Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

A drága bérlet miatt nyáron kerékpárra ül az utas

A rábaközi kistelepülésekről sokan ingáznak nap mint nap a munkahelyre, iskolába. A szokásos menetrend-módosítás előtt körképet készítettünk a tömegközlekedésről utasszemmel.

Bár a diákok vakációznak, a munkába tömegközlekedéssel járó vidékiek számára nem állt meg az élet. A munkahelyükhöz közeli településen lakók a nyári időszakban a buszozást gyakorta cserélik kerékpárra, megspórolva ezzel a bérlet árát, ami sokak szerint irreálisan magas.

Így tesz Kistüttősi Csabáné Horváth Rita is, aki Rábatamási és Csorna között ingázik a hétköznapokon. – Drágának tartom a felnőttbérlet árát, ezért nyáron biciklivel járok munkába. Nem kerül semmibe, és még fittebb is leszek tőle. Negatívumként említhető a buszozással kapcsolatban a fiatalság udvariatlansága. Számomra érthetetlen, hogy miért kell a táskának külön ülés, még akkor is, ha esetleg az lenne az utolsó üres hely.

Szerencsés helyzetben van munkatársa, Karsai Lajosné is, aki farádi lakosként szintén megteheti, hogy reggel és délután nyeregbe pattanjon. – Nincsen különösebb problémám a buszközlekedéssel. Farádról sűrűn járnak buszok Csorna felé a főútvonalnak köszönhetően.

Karsay Lajosné fia, a gimnazista Balázs alapvetően elégedett a buszjáratok sűrűségével iskolaidőben és nyáron egyaránt. – Egyedül a hajnali buszjáratokat kevesellem. Szívesen járok hétvégenként Győrbe szórakozni, hazafelé azonban csak reggel fél hatkor indul az első járat, a hosszú várakozás pedig elég kellemetlen.

Horváth Katalin szerint több esti járatra lenne szükség.
Horváth Katalin szerint több esti járatra lenne szükség.

Mindkettejüknek lenne ugyan lehetősége vonattal utazni, azonban a lerobbant várótermek és a foghíjas menetrend egyikük számára sem igazán vonzó. Ugyanis, főként a kis falvak megállóhelyein, nincsen fedett várakozóhely. A legtöbb, amire számíthatnak, az egy romos, elhagyott állomásépület.

Ennek ellenére a vonatozást részesíti előnyben a farádi Osvald Szabina, aki soproni egyetemistaként nyáron is szívesen utazik a városba barátaihoz. Legfontosabb érvei a vonatozás mellett a kényelem és a kellemes hangulat. – Szinte minden utazásom alkalmával kedves és udvarias kalauzokkal találkozom, akik mosolyogva kívánnak jó utat. Ezenkívül a vonaton még csúcsforgalom esetén is akad szabad hely, sőt, sokszor beszélgetőtárs is. Talán nem általánosítás, hogyha azt mondom: az egyetemistáknál még mindig a vonat a nyerő.

Hetente legalább három alkalommal utazik Agyagosszergényből Győrbe az egyetemista Horváth Katalin. – Leginkább az esti buszmenetrendet tartom ritkának és hiányosnak. Tíz óra után szinte lehetetlen még átszállással is hazajutni, mert az olyan kistelepülésekre, mint ahol én lakom, nem indítanak elegendő csatlakozást.

A környék vasúti utasforgalmát élénkítheti a Csorna–Pápa vasútvonal újraindítása, ehhez azonban további menetrendbővítésre lesz szükség. A végleges menetrendeket az önkormányzatokkal és a szakmai, társadalmi szervezetekkel megkezdődő egyeztetések eredményeként decemberre alakítja ki a szaktárca – írja a MÁV-Start Zrt. weboldala.

A menetrendben decemberre várható módosítás. A GYSEV Zrt. és a Kisalföld Volán Zrt. sem számolt be tervezett jegy- és bérletáremelésről.

Neuberger Eszter

Olvasóink írták

 • 13. rick_ 2010. augusztus 11. 22:12
  „12.

  Mert nem fizeted ki az ezzel járó költségeket. Ne mondd, hogy ´de igen´, mert nem.”
 • 12. akimegmondja 2010. augusztus 11. 21:23
  „Számomra az a bosszantó,hogy este megáll az élet a Volánnál.Fél 10 körül beérnek az utolsó buszok Sopronba ,aztán utána oldja meg az ember ha valami dolga van.Fél 11kor elindulnak az utolsó buszok Sopronból.Teszem fel a kérdést..Ha valakinek 22:20kor jár le a munkaideje az hogy jut haza? Miért nem lehet legalább éjfélig dolgozni a Volánosoknak???”
 • 11. Aleks 2010. augusztus 10. 21:46
  „miracle: talán nem kellene megszabnod mivel közlekedjek, vagy mivel nem. Ha nem veszek bérletet úgy még drágább a közlekedés. Kiszámoltam. A munkahelyem a vasútállomástól majdnem egy órányira van gyalog... És ha egy normális ember belegondol nem normális dolog, hogy 4 és fél órán keresztül nem közlekedik busz, miközben a bérletek ára az egekben van. A cikk a drága busz bérletekről szól, és az értük adott "szolgáltatásokról". Ami nincs. De ennyi erővel akár abba is beleköthetnél, hogy miért nem veszek kocsit. Azzal még kényelmesebb nem? Képzeld míg Győrben dolgoztam én is vonattal jártam. Sőt Sopronban van is volt olyan időszak. De mivel munkahely változtatásra kényszerültem, így mint említettem baromi messze kerültem a vasút állomástól. De te csak hajtogasd a magadét... és légy vele boldog. Jó vonatozást.”
 • 10. Attila84 2010. augusztus 10. 21:23
  „Számomra az is nevetséges hogy hétköznap nem lehet bejutni busszal Sopronba reggel 6-ra! Hétvégén még durvább akkor csak 7:45-re lehet beérni. Nekem busz lenne a legjobb mert nem kellene Sopronban bringáznom rossz idő esetén elázni, meg fagyni vagy pedig helyi járatra költeni. Én már írtam a mélyen tisztelt Volánnak egy-két levelet ez ügyben de falra hányt borsó ha személyes közöltem a bajom csak annyit mondót az információnál a bácsi nagy mosollyal "fiam költözőn oda". A másik ilyen számomra érthetetlen Csornára induló buszok 16:40-kor illetve a 18:00-kor. Ha valaki bent marad túlórázni akkor 17:00 vagy 18:00 órakor van a munkaidő vége. Hogy a fenébe lehet elérni bármelyik buszt is. Ha 17:00-ig vagyok 1órát várok ha18:00-ig dolgozom akkor csövezek a buszvégen 19:20-ig. Ez a kis hiba nem lenne a menetrendben mindig busszal járnék. Így marad a zajos és kényelmetlen vonat.

  ui: szerintem nem céljuk az utasok kiszolgálása. Felkínálnak egy szolgáltatást vagy elfogadod vagy megoldod máshogy az ingázást.”
 • 9. bősárkányi 2010. augusztus 10. 20:12
  „Nagyon helyes!
  Bár lenne sokkal de sokkal több kerékpárút!”
 • 8. miracle 2010. augusztus 10. 15:42
  „Aleks wazze ez a te hülyeséged.
  Nem bérletet kell venni, hanem jegyet és vasárnap vonattal kell utazni:
  "Az új jogszabályi előírások 2010. május 1-jétől meghatározzák, hogy hosszú várakozásnak azon időtartam minősül, ami a munkavállaló személyi, családi vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalanul hosszú, és meghaladja az út megtételéhez szükséges időt. Tekintettel az új előírásra, május 1-jétől az adómentesség érvényesítéséhez a munkáltatóknak igazolniuk kell, hogy munkavállalójuk közösségi közlekedést valóban csak a menetidőt meghaladó várakozási idővel tudna igénybe venni."
  Tehát azt választod, amelyiket akarod. Ha a vonat jobb, akkor azt.”
 • 7. Aleks 2010. augusztus 10. 15:30
  „miracle.... azért.. mert nem térítik meg a bejárásom, és a pénztárcám nem elég vastag ahhoz, hogy kifizessem minden hétvégén a 32ezres bérlet mellett pluszban a 800-1200 forintokat.”
 • 6. miracle 2010. augusztus 10. 10:56
  „tejfelesszájú
  Könnyű indoklás nélkül okoskodnod. Szóval miért is jó órákat várni a buszra vagy korábban elmenni?”
 • 5. tejfelesszájú 2010. augusztus 10. 08:42
  „miracle, ismeri mindenki az elvira.hu-t, könnyű a fotelből okoskodnod
  Fogalmad nincs az egészről.”
 • 4. Aleks 2010. augusztus 09. 21:47
  „miracle:
  tisztában vagyok vele. Csak ha már megveszem a bérletet, ami 32000 forint akkor nincs kedvem vasárnaponként plusz 800 forintokat fizetni, vagy IC esetében 1300-at. Mert a 19:10es az az. Ha ennyi pénzt elkérnek a rohadt bérletért, akkor nyújtsanak is érte valamit. Szerintem.”
 • 3. miracle 2010. augusztus 09. 17:38
  „vonat 19:10 és 19:52...”
 • 2. Aleks 2010. augusztus 09. 14:53
  „Kapuvárról busszal járok munkába, mert az praktikusabb nekem. A vasútállomás Sopron másik felén van a munkahelyemhez képest. Vasárnap 18 óráig dolgozom. Így értelem szerű, hogy a 18 órakor induló buszt nem érem el. A következő járat este 22:30kor indul. 4 és fél órát kell lesnem mire elindulhatok az egész napos munka után haza fele. Majdnem éjfél, hogy hazaérek. Erre találjanak ki valamit. Mert ez így NEVETSÉGES!!!!!!”
 • 1. miracle 2010. augusztus 09. 14:40
  „Visszaútban Győrből nem tudom miért nem jó a fél 6-os busz helyett(ami ráadásul hétvégén nem is közlekedik és lassabb is) a 4.10-es vonat és hogy Farádon miért kellene várakozni a LEszálló utasnak...?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beledi tervek

Orvosi rendelő átalakítása, helybe költöző diszpécserközpont, iskolai felújítás és az egyesített… Tovább olvasom