Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A csornai munkaerőt kell megfizetni

A kérdezők ott voltak, a válaszadók egy része viszont nem jelent meg azon a lakossági fórumon, amit a minap tartottak
Csornán.
A résztvevők
Bő egy héttel azután, hogy a Hantech Rt. irányítói Papp József polgármester kezdeményezésére a büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség vezetőinek jelenlétében tájékoztatták a képviselő-testületet azon szándékukról, hogy a cégnél elítélteket kívánnak foglalkoztatni, pénteken este lakossági fórumot tartottak a városban.

Az összejövetelt választóik megkeresésére Háncs Károly, Németh Balázs és dr. Turi György önkormányzati képviselők szervezték, mivel a csornaiak első kézből szerettek volna információt kapni a nagy visszhangot kiváltó ügy részleteiről. Ezúttal azonban csalódniuk kellett, mivel a Hantech Rt. vezérkarából senki sem jelent meg a fórumon. Ott volt viszont a többi meghívott, így dr. Pantali Zoltán, a büntetés-végrehajtás ezredese, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka, Farkas György, a büntetés-végrehajtási intézet szervezetén belül működő Szövő és Ruhaipari Kft. ügyvezető igazgat ója és Szabó Iván alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság vezetője.

A fórumot vezető Háncs Károly sajnálattal állapította meg, hogy – noha a meghívót időben elküldték, sőt, személyesen is beszélt Szöllősi Dezső vezérigazgatóval – a Hantech Rt.-t senki sem képviselte. Szólt arról is, hogy értesülése szerint már dolgoznak az elítéltek a cégnél.

Szigorú felügyelet

Elsőként dr. Pantali Zoltán tájékoztatta az egybegyűlteket. Elmondta, hogy szigorú szempontok alapján válogatták ki azokat a fogva tartottakat, akik Csornán dolgoznak. Szállításuk speciális járművel történik, műszak végén azonnal utaznak vissza Sopronkőhidára. Szólt arról is, hogy a többi dolgozótól elszeparálva, szigorú felügyelet mellett végzik a munkájukat. A parancsnok megemlítette, hogy ez a foglalkoztatási forma nem új, hiszen Kecskeméten és Vácon is van ilyen, sőt, néhányan Sopronban is végeznek parkgondozást.

Betanulás időszaka

Farkas György – miután bemutatta az általa vezetett kft.-t – közölte, huszonöten dolgoznak Csornán és már valóban elkezdődött a betanulás időszaka. Úgy vélekedett, nem vesznek el munkahelyet a csornaiak elől.
Ezután a jelenlévők kaptak szót. Wágner János mindjárt kijelentette, hogy ne jöjjenek Csornára az elítéltek. Azt tudakolta, hogy valóban a legmegbízhatóbbak érkeznek-e.
Holper Rezső azon véleményének adott hangot, hogy Csornán is van munkaerő, azt kell megfizetni, hisz jó munkát csak jó emberekkel lehet végeztetni.

A gyerekek nem látják őket

Fehér Lászlóné, a Hantech Rt.-vel szomszédos II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola igazgatója az intézmény és a fenntartó nevében a közoktatási törvényből idézve tiltakozott amiatt, hogy a közvetlen közelükben elítélteket foglalkoztatnak.
Dr. Pantali Zoltán úgy reagált az igazgatónő felvetésére, hogy más településeken van példa büntetés-végrehajtási intézet és iskola szomszédságára. „A csornai gyerekek nem is fogják látni az elítélteket" – tette hozzá.

Családi János tudomása szerint már másfél éve elkezdődtek a tárgyalások a Hantech Rt. és a büntetés-végrehajtási intézet között, majd később azt firtatta, melyek a jövőre vonatkozó tervek, növekszik-e például az elítéltek száma a cégnél.
Turiné Dóczy Katalin arról panaszkodott, hogy a szomszédjukban a Hantechnél dolgozó idegenek laknak, ezért szeptember óta rettegés az életük, a gyermekeit nem tudja biztonságban.

Diszkriminatív rendelet?

Horváth Ernő sem értett azzal egyet, hogy elítéltek dolgoznak a városban, a csornaiak pedig másutt keresik a kenyerüket. Azt javasolta, az önkormányzat bizonyos számú helybeli munkavállaló alkalmazása esetén adjon adókedvezményt a Hantechnek.
Papp József polgármester kijelentette, az önkormányzat sem kezdeményezője, sem támogatója nem volt ennek a foglalkoztatási formának. Leszögezte, hogy az előtte szóló által javasolt diszkriminatív adórendeletet nem lehet hozni.
Hernicz Jánosnak – aki több mint harminc éve a Hantech dolgozója – nincs ellenére az elítéltek foglalkoztatása, ám felvetette, hogy vigyék el a munkát Sopronkőhidára.

Keserű szájízzel

A továbbiakban a vendégek reagáltak még néhány felvetésre, azután Háncs Károly bezárta a fórumot. A résztvevők pedig keserű szájízzel indultak haza, hisz azok maradtak távol, akik a legfontosabb kérdéseikre, felvetéseikre válaszolhattak volna.
A fórumot szervező képviselők egyike, Németh Balázs a rendezvény után a Kisalföldnek kifejtette: lehetőséget kívántak adni a csornaiaknak, hogy az adott ügyben elmondhassák álláspontjukat és ez meg is történt. Ám a jövőre nézve is szükségét érzik, hogy a várost érintő minden fontos kérdésben kikérjék a lakosság véleményét.
Szabó Iván rendőrkapitány kifejtette: a rendőrség nem vállalt szerepet a két fél által kötött szerződés előkészítésében, a fogva tartottak őrzése a büntetés-végrehajtási intézet feladata. Reményét fejezte ki, hogy olyan esemény nem történik, ami zavarná a közbiztonságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körültekintő lakókijelölés

A várhatóan márciusban átadandó húsz szociális bérlakáson kívül további kilenc otthon kialakítására… Tovább olvasom