Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A családsegítő üzemelteti a rendszert

Kapuvár - A költségvetési és a szociális törvény változása miatt januártól a Máltai Szeretetszolgálat helyett a családsegítő intézet látja el a jelzőrendszeres segítségnyújtást a kistérségben. A személyi feltételek adottak, a technika egy részét a máltaiaktól bérelné a társulás.
– Törvényi változások következtében át kell alakítanunk a szociális alapellátásokat – jelentette ki Axnix Ildikó kapuvári aljegyző. Az átalakítás a támogató szolgálatot és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást érinti, melyeket ez idáig a Máltai Szeretetszolgálat látott el Kapuváron és több környékbeli településen.

A változtatás jövő év január elsejétől lép életbe, mikor is a jelzőrendszeres szolgálatot csak olyan szervezet láthatja el, amely a házi segítségnyújtást is végzi. Kapuvár esetében ez utóbbit a családsegítő intézet munkatársai látják el, tehát a jelzőrendszer működtetése is hozzájuk kerül át.

– Ezzel a máltaiak szolgáltatásainak köre nagymértékben szűkül, további kapuvári működésükről jelenleg is folynak a tárgyalások, bár a támogató szolgálatot a továbbiakban is működtetik a kistérség területén – mondta az aljegyző. A költségvetési törvény tervezete szerint 2010. január 1-jétől akik ellátási szerződéssel látják el feladataikat, azok a többcélú kistérségi társulások kiegészítő támogatását nem vehetik igénybe.

Garabné Gulyás Mária: A rendszer jelzései továbbra is egy fertődi központba futnak be, onnan értesítik a helybéli gondozókat.
Garabné Gulyás Mária: A rendszer jelzései továbbra is egy fertődi központba futnak be, onnan értesítik a helybéli gondozókat.

– A sikeresnek tartott jelzőrendszer technikai felszereléseit a máltaiak bérbe adnák a szolgáltatónak. A települések hatvannyolc jelzőkészülékkel rendelkeznek, a szeretetszolgálat közel ugyanennyi készülékével százötven rászorulót köthetünk be a rendszerbe januártól – mondta Axnix Ildikó. Hozzátette: a szociális ellátás fejlesztéséhez az önkormányzat hatvanmillió forintos pályázatot adott be. A pénzből az egykori kollégiumot alakítanák át szociális szolgáltatóközponttá, így lehetőség nyílna további szociális szolgáltatások térségi szinten történő ellátására.

– Személyi feltételeink adottak, a készülékek átadásával a technikai háttér is biztosított lesz a szolgáltatások zökkenőmentes működtetéséhez – mondta Garabné Gulyás Mária, a családsegítő intézet vezetője. Hozzátette: a máltaiak autókat is használtak a szolgáltatáshoz, a családsegítő civil járműveket vesz igénybe ennek biztosításához. Egy-egy jelzőkészülék alapnormatívája harmincezer forint, a kiegészítő, kistérségi normatíva pedig huszonnégyezer. Januártól mindkettőt az önkormányzat igényli. Ez utóbbi normatíva elmaradása januártól gondot okozhat például a Beledben és Csornán szolgáltató Megmentő Kht.-nál.

A családsegítő szolgálat vezetője elmondta: a rendszer jelzései továbbra is egy fertődi központba futnak be, onnan értesítik a helybéli gondozókat. – A megnövekedett feladatok esetleg további munkatársak felvételét is eredményezhetik, ám jelenleg az engedélyek beszerzése folyik, hiszen nincs egészen két hónapunk az átalakítás végrehajtására – hangsúlyozta Garabné Gulyás Mária.

Olvasóink írták

 • 3. em 2008. november 07. 08:36
  „Adófizető, Amália

  remélhetőleg egy szeretett hozzátartozótok jelzőrendszer hiánya miatti értelmetlen halála rádöbbent majd benneteket arra, hogy nem csak a ti önző és sekélyes szempontjaitok kell, hogy számítsanak.”
 • 2. Adófizető 2008. november 07. 06:39
  „Most kaptam az államtól közel 3 milliós hitelt a többihez. Amiért nem kapok semmit! 20 000 000 000 Euro-t vettek fel a nyakunkra ezt miből fizetjük vissza, ha ilyen szarságokra költjük el?”
 • 1. Amália 2008. november 06. 16:20
  „Sok hülyének szorjátok a pénzt, aki meg rászorul annak meg nem adtok. Adjátok a pénzt, aztán megszakadnak a munkába az erdőbe is meg mindenhol............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia: kútba ugrott egy hetven éves férfi

Kapuvár - Kútba ugrott, és meghalt egy hetven éves férfi szerdán Kapuváron a Damjanich utca egyik… Tovább olvasom