Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A Csornát elkerülő út legkésőbb 2015 közepére elkészül

Ugyanerre az időpontra befejezik a Győr-Csorna gyorsforgalmi út építését is.

Gyopáros Alpár és Loppert Dániel szerdán a 85-ös főút mentén, az egykori Fehér akác étterem helyén tartottak sajtótájékoztatót. A képviselő úgy fogalmazott, a legfontosabb választási ígérete valósul meg az építkezéssel.

A második ütem, mely Sopron felé is megkerüli a várost, az Európai unió következő finanszírozási programjában szerepelhet.

Loppert Dániel elmondta: a Győr és Enese közti, hét kilométeres szakasz építése 11 milliárd forintba kerül, a Colas Zrt. nyerte el a közbeszerzést. Az Enese és Csorna közti, ugyancsak hét kilométeres út építésére már kiírták a közbeszerzést, hamarosan eredményt hirdetnek. A 12,5 kilométeres csornai elkerülő kivitelezését a Közgép és a Magyar Aszfalt konzorciuma nyerte el. A fejlesztés ezen szakaszára 30 milliárd forint költenek. A költségek 85 százalékát uniós, 15 százalékát hazai forrásból fedezik. 

A NIF zrt. közleménye szerint a csornai elkerülő két ütemben épül meg. Először a 12,5 kilométer hosszú, kétszer két sávos szakasz megépítésével megvalósul a város keleti elkerülése. Az elkerülő Csorna keleti különszintű forgalmi csomópontján át a Keszeg-ér mellett halad tovább és éri el az M85-M86-os északi elválási csomópontot. Az elválási csomópont után a  nyomvonal 3,5 kilométer hosszan kétszer három sávon halad tovább az M85-M86 déli elválási csomópontja felé, közben külön szinten keresztezi a Csorna - Pápa vasút vonalat.

A beruházás keretében három körforgalom épül a 86-os számú főúton, 86 méter kerékpárút, 75 ezer négyzetméternyi vadvédő kerítés, három felüljáró és négy aluljáró. 8837 darab fát és  csaknem 220 ezer cserjét telepítenek.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. kultura 2013. május 27. 20:44
  „Engem nem érdekel hogy ki-mi építi az elkerülőt csak már épüljön mert elpusztulunk a benzingőzbe.
  A kapirgálást meg abba kellene hagyni mert aki tanult egy kicsit történelmet az tudja hogy itt volt a "hadak-útja "akárhol ásol találsz valamit ha mást nem termál-vizet.És ez az egész országra érvényes.”
 • 41. Goldman 2013. május 25. 09:25
  „Jerry: az unios táblákat kötelező kitenni.
  Az, hogy ki nyerte meg hogyan engem abszolúte nem érdekel. Ha más nyerte volna abba is bele lehetett volna kötni. Le**arom csak már épüljön.
  Csak mire elkészül, Csorna visszasüllyed a 60-as évekbeli szintre. Na, ez a nem mindegy.”
 • 40. Goldman 2013. május 25. 09:21
  „hajracsorna: neved alapján tudnod kellene, hogy Szilsárkány felé két almásnak nevezett gyümölcsös van. Ott keresd a nevezett területet amelynek közelében már két éve kapirgálnak. Igaza van ferdének.”
 • 39. Jerry 2013. május 25. 09:18
  „Láthatóan közelednek a választások,mert megint előtérbe került a csornai elkerülő út építése,legalábbis annak ígérete.Érdekes, hogy véletlenül éppen a KÖZGÉP nyerte el az építkezést,és éppen akkor,mikor plusz pénzt tett bele a kormány."A költségek 85 százalékát uniós, 15 százalékát hazai forrásból fedezik."Akkor mit tett bele a kormány?Hol is van az adófizetők pénze?Régen ki volt írva az autópályák mellé, az "Önök pénzéből,önöknek építjük" Ma nagy táblákon az áll, hogy az unió pénzéből épült, és ez szinte minden nagy beruházás mellett látható.Akkor mit is épített a kormány? Hova költötte el az adófizetők pénzét, na persze a stadionok építése, na meg a Kossuth téri fák kivágásán kívűl.Na mert ahhoz biztos nem adott az EU pénzt.Ott ugyanis csak értelmes dolgokat támogatnak.”
 • 38. ferde 2013. május 25. 08:21
  „Menj el és nézd meg melyik van kettévágva egy kb 50 méteres sávval. Egyébként meg mindenki tudja miről és kiről van szó, csak aki el sem tudja képzelni, hogy nem csak komcsi telekspekulánsok vannak, az nem akarja tudni!”
 • 37. hajracsorna 2013. május 24. 20:56
  „Te ferde!

  Ne ferdíts! Szilsárkány előtt van két-három almás, meg a falu környékén még vagy másik három. Ki az az N.E.?”
 • 36. ferde 2013. május 24. 20:35
  „Hallhatsz. Szilsárkány előtti almás, N.E. tulajdona.”
 • 35. hajracsorna 2013. május 24. 15:40
  „ferde!
  Te kiről beszélsz? Hallhatunk valami konkrétumot?”
 • 34. ferde 2013. május 24. 11:29
  „Gyopáros!
  Az almáskert tulajdonosa aki mint kormánytisztviselő elintézte, hogy kettévágják az ültetvényét, az mennyit keresett? Ott már nem kell bíbelődni holmi permetezéssel, meg almaszedéssel, anélkül is becsúszik néhány tízmilla! Vagy vannak elvtársak akiknek mindent szabad?”
 • 33. kackac 2013. május 24. 11:28
  „Tisztelt Illetékesek!
  A csőtörés miatti kamionelterelést miért ne lehetne véglegesíteni az elkerülőút megépítéséig?
  Jánossomorja, Bősárkány, Csorna, Szilsárkány, Szil, Páli és további több tucat település lakóinak biztonsága, komfortérzete óriásit javulna, illetve visszaállna a normális szintre.
  Hogy ez kellemetlenség, pluszköltség és többletidő a fuvarozóknak?
  Lehet, de az itt élők érdeke fontosabb kell, hogy legyen!
  Legalább több minden ösztönözné az elkerülőút és a gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését és átadását!
  20 év töketlenkedése után végre egy értelmes és hasznos intézkedés lenne, a süketelés helyett.
  Pace.”
 • 32. reális 2013. május 24. 09:21
  „Gyopáros Úr! Szövegértése 0.
  1.)A kérdés nem a földügyekről szólt,arról hallani lehet a közélet szinte minden területén!
  2.)A megtanult és a tanított szöveget illik tudni, de a kérdéshez az Ön által leírt, betanult ,bevésett szöveghez semmi valóság tudata nincs!
  3.)Tévedését szeretném megcáfolni, Az EU.támogatásával én csak az MSZP-SZDSZ kormány által épített utakról tudok az Ön véleményével ellentétben beszámolni, sőt közlekedni.
  4.)Nem voltam,nem vagyok, nem leszek soha politikus!
  5.)Várom pozitív őszinte válaszát a 25-ös számú hozzászóláshoz.”
 • 31. Goldman 2013. május 24. 09:17
  „Mindenki számára megnyugtató megoldást talált ki az állam.
  Mire elkezdenék az elkerülő építését addigra nem lesz kamionos forgalom. A tervezett útdíj miatt az országot elkerülik az átmenő kamionok és Ausztria felé veszik az irányt. Olcsóbb és gyorsabb lesz számukra.
  http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/e-utdij_ennyit_fizethetnek_a_fuvarozok.184282.html
  Ebből kifolyólag ismételten forgalomszámlálást fognak végezni és rájönnek arra, hogy mi a csodának is kellene az elkerülő ha nincs rajta forgalom :))))
  mazsi: inkább ne légy kíváncsi. Arra vár, hogy ott keverjék majd az aszfaltot, mert az van legközelebb és a legnagyobb a környéken. Az aszfaltnak sem mindegy hány fokos állapotban érkezik meg a feldolgozáshoz.”
 • 30. Köszörűs 2013. május 24. 07:37
  „Magyar Aszfalt?
  Nemzeti Aszfalt!
  A Nemzeti Aszfaltkeverőből.”
 • 29. mazsi 2013. május 24. 05:26
  „GYOPÁROS ÚR...kiváncsi lennék hol lesz keverve az aszfalt, mivel Csorna határában 1 éve áll az aszfaltkeverő kihasználatlanul vagy majd a közgép megmondja??????????”
 • 28. GabeszI 2013. május 23. 23:43
  „Szeretnék reagálni a Tisztelt Képviselő Úr, 20-as számú hozzászólásával kapcsolatban. Képviselő Úr, a jó Isten szóljon Önnel. Reméljük és gondolom az összes csornai polgár nevében beszélhetek, hogy az út most már valamikor ténylegesen megépül. Részben Ön is itt él ebben a városban és gondolom látja, hogy mi történik itt forgalom, forgalmi terhelés tekintetében. Ez a nyomorult város főleg az EU csatlakozás óta szenved a forgalomtól, de nagyon. Azóta már nagyon sok ígéret volt, nem csak szoci kormánytól, annak idején Áder Úrtól is. Egyik esetben sem történt semmi. Kérem értse meg a lakók pesszimizmusát. Miért is? Ez a város volt az utolsó, amelyik az országban normális telefonközpontot kapott, majdnem akkor, amikor már az első mobilok is megjelentek! A termál kérdése soha nem lett megoldva. A munkahelyek eltűntek, újakat mindenki csak ígért. A forgalom pedig megkeseríti a mindennapi életünket, már tíz éve! Tíz éve rajtunk keresztül vonul le fél Lengyelország, Litvánia, Lettország és Csehország! Senki nem tett semmit. A csornaiak türelme óriási, volt itt néhány német ismerősöm, akik úgy fogalmaztak, hogy " Ihr Seid da Scharfen", azaz birkák vagytok! Ez nem normális, ami itt van, volt! Visszatérve arra, amivel kapcsolatban megszólított. A trafik törvénnyel öngólt rúgtak, rúgott a Fidesz. Mindenki tudja, hogy Csornán ki is az az orvos, akinek fia, menye legalább négy trafikot nyert Csornán és Kapuváron. Ne nézzék hülyének az embereket, ez rövid ideig működik. Azért szavazott ez az ország Önökre, mert gyűlölte a Szocik és Liberálisok hazugságait, azt ,hogy hülyének nézték az adófizető polgárt. Most Önök is ezt teszik! Kell ez? Miért? Ez egy kis város, mindenki tudja, hogy az említett doki, trafikot csak képen látott. Mindezen arcátlanság után pedig, még nyereséget is garantálnak hű párttársaiknak? Ugyanazt teszik mint elődeik. Kár!”
 • 27. alekínyó 2013. május 23. 22:47
  „Jó estét kívánok! Engem az érdekelne,hogy a Csornán belüli munkálatok mikor készülnek el? Miért nem 24 vagy 16 órás műszakban dolgoznak a melósok, egy ilyen nagy forgalmi dugót "képező" munkán? 1991-ben mentem Svájcba, a svájci határnál épp földmunkálatokat kezdtek a gépek. 1 hét múlva jöttem haza felé, láss csodát, körforgalom épült 1 hét alatt...! Ezt komolyan mondom! Azt meg a Svájcban élő rokon mondta, hogy ilyen helyeken 24 órában dolgoznak. Ez 20 éve volt! Ma 18 órakor Csornán senki nem dolgozott, csak a nagy dugó várt... Meddig fog ez még tartani?”
 • 26. Gyopáros 2013. május 23. 19:19
  „Kedves reális!

  Önnek politikus létére :-) pontosan tudnia kellene, hogy egy ország kormányzása, illetve egy térség képviselete nem óvoda. Az árulkodás, és a (mégha múltbéli) tények ismertetése között nem kis különbség van.

  Ha valakinek, akkor éppen Önnek kellene pontosan tudnia, hogy Walter Dezső fia vajon gazdagodott-e azon a bizonyos földvásárláson, ami (hogy-hogynem) éppen az elkerülőút új nyomvonalára esett.

  Tudja, kedves reális, kormányon dolgozni illik (ez az, amit az Ön párttársai elfelejtettek), nem demonstrálni. Mi pedig dolgozunk, és ennek kézzelfogható eredménye lesz az elkerülőút, amiből, bizony az Önök 8 éves működése során, 1, azaz egy centiméternyi sem készült el.”
 • 25. reális 2013. május 23. 16:35
  „Gyopáros Úr! Valahogy ez olyan gyermekes, ma már az óvodások beszélnek így ,árulkodnak, hogy nem én voltam óvó néni,Pistike nem csinálta meg a várat. Szóval nevetséges,Önnek nem tűnt fel,hogy kisebb lett a kamion forgalom? Én személyesen azt tapasztaltam,hogy nem. Sőt még többen jártak az utakon,bíztam,hogy majd jelzést adnak a 86-os mellett élő polgárok mivel néha már elviselhetetlen a forgalom.
  Gyopáros Úr érdekes az elmúlt három évben nem jutott eszében még egy tiltakozást sem megszervezni, egy cikket megjelentetni a szörnyű közlekedés miatt!Várom pozitív hozzászólását a sok szenvedő embertársaim nevében.

  Reméljük most már valóban komolyan veszik ,és megépül az út amiért 2010-ig oly sok lezárás,tüntetés történt.”
 • 24. Gyopáros 2013. május 23. 12:57
  „Kedves thermál!
  Ismétlem korábbi hozzászólásom vonatkozó részét: "az idei nyáron meg kell történnie az alapkőletételnek, és fel kell vonulnia a munkagépeknek". Amíg ez nincs, addig egy szavamat se higgye! :-)

  Kedves banderas50!
  Nemcsak nyugati, hanem északi irányban is folytatódnia kell az elkerülőnek. Nyugat felé, a csornai elkerülő második ütemének kivitelezése egy éves lemaradásban van az első ütemhez képest, azaz optimális esetben 2014-ben kezdődhet, és akár 2015-ben befejeződhet. Az elkerülőtől az M85-ös Peresztegig tartó szakaszának folytatása, és az M86-os Mosonmagyaróvárig való megépítése valóban "távlati" cél (erősen fogunk azon dolgozni, hogy a 2014-2020-as EU-s finanszírozási ciklusba beleférjen), viszont az M86-osnak Dél felé, Szombathelyig, el kell készülnie 2015-ig.

  Emellett jó hír, hogy már készül a "régi" 86-os út felújításának előkészülete is, pár éven belül (tehát a gyorsforgalmi elkészítésével majdnem párhuzamosan) az is elkészülhet.”
 • 23. ferde 2013. május 23. 09:22
  „Ez ám a maffia! Az elkerülő 19 milliárdos költségvetéséből 30 milliárd lett, amint a KÖZGÉP megnyerte! Most már a látszatra sem adnak! És még ezek bírálhatnak bárkit is?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 86-oson: két autó ütközött

Közlekedési baleset történt Belednél, a rábakecöli elágazásnál szerda délután. Félpályás útzár. Tovább olvasom