Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A falubeliek féltik az iskolájukat

Rábacsanakon féltik az iskolát. Hogy megtarthassák az intézményt, inkább a többcélú kistérségi társulásba se léptek be, noha a célok többségével egyetértenek. Különben meg Csanakon addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér.
Rábacsanakon nem késlekedtek, amikor bő évtizede az infrastruktúra fejlesztésére nyílt lehetőség. A kilencvenes évek elején például az elsők között láttak hozzá a csatornázáshoz. Az is igaz, hogy rengeteg gonddal kellett megküzdeniük, amíg befejeződtek a munkálatok, hisz közben kivitelezők sora ment tönkre és emiatt jócskán elhúzódott a beruházás. Manapság viszont – miközben a Rábaköz több településén is várat magára a szennyvízelvezető rendszer megépítése – a csanakiak számára csak emlék a többéves küzdelem, megannyi tanulsággal.

Telekesi József polgármester szerint a rendszer működik, a lakosság elfogadta, a többség használja is. A falubeliek örömmel vették annak idején a gázberuházást is, ám a kedvelt energiahordozó fogyasztói árának újabb emeléséről szóló hírek nem fakasztanak mosolyt az arcokon.

Rábacsanakon jelenleg hatszáz lelket számlálnak. Valódi kistelepülés, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
– Kis falu a miénk, ezért aztán szem előtt tartva a népi bölcsességet, addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér – fogalmazott Telekesi József, amikor az anyagiakról esett szó. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat éves költségvetése 70 millió forint. Útépítésre 4 millió forintot nyertek (amelyhez másfél milliót még az önkormányzat adott), az „önhikis" pályázaton pedig 9,3 millió forint támogatást kaptak.

– Működik a falu, manapság ez sem elhanyagolható szempont – tette hozzá a település első embere. – Megvannak az intézményeink, lakossági hozzájárulással kábeltelevíziót csináltunk. A faluban egy kivételével az összes út szilárd burkolatú. A járdák rendbetétele az elkövetkező időszak feladata lesz, csakúgy, mint a csapadékvíz-elvezető árkok elkészítése. Persze, ha lesz „rávaló".

Rábacsanak nem lépett be a többcélú kistérségi társulásba. A polgármester szerint azért maradtak ki ebből a közösségből, mert a döntés – mely szerint ahol nincs meg a szükséges tanulólétszám, be kell zárni az iskolát – intézményüket is érintette volna. Ezt pedig mindenképpen el akarták kerülni.

– A társulásba azok a települések léptek be, amelyeknek nincs veszélyben az iskolájuk vagy nincs is ilyen intézményük – vélekedett a falu vezetője. – Mi azt gondoljuk, hogy a parlamentnek alkotnia kellene egy erre vonatkozó kétharmados törvényt.

Rábacsanakon egyelőre nincsenek nagy tervek a jövőre vonatkozóan, hisz mindent az anyagiak határoznak meg. Ha nyernének pályázaton, az egyetlen földutat is szilárd burkolatúvá tennék. Mindenekelőtt azonban el kell készíteni a község rendezési tervét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koreográfus és sobri táncai

„ Mélységes tisztelettel kell viseltetnünk a népi művészet iránt, meg kell ismerni, és… Tovább olvasom