Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A csornai belváros dísze lehetne az egykori községháza

Csorna - 42,6 millió forintba kerülne az egykori községháza épületének felújítása. Az önkormányzat pályázaton szeretne támogatást szerezni a tízszázalékos önerőt biztosítva.
Az egykori csornai községházát is pályázati támogatással szeretné felújítani az önkormányzat. Azt tervezik, hogy eredeti állapotában állítják helyre a Laky Döme utcai épületet, hogy a belváros dísze lehessen. A rekonstrukció várható költsége 42,6 millió forint. A beruházást sikeres pályázat esetén 90 százalékban támogatná a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program.

– A „Kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések" című felhívásra adjuk be igényünket – tájékoztatta a Kisalföldet Berzlánovichné Nagy Eszter, a csornai polgármesteri hivatal beruházási és városüzemeltetési osztályának vezetője. - A külső felújítást szeretnénk megvalósítani, a homlokzatot rendbe tenni, a nyílászárókat cserélni, a tetőzetet újjáépíteni. A becsült költség 42,6 millió forint. A kiírás szerint legfeljebb 50 millióra lehet pályázni, mi 38 millió forintot szeretnénk nyerni, a többit önerőből biztosítanánk.

Az önkormányzat nem először pályázik a volt községháza felújítására. A rekonstrukció 42,6 millió forintba kerülne.
Az önkormányzat nem először pályázik a volt községháza felújítására. A rekonstrukció 42,6 millió forintba kerülne.

Az osztályvezető hozzátette: a pályázat egyfordulós lesz. A benyújtási határidő április 25., az elbírálást júniusra ígérték. Ha minden a tervek szerint alakul, még idén ősszel megkezdik a munkálatokat és várhatóan a jövő év első felére végeznének is.

Az önkormányzat nem először pályázik a volt községháza felújítására. Tavaly, illetve 2004-ben is megpróbáltak támogatást szerezni. Kérvényüket azonban forráshiány miatt utasították el. A próbálkozásoknak annyi előnye van, hogy a rekonstrukció tervei már akkor elkészültek, most a költségeket kellett aktualizálni. Berzlánovichné Nagy Eszter megjegyezte: a pályázatot a polgármesteri hivatal szakemberei készítik el, a Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai a dokumentumok összeállításához sok segítséget nyújtanak.

– A volt községháza a belváros egyik legszebb épülete, helyi védettség alatt áll. A városképet igencsak kedvezően befolyásolná, ha sikerülne felújítani. A zeneiskola kiköltözésével számos helyiség szabadult fel, melyek most üresek. Minden bizonnyal azok hasznosítása is egyszerűbb lenne, ha az épület eredeti állapotában lenne helyreállítva – tette hozzá Berzlánovichné Nagy Eszter.

A Szent Antal-freskó tavaly szeptemberben került elő a lépcsőházban.
A Szent Antal-freskó tavaly szeptemberben került elő a lépcsőházban.

A mostani, volt községháza elődjét 1878-ban építették, ami később leégett. 1927-ben eklektikus stílusban újították fel. Tavaly szeptemberben az ingatlan lépcsőházából került elő a város védőszentjét, Szent Antalt ábrázoló freskó.

Olvasóink írták

  • 1. sziszifusz 2008. április 13. 16:07
    „"Kisalföld"-díjas kérdés- és mi lesz az épületben?
    Visszaköltözik a Kisalföld?Vagy az nem is kérdés? - Szent Antal történeti értékben védőszent- lásd a címert!A freskó is az?
    És a Kisalföld írásainak mélysége,lényeglátása?
    Én megkérdeztem volna- minek szánja az önkormányzat az gyönyörű,eklektikus 1927-ben épített épületet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol bölcsőnket anyánk ringatta

Új könyv, új forma. A sorban a nyolcadik. Ebben a kötetben érdekesség-érdekesség hátán egy kis… Tovább olvasom