Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

˝A falat kétfelől kell bontani˝

Teleki Blanka-díjat vehetett át Nyári László. A kapuvári pedagógus dolgozott a szakminisztérium oktatási osztályán is. Minden munkahelyén a roma kisebbségért tevékenykedett.

A minap az oktatási és kulturális miniszter „az esélyt teremtő pedagógusnak", Nyári Lászlónak a Teleki Blanka-díjat adományozta. A kapuvári pedagógus évtizedeken átnyúló munkásságának legfőbb célja a roma kisebbség oktatásának előbbre vitele volt.

– A romák felzárkóztatásának legfontosabb eleme az oktatás, ezt követheti a munkahelyteremtés – jelentette ki Nyári László. Ő már 1967-ben, pályája kezdetén próbálkozott új módszerekkel megszerettetni növendékeivel a tanulást. Fontosnak tartotta a tananyag mellett a művészeti ágak, a zene, az irodalom megismertetését. Utóbbira jó példa az 1979-es olvasótábor, melyet roma gyermekeknek szervezett. A tanítást Szilsárkányban kezdte, ahol matematikát, testnevelést és ének-zenét tanított. A katedrán egészen 1975-ig állt, majd jött a második szerelem, a zene. – Az 1977-es év újra az iskolatábla előtt talált, most már 1987-ig maradtam is a tanítói pályán – mondta a díjazott pedagógus. Az iskolából aztán Lakatos Menyhért hívta a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségébe, majd innen az út az Oktatási Minisztérium főtanácsosi székébe vezetett. Először főállásban, majd szerződéssel képviselte a romák családi és oktatásügyét egészen 2001-ig.

Nyári László: Be kell vinni az iskolába a roma fiatalokat.
Nyári László: "Be kell vinni az iskolába a roma fiatalokat."


– A kisebbségek között a romák helyzete egészen más, mint a többi – mondta Nyári László. Alacsony foglalkoztatottság és kirívó szociális problémák jellemzik életüket. Évek óta hangoztatom, először a roma fiatalságot kell az oktatásba bevonni (egészen a középfokig), majd ezt követheti a következő lépés, a munkahely.

Nyári László hangsúlyozta, sajnos Magyarországon évtizedek óta csak a szándékok szintjén létezik a roma probléma megoldása. Ahogy elmondta, már 1987-ben számos újságcikkben fejtette ki nézeteit, máig eredménytelenül. – A hazai politika száz éve ugyanazt mondja, csak épp nem sokat tesz a roma integrációért. Ám „a falat kétfelől kell bontani" – mondta Nyári László. Úgy véli, mind a többségnek, mind a legnagyobb kisebbségnek komoly erőfeszítéseket kell tennie az integrációért.

– Jelenleg mindkét oldal úgy tesz, mintha csinálna is valamit, ám ez már vajmi kevés – hangoztatta a pedagógus. Szavahihetőség, tettek és értékelhető eredmények kellenek a kisebbségi politikában. Hangoztatta, napjainkban egyre rosszabb a helyzet a többségi társadalom és a romák között, ám Nyári László úgy véli, a hazai gazdasági helyzet javulásával az ellentétek is tompulhatnak, így megnyílhat az út a romák nagyobb mérvű foglalkoztatása előtt is.

Olvasóink írták

  • 1. Gabo78 2010. június 16. 23:15
    „Tisztelt Nyári Úr!
    Vett észre javulást a romák viselkedésében? Aki nem akar tanulni, dolgozni azt nagyon nehéz rákényszeríteni.
    Szerintem a falakat nem bontani kellene,hanem építeni, és amikor elértük a 4 méteres magasságot, akkor vízzel feltölteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülői és pályázati pénzből nyaralnak, egyre kevesebben

A vakáció idején visszatérő probléma a családokban, hogy mit kezdjenek a ráérő gyerekekkel. A… Tovább olvasom