Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A daloskör és a Bokréta

A civil élet meghatározó szervezete a Bokréta néptáncegyüttes. A csoport megalakulását Kokas Kálmán kántor-tanítónak köszönheti. Ő kereste fel a XX. század elején az istállókban, pajtákban, kocsmákban éneklő, mulató legényeket és vitte őket az iskola padjaiba, ahol hamarosan országosan elismert énekkart szervezett belőlük. Köztük voltak a község legjobb táncosai is, mint Szentes Varga Mihály.
1928-ban már Szent Imre Dalos Kör néven működtek és 1931-re országos díjak tulajdonosai voltak. Ebben az időben indult útjára a Gyöngyös Bokréta mozgalom, amelynek hatására néhány táncosa kivált és megalakították a szanyi néptánccsoportot 1931. augusztus 29-én. Hasonlóan az ekkoriban alakult csoportokhoz a szanyi csoportot is Gyöngyös Bokrétának nevezték el. 1945 után a csoport újraszerveződött és élére Samu József jegyző állt. Később az együttes szakmai vezetését Konczos Anna vette át. Egy rövid ideig Berkes Lászlóné is vezette a csoportot.

1964 őszén Töreki Imre került az együttes élére, aki a mai napig is a csoport művészeti vezetője. Irányításával a Bokréta hazai és külföldi fesztiválok díjait nyerte el és emellett számtalan kitüntetést kapott: országos fesztivál nagydíja, országos fesztivál első díja (kétszer), országos fesztivál második díja (két alkalommal), Nemzetközi Néptáncfesztivál Nagydíja (Zlota Dzsupaga [aranyfokos]); Gorizia [nagydíj]), kitüntetések: kiváló együttes, „Kiváló hagyományőrzésért" kitüntetés, „Szocialista kultúráért", Népművelési Intézet Nívódíja, Muharay Elemér Nívódíj. Ezenkívül sok járási, területi és megyei díjat is magáénak tudhat az együttes.

A daloskör idén volt nyolcvanéves. Az első fotón az alapítók.
A daloskör idén volt nyolcvanéves. Az első fotón az alapítók.

Idén ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Szent Imre Daloskör. Az elmúlt évtizedekre és az alapító Kokas Kálmánra ünnepséggel és az alkalomra kiadott könyvvel emlékeztek. A kórusmozgalomban való részvétel mellett meghatározó volt az egyházi ünnepeken és eseményeken való állandó szereplésük. 1931. június 7-én, a 900 éves Szent Imre-jubileum alkalmával vették fel a Szent Imre Daloskör nevet. A 10 éves fennállására az együttes egyesületi zászlót kapott, melyet Szent Imre képe díszít, akinek pártfogásába ajánlotta magát. Az elmúlt években vidéki, külföldi szereplések helyett főként a községben rendezett ünnepségeken és a szentmise liturgiájában vesznek részt lelkes énekükkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladat nélkül az iskolaépület

Dör - A döri gyerekek Csornán tanulnak, ám az üresen maradt iskolaépülettel kezdenie kell valamit a… Tovább olvasom