Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A drogterjesztőt és a -fogyasztót is büntetik

1999 óta enyhe emelkedést mutat a kapuvári kábítószeres bűnesetek száma. Leggyakrabban marihuánát találnak a rendőrök.

Villódzó fények, dobhártyarepesztő zene és diszkókat idéző hangulat fogadta nemrégiben a környék általános iskolásait a Rábaközi Művelődési Központban. Nem egy újabb, fiataloknak szóló rendezvény kezdődött, hanem a Rendőrtiszti Főiskola tanára, dr. Klobusitzky György tartott előadást a drogról, az italról és a diszkóbalesetekről.

A Kapuvári Rendőrkapitányság őrnagya, Varga Krisztián elmondta: idén már hetedik alkalommal szerveztek kábítószer-prevenciós és egészségvédelmi napot. Hangsúlyozta, mind az árusító, mind a kábítószer-élvező a törvényi szabályozásnak megfelelően büntetőjogi felelősséggel tartozik.

– Területünkön a kábítószer több fajtája is megjelent az elmúlt években, így marihuána, a partidrogok, azaz ecstasy, speed, amfetaminkészítmények. Utóbbiak eseti jelleggel tűntek fel, a rendszeresen regisztrált kábítószerfajta évek óta a marihuána – mondta Varga őrnagy.

A Kapuvári Rendőrkapitányság területén körülbelül 12 éve dokumentáltak először kábítószeres esetet, 1999-ben három esetben nyomoztak droggal kapcsolatos ügyben, melyben akkor tizenhatan voltak érintettek. – Ezen évtől kezdve máig kismértékű emelkedéssel kellett szembesülnünk, éves átlagban hét büntetőüggyel – mondta Varga Krisztián.

Varga Krisztián őrnagy és dr. Klobusitzky György tartott előadást a drogról, az italról és a diszkóbalesetekről.
Varga Krisztián őrnagy és dr. Klobusitzky György tartott előadást a drogról, az italról és a diszkóbalesetekről.


– Az elmúlt tizenkét évben volt olyan eljárásunk, ahol olyan fogyasztói csoportot számoltunk fel, akik egy helyi személyen keresztül jutottak kábítószerhez és azt jórészt közösen fogyasztották el. Az eljárás során tizenegy gyanúsítottat hallgattunk ki, a drogot beszerző és átadó két ember letöltendő börtönt kapott – tájékoztatott az őrnagy. A kapuvári rendőrök felszámoltak egy marihuánaültetvényt is, ahol több mint 900 tő indiai kendernövényt, a termesztéshez szükséges berendezéseket és kellékeket is lefoglaltak.

– 2008-ban kábítószerrel visszaélés miatt tíz eljárást folytattunk, melyek eredményeként tizenhárom bűncselekmény elkövetését bizonyítottuk – mondta Varga őrnagy. A következő évben tizenöt esetet vizsgáltak a kapuváriak, melyekkel kapcsolatban tizenkét ember ellen folytattak eljárást. Tavaly nyolc kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt vizsgáltak a helyi rendőrök, az ügyekben nyolcan voltak érintettek. Az idei kábítószeres ügyeik száma négy, jelenleg tízrendbeli bűncselekményt vizsgálnak.

Olvasóink írták

  • 2. M... 2011. április 20. 16:33
    „Álszent dolog az egész.

    Sokkal veszélyesebb - károsabb a pálinkázás vagy a kannásbor , mint a vicces cigi.

    Boszorkányüldözés és parasztvakítás .”
  • 1. doodlee 2011. április 19. 11:34
    „Miért nem legalizálják már a mariskát?? rátennék az áfát, az országnak lenne belőle pénze, megtakarítanánk rengeteg pénzt, a rendőrségi eljárások megszűnésével, a füvesek meg nyugodtan vigyoroghatnának...így is-úgy is hozzájutnak és elszívják az adagukat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai szavazatvásárlás? - ˝Félremagyarázott szavak sorozata˝

Képviselői nyilatkozattal, s ezek cáfolataival folytatódott a csornai MSZP kontra Balogh Csaba ügy.… Tovább olvasom