Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A demokrácia nem így működik

Tizenhét település „igent”, tizenhét pedig „nemet” mondott a Csornai Kistérségi Társulásra. A belépők aránya a statisztikai kistérség összlakosságának 60,4 százaléka.
A múlt héten alakult meg a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás. Az érintett harmincnégy település közül azonban csak tizenhét lépett be a társulásba. Néhány kívül maradt település polgármesterét arról kérdeztük, miért tartózkodtak a szerveződéstől.

Miért nem normatív alapon?

Bognár Sándor
Bognár Sándor, Sopronnémeti: – Jelenleg több társulásban is részt veszünk, azonban ilyen felülről szervezett, harmincnégy települést átfogó szerveződés létrehozását nem támogatjuk. Ha kisebb, nyolc-tíz település társulásához adnának támogatást, azt jónak tartanám. Nagyjából harmincnégy településsel működött a Rábaköz–Tóköz–Hanságmente szerveződés is, de azt nem mondhatom, hogy nagy sikerrel. Nem hinném, hogy mondjuk Győrsövényháznak és Vágnak közös céljaik lennének. Különben az alapító okirat és a működési szabályzat sem volt kellően kidolgozva, mi pedig egy bizonytalan társulásba nem lépünk be.

Kétharmados törvény kellett volna


Szalay Péter
Szalay Imre, Bősárkány:
– Erről megfelelő előkészítéssel, a pártok közötti megegyezést követően a parlamentnek kellett volna kétharmados törvényt hoznia. Nem nekünk kellett volna vitatkozni a társulási megállapodásról, és egy feles, jelenleg hatályba nem lépett törvénnyel az egészet elindítani.
Nem volt elegendő idő az előkészítésre, a határidőknél messze nem a téma fontosságát tekintették elsődlegesnek. Volt egy kész megállapodás, amit jóvá kellett hagyni, módosításokról szinte szó sem lehetett. Az önkormányzati demokrácia nem így működik. Igazából ez a társulási megállapodás a meglévőekhez képest semmi újat sem hoz. Mindemellett elég magas, lakosonként kétszáz forint a hozzájárulás összege, és a hároméves kötelező tagság miatt ezenfelül minden évben valamilyen összegű hozzájárulást fizetni kell. Hogy mennyit, egyelőre nem tudjuk. Mi jelenleg tíz társulásban vagyunk érdekeltek, nyolcban gesztorként, kettőben tagként.

Csak a nagyok és a túl kicsik

Zöld Péter
Zöld Péter, Szilsárkány: – A többcélú kistérségi társulásba vagy azok léptek be, akik már olyan kicsik, hogy nincs mit elveszíteniük, vagy azok, akik nagyok, és előnyöket várnak tőle. Mi egyik kategóriába sem tartozunk, nekünk még van két intézményünk: egy iskola és egy óvoda. Ezeket féltjük és az önállóságunkat, mert ha belépünk a társulásba, ott születhetnek bizonyos döntések, amiket tudomásul kell vennünk de nem biztos, hogy érvényesíteni tudjuk az érdekeinket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírkertgondozás kevés pénzből, gyakori panaszokkal

A csornai Szent Antal-temető után az Prangyalban is megkezdték a csinosítást, fejlesztést a Jószív… Tovább olvasom