Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A csecsemők számára az anyatej a legjobb táplálék

Szakemberek szerint az anyatej a csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálék, véd a betegségektől, sőt, az anya és a gyermek közt kialakuló lelki kapcsolatban is szerepet játszik az anyatejes táplálás.
Az Egészségügyi Világszervezet tizennégy évvel ezelőtt, 1990-ben nyilvánította augusztus elsejét az anyatej világnapjává. A Firenzében elfogadott nyilatkozatban célul tűzték ki, hogy 2000-re a csecsemők nyolcvan százalékát életük első négy-hat hónapjában kizárólag anyatejjel táplálják.

Kapuváron szerdán, az Anya- és Gyermekvédelmi Tanácsadóban ünneplik meg az anyatej világnapját. Hámorné Erős Márta csoportvezető védőnő az alkalommal kapcsolatban elmondta: a szoptatás a világ legtermészetesebb és legcsodálatosabb dolgai közé tartozik. Az anyatej a legtökéletesebb táplálék, védi a csecsemőket a fertőzésektől, csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát, segíti az anya és a gyermek közti lelki kapcsolat elmélyülését.

– Az édesanyáknak nagyon fontos a család biztatása, támogatása, hogy a kezdeti nehézségeken átsegítse őket. A családlátogatások során gyakran hallunk olyan téves megnyilatkozásokat, hogy vizes az anyatej és a gyermekek számára jobbak a tápszerek. Nagyon nehéz ezeket a tévhiteket eloszlatni, pedig az anyatej olyan, ami a csecsemő életkorának és igényeinek pontosan megfelel – érvelt a védőnő.

– Azt tanácsolom minden kismamának: higgyen benne, tudja táplálni melléből gyermekét, mert ha elbizonytalanodik, a lelki problémák miatt még az anyatej is csökkenhet. Tudom, ez nehéz, az anyai szervezetet igénybe vevő feladat, de az anyaság legszebb, bensőséges, boldog időszaka. Az asszonyok ekkor válnak igazi anyává és kialakulhat az édesanya és a gyermek mély kapcsolata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi szentmise Szany búcsújának napján

A szanyi Szent Anna-kápolnához a község búcsúján évszázadok óta zarándokolnak a keresztény hívek.… Tovább olvasom