Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A faluházba költözött a községi óvoda

A pályázatok jegyében kezdődött az új esztendő Kónyban. Fejlesztenek az óvodában, a polgármesteri hivatalban és a faluházban is. Hasonló folytatásban bíznak a községvezetők.

Megkezdődött Kónyban a Petőfi utcai óvodaépület felújítása. Készülnek a községháza rendbetételére, bővítik a faluházat és támogatást nyertek szabadidőközpontjuk fejlesztésére. A községvezetők bíznak benne, hogy 2010 is a pályázatok éve lesz a településen.

– Az óvoda felújítására közel huszonnégymillió forintot költünk, a közbeszerzés már lezárult, a kivitelező átvette a munkaterületet és elkezdte a munkát – tájékoztatta portálunkat Aller Imre polgármester. – Felújítjuk a teljes külső homlokzatot, a tetőt, belül két termet, illetve a kiszolgálóhelyiségeket. A beruházással várhatóan tavaszra végeznek a szakemberek. Jelenleg a faluházba költöztek át a gyerekek. Ehhez az intézményhez megnyertük már első fordulóban az ˝Integrált Közösségi Szolgáltató Tér˝ címet, a második körös pályázatunk bírálat alatt van. Nagyon bízunk benne, hogy megnyerjük a közel ötvenmillió forintot.

Ebből a pénzből százharminc négyzetméterrel bővítjük az épületet. Szükség van a fejlesztésre, mivel kinőttük az ingatlant. Ott kap helyet ugyanis többek között az internetes termünk, a könyvtár és a házasságkötő terem. Átalakítjuk a nagytermet, egyéb közösségi szolgáltatásoknak is otthont ad majd a faluház. Egyre több civil szervezet működik nálunk, nekik is szeretnénk helyet biztosítani.

A faluközpontban emlékparkot is kialakítanak, ha pályázatuk sikeres lesz.
A faluközpontban emlékparkot is kialakítanak, ha pályázatuk sikeres lesz.

A polgármesteri hivatal épületén szintén a homlokzatot teszik rendbe, valamint a tetőt, illetve elvégzik a hőszigetelést is. A munka hamarosan kezdődik. A határidő szintén tavasz eleje. Év végén nyújtotta be az önkormányzat az idősek klubjának külső és belső felújítását célzó, 17 millió forintos pályázatot. Szintén elbírálásra vár a faluközpont fejlesztésére vonatkozó igényük. Díszburkolatot raknának le, parkosítanának, illetve a szobrok áthelyezésével egy emlékparkot is szeretnének kialakítani. Erre 15 millió forintot szánnak Kónyban.

– Megkaptuk viszont az értesítést, hogy nyertünk a Keréktó Szabadidőközpont fejlesztésére húszmillió forintot – tette hozzá Aller Imre. – Pavilonokat, pihenőhelyeket, sétálóutakat, mellékhelyiségeket építünk a sportpályákhoz. A közbeszerzés februárban kezdődik, a munka várhatóan nyáron. Szintén kaptunk támogatást a Vörösmarty utca második, több mint egy kilométeres szakaszának felújítására. Jelenleg a közbeszerzés zajlik.

A polgármester megjegyezte: úgy néz ki, hogy megoldódik a falu központjában lévő romos ház ügye is. Az önkormányzat régóta kérte a tulajdonost, hogy vagy bontsa le a balesetveszélyes épületet, vagy állítsa helyre. Eddig sikertelenül. Most vételi ajánlatot tettek a tulajdonosnak, aki hajlik az eladásra. Megpróbálják megmenteni és átépíteni a régi, XIX. századi parasztházat és a tervek szerint falumúzeumot hoznának létre benne.

Olvasóink írták

  • 2. taryt 2010. január 09. 20:35
    „Minden marha azt bőgi.”
  • 1. janika 2010. január 09. 17:29
    „Hogy is van a "Kónyi Bíka"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályozható a távfűtés, de zúg a radiátor

˝Szabályozhatók, mérhetők lettek a távfűtött lakások Csornán, de jött mellé a zúgó radiátor. Sajnos… Tovább olvasom