, a kultúrház felújítása. A tervek szerint bővítik az épületet és egy tornaszobával egészítik ki, természetesen pályázati segítséggel. Szeretnék megoldani a belvízelvezetés problémáját is, mely régóta húzódó kérdés. Ehhez 10–15 millió forintra lenne szükségük és persze megint csak a kihasználható pályázatokra.

„Vállalkozó szellemű emberekre van szükség, akik közös ügynek tekintik a falu fejlesztését és ezért tenni is hajlandók. Vannak értékeink, mint a templom, a helytörténeti gyűjtemény, a hansági táj nyugalma, a madárvárta. Csak azokat a lehetőségeket kell megtalálni, amelyek révén ezeket szélesebb körben is megismertethetjük."
A településen nemrégiben készült el a Kossuth, az Árpád és a Horváth Vince utca burkolata. Horváth Vince a háború alatt volt Osli kántortanítója, és amikor az oroszok betörtek a faluba, a helybeliek védelmében emelte fel szavát. Az idegen katonák ezért agyonlőtték, az utókor pedig utcát nevezett el a hős tanító emlékére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába a Rábaköznek kell

Arról még alkudozni sem lehet, hogy a Rába vizét elvezessék a Balatonba – vélekedett Tóth… Tovább olvasom