Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A falu kritikus a településőrnővel szemben

Rábakecöl önkormányzata öt jelentkezőből a helyi Takács Katalint választotta meg településőrnek. A polgármester szerint a kritikus hangok ellenére a fiatal hölgy jól fogja ellátni feladatát.

Egy fiatal, huszonkét éves helybéli hölgyet, Takács Katalint választotta településőrnek a rábakecöli képviselő-testület. A döntésről megoszlanak a vélemények.

– A településőr fogalma mindenki számára új. Ahogyan én sem láttam át még pár hete, hogy mi a feladata, ugyanúgy tévhitben él most a közvélemény is – jelentette ki Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere annak kapcsán, hogy a helyi önkormányzat egy fiatal hölgyet bízott meg a településőri feladatok ellátásával. Ahogy fogalmazott, a településőr nem ˝éjjeliőr˝, nem polgárőr és nem is rendőr.

Nem rendelkezik hatósági jogkörrel, de a hatóságokkal folyamatosan együtt kell dolgoznia. Nem igazoltathat, fizikai intézkedést nem kezdhet, tehát nincsen olyan feladata, amelynél egy nő hátránnyal indulhatna.

– A kiírt pályázat kapcsán bennem is felmerült, hogy kik tölthetik be a munkakört, ezért állásfoglalást kértem a minisztériumtól. Ebben leírták: ˝a településőr nemére, életkorára, testalkatára vonatkozóan nincs semmiféle kikötés˝ – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, ugyanakkor széles körű tájékozottsággal, tanulási készséggel kell rendelkeznie, hiszen ismernie kell a vonatkozó jogszabályokat. A rábakecöli településőr első feladata a helyi rendeletek áttanulmányozása, mert ezek betartásában kell majd hatékonyan közreműködnie. A rendellenességek figyelése és naplózása mellett a bel- és külterületi károk felmérése és dokumentálása, jelentések készítése is a feladata lesz.

Rábakecölben öt pályázat érkezett az állásra: három férfitól és két nőtől.

A településőrnek a minimumfeltételek mellett bűnügyileg makulátlan múlttal kell rendelkezni. Ahogy a polgármester hangsúlyozta, a megválasztott Takács Kata a jelentkezők között a legképzettebb volt, tanulmányai során az önkormányzat működéséről már szakdolgozatot is írt, melyet most jól kamatoztathat munkája során.

A fiatal településőr portálunknak elmondta: úgy véli, el tudja látni a rá bízott feladatot.

– Ismerem a helyieket és ők is ismernek engem, így remélem, a problémáikkal bátran megkeresnek – mondta Takács Katalin. Új beosztásában már az elmúlt hétfő óta dolgozik, egyelőre tapasztalatokkal nem szolgálhatott. Első feladatai közt a napokban történt, esetleges viharkárok felmérését jelölte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosoknak nem kellett az egészségház?

A csornai házi- és gyerekorvosok szerint nem sok értelme volt az új egészségházra elköltött közel 60… Tovább olvasom