Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A diákok korábbi iskolájukban maradnak

Kapuvár - Elkészült az összevont kapuvári iskola szervezeti felépítése. Az új intézmény vezetője szerint szeptemberben minden diák abba az iskolába jár, ahova eddig. Tömeges pedagógusleépítések nem voltak.
– A helyi képviselő-testület egyik tavaszi ülésén született meg a döntés arról, hogy Kapuvár két önkormányzati tulajdonú általános iskoláját egy intézménybe vonják össze. Ez a Kapuvár Térségi Általános Iskola elnevezést kapta (információink szerint az összevont intézmény nevéről később esetleg másként is dönthetnek – a szerk.) – mondta Harmath Lajos, az új intézmény igazgatója, aki a szervezeti változásokról beszélt a Kisalföldnek.

Az összevont intézményt egy igazgató és két helyettes vezeti. A Széchenyi-iskolában Horváth László, a korábbi igazgató segíti Harmath Lajos munkáját, valamint ő veszi át a pedagógiai szakszolgálat vezetését is. A Pátzayban Bősze Gyuláné, az eddigi helyettes viszi tovább a másik intézményegységet. Harmath Lajos szerint egy vezetői tanács irányítja az új intézményt, melynek tagjai a helyettesek és a tagiskola-vezetők, valamint a gazdasági vezető (Czigány Istvánné) lesznek. Az összevonások nyomán kilencvenkilenc alkalmazottja lesz az intézménynek. Ez valamivel több, mint a két iskola dolgozói létszáma, mivel Veszkény, Szárföld és Babót tagiskolaként bekerül az új szervezeti formába.

A létszámok változásáról szólva Harmath Lajos hozzátette: a höveji tagintézmény megszűnik, az ottani pedagógus prémiumévekkel megy nyugdíjba. A Pátzayban – a napközi rendszer átszervezése miatt – egy kollégától megvált az intézmény, a Széchenyiben pedig egy óraadó rajztanár ottani munkájára nem tartanak igényt, ezt a tárgyat a Pátzayból „áttanító" nevelő látja el. A Széchenyiben még meglévő két üres státust pedig megszüntette az intézmény vezetése. Az összevont gazdasági csoport négy dolgozójából egy kolléga máshol talált munkát magának.

A Kapuvár Térségi Általános Iskolának szeptembertől mintegy hétszázötven diákja lesz a vidéki bejárókkal együtt. A bejárást Hövej és Himod esetében iskolabusszal oldják meg, a többiek vélhetően Volán-járatokkal közlekednek. – A bejárás módjáról azonban jelenleg is tárgyalnak a kistérség illetékesei – mondta Harmath Lajos.

A helybéliek körében azonban nem mindenki fogadta egyöntetű lelkesedéssel az iskolák összevonását. Több kapuvári nehezményezte, hogy egykori alma matere elvesztheti önállóságát, gondolva itt a Pátzay nagy múltjára. Ezzel kapcsolatban az igazgató hangsúlyozta: az összevonásnak pénzügyi okai vannak, a finanszírozhatóság került volna veszélybe a lépés elhalasztása miatt. Az önállóság azonban jó ideig megmaradhat, többek közt az éves tervet is minden intézmény önállóan készíti el. – A pedagógiai programok jelenleg nem lesznek összefésülve, „veszek egy nagy dossziét és mindegyiket külön-külön belerakom" – mondta Harmath Lajos. Hozzátette: csak a név változott, minden kapuvári diák ott kezd szeptemberben, ahova idáig is járt. Az igazgató úgy véli, a tanulók esetleges átirányítása más intézménybe csak a bejárók esetében fordulhat elő, a veszkényi és szárföldi diákok viszont mindenképp maradnak a Széchenyiben.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaközi Napok

Csorna - Csornán augusztusban három napig a Hany Istók legendájának táncszínházi bemutatója mellett… Tovább olvasom