Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A falugondnok segíti az öregeket

A települési önkormányzatok nem hagyják magukra idős lakóikat. Igény szerint segítik őket.
Az önkormányzatok lehetőségeikhez képest segítik, támogatják a települések idős lakóit. Odafigyelnek azokra, akik egyedül élnek. A néhány száz lelkes községekben ez a feladat például a falugondnokoké, akiket nyugodtan lehet „községi mindenes" névvel illetni. Tevékenységük ugyanis sokrétű: ebédet szállítanak az időseknek, intézik ügyes-bajos ügyeiket, vagy éppen a házimunkában segítenek.

Ebédszállítás és bevásárlás

Beledben az önkormányzat évente 8–10 millió forintot áldoz az idős lakosokra. Fenntartják például az idősek otthonát, amelyet azonban csak kevesen, nyolcan-tízen vesznek igénybe. Harmincöt-negyven nyugdíjas igényli viszont a házi segítségnyújtást. Az ellátásba sok minden belefér, legtöbben az ebédszállítást kérik. Tompáné Balogh Mária polgármestertől megtudtuk: a nyugdíj alapján kell térítést fizetni, azoktól, akik keveset kapnak, csak minimális befizetést vár el az önkormányzat. Az ebédkihordáson kívül a házi segítségnyújtás keretében igény szerint besegítenek a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, egyéb intéznivalóban.

Babóton pénzt is kapnak

Balázs Gyula
Babóton nemrégiben tartották az idősek napját, ahol a résztvevők 2500 forintot kaptak a falu költségvetéséből. Az évi egyszeri juttatás mellett a rászorulók a különböző segélyeket is igénybe vehetik és Babóton is jól működik az ebédszállítás.

Dénesfa lakosságának körülbelül harminc százaléka nyugdíjas. Takács Lajos polgármester szerint az önkormányzat feladatai között az elsők között van az idősek támogatása. Ebben néhány éve a falugondnok vesz részt leginkább, a szolgálat költségvetésének felét költik az idősek ellátására. Dénesfán is ebédet szállít és a „magánügyekben" is segítkezik, intézi a bevásárlást, és nem ritka, hogy a téli tüzelő behordásánál is jelen van. Havi rendszerességgel viszi például a betegeket győri és soproni szakrendelésekre.

– Az önkormányzat alkalmazottjai, a karbantartók a fizikai munkát is leveszik az idős helyiek válláról, télen például havat lapátolnak a házak előtt. Azt szeretnénk, ha Dénesfát az idősek is igazi otthonuknak éreznék, bízom benne, hogy nálunk senki nem érzi magányosnak, elesettnek magát. Az hiszem, hogy a kistelepülések önkormányzatainak legfontosabb feladata az idősek megsegítése – jegyezte meg Takács Lajos.

Gyula bácsi még autót vezet

Vásárosfaluban évek óta működik a falugondnoki szolgálat, ami nagy segítség a helybeli időseknek. Szolgáltatásait azonban nem mindenki veszi igénybe. A nyolcvankét esztendős Balázs Gyula is csak az ebédszállítás miatt várja az önkormányzati buszt. Gyula bácsi egyedül él, egészségével nincs probléma, gyógyszert csupán a vérnyomására szed. Az ebédet az önkormányzat hozatja neki, persze fizet érte. Egyéb segítséget nem kér, hiszen ha például bevásárolni akar, ő maga ül autóba és megy Beledbe vagy Rábakecölbe. Napközben a ház körül foglalja el magát, ottjártunkkor éppen a kertet ásta.

Bokor Sándor
– Van néhány disznóm, tyúkok, mindig akad valami tennivaló az udvaron is – sorolja a feladatokat. – A téltől nem félek, hiszen bevezették a gázt, nem kell fát hasogatni, szenet lapátolni. Van azért munkám egész napra, hosszabban is eltart, mert már lassabban megy, mint régen. Néha a faluba is bemegyek, de sajnos már az én korombeliek nagyon kevesen vannak, nincs kivel beszélgetni. Egyedül vagyok, de nem szorulok jelenleg senkire sem, pedig a falugondnok szívesen segít, hiszen rokonom is. Igaz, a hólapátolást télen átvállalja tőlem.

Balázs Gyula egyedüli problémája – amin azonban az önkormányzat nem tud segíteni – az, hogy kevés a nyugdíj. Mint mondja, huszonkét évvel ezelőtt kis pénzzel engedték el a téeszből, és azóta sem sokat emelkedett a nyugdíj. A disznókat is azért tartja, hogy kiegészítse a jövedelmét.

Főz a szomszédasszony

A veszkényi Bokor Sándor sem szorul az önkormányzatra, noha egyedül él, ellátja magát. Mos, takarít, ebédelni pedig a szomszédba jár.
– Megegyeztem a szomszédasszonnyal, ő főz nekem mindennap. A meleg ételt nem hagyom el, arra szükségem van, mivel a nyugdíj mellett dolgozom is, fizikai munkát – mondja a hetvenhárom éves veszkényi nyugdíjas. – Tudom, hogy az önkormányzat is segítene, de nekem nem kell, amíg tudom, rendben tartom magamat is, a házat is. Művelem a kertet, sőt, a szomszédét is én gondozom. A lányaim férjhez mentek, elkerültek a faluból, jönnek rendszeresen látogatóba az unokákkal együtt, de a hétköznapokon sem hagyom el magam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánszemélyek és közületek is tartoznak

Az talán mindenki számára természetes, hogy a szolgáltatásokért, bérleményekért díjat kell fizetni. Más kérdés, hogy ezen kötelezettségének ki tesz eleget, illetve eleget tud-e tenni egyáltalán. Olykor az anyagi gondok nélkül élő ember is lehet feledékeny, mások viszont fizetnének, de pénz híján képtelenek erre. De nemcsak magánemberek halmoznak fel tartozást. Tovább olvasom