Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A csornai néptánctól a budapesti Varidance-ig - videó

Hernicz Albert karrierje ötévesen, Csornán a helyi néptáncegyüttesnél kezdődött, jelen pillanatban a Varidance Társulat profi táncosa.
A huszonhét éves tehetség most éppen Markó Ivánnal próbál, de számtalan színésszel állt már egy színpadon, köztük Reviczky Gáborral, Csőre Gáborral, Oroszlán Szonjával, és Miller Zoltánnal is, legutóbb pedig a hollywoodi sztárral, Jeremy Ironsszal forgatott együtt.

– Még harmincéves sincs, de máris a szakma legjobbjaival dolgozik együtt. Emlékszik még az első tánclépéseire?

– Természetesen, nem volt az olyan régen... Mozgékony kisgyermek voltam, így édesanyám ötévesen beíratott a csornai Pántlika néptáncegyüttesbe. Kezdetben némi kényszerrel jártam el táncolni, majd később megszerettem, olyannyira, hogy mára az életem egyik legfontosabb részét képezi a tánc.

Hernicz Albert
Hernicz Albert


– Szerintem nincs olyan fiatal, aki ne próbálta volna utánozni a klipekben szereplő táncosok mozgását. Feltételezem, annak idején ez önnél sem volt másképp...

– De nem ám! Néztem a különböző zenecsatornákat, s a hiphop-, breaktáncosok mozgáskultúráját gyakoroltam, sőt, valamennyit még kazettára is felvettem, hogy újra és újra áttanulmányozhassam. A legtöbb VHS az örök kedvencről, Michael Jacksonról gyűlt össze. Volt egy nagyon meghatározó élményem vele kapcsolatban: második osztályos lehettem, amikor a családdal Görögországban nyaraltunk, s egy zenés szórakozóhelyen megláttam egy csapatot, akik fehér ingben és kalappal a pop királyának dalaira táncoltak. Leesett az állam, nagyszerű előadás volt! Azt hiszem, akkor fogalmazódott meg bennem először, hogy táncos szeretnék lenni.– A Michael Jackson-rajongó csornai néptáncos hogy került végül Budapestre?

– Nyolcadik osztály után, pályaválasztáskor nem akartam gimnáziumba menni, így beadtam a jelentkezésemet a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc–színház tagozatára. A négyévente induló középiskolai évfolyamra végül sikeres felvételt nyertem, majd automatikusan, főiskolai hallgatóként táncoltam tovább. Tanultam mindenfélét a sztepptől egészen a balettig.– Hamar felfigyelt önre a szakma, épphogy kitette a lábát a főiskoláról, máris egy neves társulatban, az ExperiDance-ben találta magát.

– A főiskolán az utolsó évben a koncertvizsgára háromfelvonásos színházi darabbal készülnek a hallgatók. Ezen a „rendezvényen" általában neves szakemberek is részt vesznek, s egyből „lecsapnak" a friss tehetségekre. Rám az ExperiDance vezetője, Román Sándor figyelt fel, s a szerződésem után nem sokkal már főszerepet kaptam tőle a Steel című darabban. A produkciót nemcsak idehaza, de rengeteg európai nagyvárosban is bemutattuk, így karrieremet tekintve ez hatalmas ugródeszka volt. A társulat tánckarvezetője, a Harangozó-díjas táncművész, Vári Bertalan végül kivált az együttesből, s 2008-ban megalapította a Presidance Companyt, ahová én is követtem. Röpke két év alatt hatalmas sikereket értünk el Hungarythm, Christmas Now és Transit című egész estés produkcióinkkal, 2010-ben pedig mi voltunk a Megasztár táncosai. Jelenleg Berci újonnan alapított együttesében a Varidance-ben dolgozom. A rendkívül sokszínű magyar néptánchagyomány és -kultúra egyedülálló az egész világon. A Varidance ebből a sajátos kultúrkincsből merít; a tradicionális elemeket különböző táncstílusokkal – többek közt sztepp, hiphop, kortárs – és más műfajokkal – mint a cirkusz, színház, film – ötvözi és modern, különleges, egyedi stílussá varázsolja. Ez az én igazi világom!– A világ, amelyet sokan – hibásan – nem ismernek el igazi munkának...

– Pedig rengeteg energiával jár ez a szakma, sokan nem is sejtik, mennyi munka egy koreográfia összerakása. Már a gimiben hosszú-hosszú órákat táncoltunk, de igazán a táncművészeti főiskola edzett meg, ez kovácsolt igazi táncossá, azóta is napi tíz órát gyakorlok. Viszont nem panaszkodom, azt csinálom, ami a legnagyobb szerelmem.– Rengeteg hírességgel állt már együtt színpadon, most pedig a neves balettművésszel, Markó Ivánnal próbálja a Mózes, avagy a Tízparancsolat című darabot.

– Nagyon megtisztelő a magyar balett legnagyobbikával egy színpadon lenni, figyelni és tanulni tőle. Érdekes volt a Madách Színház Operaház fantomjában is szerepelni, de A dzsungel könyvét is nagyon szerettem. Rengeteg színésszel játszottam együtt, mint például Reviczky Gáborral, Csőre Gáborral, Oroszlán Szonjával, Csengeri Attilával, Miller Zoltánnal, Sasvári Sándorral, Vikidál Gyulával, Szerednyey Bélával, Mikó Istvánnal és még sorolhatnám... Nemrégiben pedig Jeremy Ironsszal forgattunk együtt, a Borgias című filmsorozat báljelenetét.

– Azt csinálja, amit szeret, az élete színes, megannyi érdekes ember veszi körül. Viszont, mint bármely más kulturális munkát, így a táncosokat sem fizetik túl jól...

– Nekünk inkább a siker és a taps a fizetségünk.

Olvasóink írták

  • 2. kroly 2012. január 04. 15:08
    „Gratulálok és további sok sikert!”
  • 1. merzsebet 2012. január 03. 16:55
    „Gratulálok és további sok sikert kívánok.Jó volt pozitívumot olvasni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérmájjal kezd a rendezvénysorozat

A második Böllérmájfesztivállal nyit a helyi, egész évben futó rendezvénysorozat. Tovább olvasom