Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A dohányzók még tolerálják a tilalmat

A kapuvári vendéglátók szerint elsietett a dohányzási tilalomról szóló törvény bevezetése, ám a vendégek egyelőre tolerálják a jogszabályt. Ahogy az egyik vendéglátó mondta, az új törvény éttermi szinten elfogadható, kocsmai szinten viszont nem.

Alig egy hét után vegyes a megítélése a január elejével bevezetett dohányzási tilalomnak.

Teljesen különálló – ám azonos nagyságú és befogadóképességű – teremmel és elszívóberendezéssel készült fel a néhány évvel ezelőtti jogszabályváltozásra Horváth Antal étteremvezető.

– Vendégeink jó része még ezt a lehetőséget sem használta ki, már a tiltás előtt kimentek a dohányzórészlegből is – mondta az étteremvezető.

Az év elejével életbe léptetett jogszabály ellen nem is tiltakoznak a vendégek, ahogy az egyik felszolgáló megjegyezte, az autóból kiszálló vendég elszívja cigarettáját még a parkolóban, úgy tér be az étterembe. A cégnél a dolgozók is az udvarra járnak ki dohányozni.

– Éttermi szinten egyetértek, ám kocsmai szinten már nem a januári tiltással – fogalmazott Vida Péter vendéglős. December végéig különteremben fogadták a dohányosokat, ahova az üzemeltető elszívóberendezést is szereltetett.

– Utóbbi beruházást már kidobott pénznek érzem – mondta Vida Péter. Hozzátette, december végéig hétvégente már a különteremben sem engedte a dohányzást, amit vendégei toleráltak. – A dohányosok néha morognak kicsit, de betartják a jogszabályt, ugyanígy a munkatársaim is – mondta a vendéglős.

Szintén különteremmel és elszívóberendezéssel várta dohányos vendégeit Dukai Zoltán. A tulajdonos most az épület előtt alakított ki dohányzóhelyet az elhivatott füstölőknek, akik – köztük a munkatársak is – egyelőre szó nélkül tudomásul vették a tiltást.

– A dohányos vendégek jelenleg is a teraszon kialakított helyen szívják cigarettáikat, nem tudom, ezt szó nélkül megteszik-e esős időben vagy komoly éjszakai fagyok idején – mondta Szalai József éttermes.

A "menyasszony azonban nem ennyire szép", mint ahogy azt a vendéglősök elmondták, Találkoztunk olyan rábaközi vendéglátóhellyel, ahol bizony hétvégente a mai napig füstölnek a dohányosok, még ha azt egy elkülönített teremben is teszik. Az üzemeltető úgy fogalmazott, a hozzá betérő fiatalok egyelőre nehezen mondanak le megszokott cigarettáikról a szombat esti kólás bor mellett.

Vidéken is árnyaltabb a helyzet a kapuvárinál. A kistelepülések kocsmárosai egyértelműen forgalomcsökkenést jeleztek. A Kisalföld kérésére például a Mihályiban és Beledben is vendéglőt üzemeltető Horváth Gábor elmondta, a dohányosok tíz százaléka egyáltalán nem hajlandó letenni a cigarettát.

– Hiába a tiltás, azt mondják, áprilisig úgyis csak figyelmeztetik őket, azután meg majd meglátják – fogalmazott a vendéglős. Hozzátette, a nem dohányzó vendégek már rezignáltan veszik tudomásul egy kisebbség viselkedését. – A viták a dohányzókkal szinte mindennaposak, ám a tiltással kapcsolatban annyit még el kell mondani, a játékgépek és a dohányosokra kivetett szigorítások már keményen érezhetők a napi forgalomban, tehát nem is értek velük egyet – mondta Horváth Gábor.

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2012. január 14. 16:52
  „Lehet készülni, az "önkéntes" adományokra!
  A játszótereken, kilehet robbantani a szemetes,csikktartókat a padok mellől!
  A parkokba szintén, állva is lehet dohányozni, a dohányosok kiharcolták a jogot!”
 • 2. pozan13 2012. január 10. 18:17
  „És hol van a sok nem dohányzó akik azt mondták, hogy ezután végre ők is járhatnak kocsmába ? Nem látom, hogy zsúfolásig teltek lennének a kocsmák, mivan Pubik hajrá most már füstmentes minden szórakozóhely és kocsma ! Nem ebben kellett volna követni a nyugatot, hanem először a fizetésekben.”
 • 1. miracle 2012. január 10. 13:45
  „Hú, micsoda tragédia, kevesebben mennek el lerészegedni a kocsmába, meg eljátszani 10000 Ft-ot.
  Az áprilisig tartó türelmi idő meg szimplán idiótaság. Egy szabály semmit nem ér mellé tett büntetés nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak a 20 éveseké az internet

Az új év első nyugdíjas-akadémiai előadását Bauer Mihály tartja Nem csak a húszéveseké az internet… Tovább olvasom