Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A cékla váltja ki a ribizlit

Az uborkások idén is kitartanak a Rábaközben. A paprikapiac „bebukott”, helyette a céklával próbálkoznak a termelők.
A Rábaközi TÉSZ 200 milliós beruházáson van túl. A Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezetnek (TÉSZ) közel 3500 tagja van. Legfőbb növényük az uborka, de mindig próbálkoznak új kultúrákkal is. Szalánczy Zsolt, a TÉSZ elnöke szerint a lengyel, a bolgár és az osztrák termények befolyásolják a magyar piacot.

– Tavaly 425 millió forintos áruforgalmat teljesített a szövetkezet – kezdte a TÉSZ-elnök. – Elsősorban az uborka volt jelentős, de emelkedett a zöldség-gyümölcs területünk nagysága is. Vannak olyan meggy- és cseresznyeültetvényeink, melyek már részben termőre fordultak, részben hamarosan azzá válnak. Mint ismert, a málna- és a ribizlitermelés nem kifizetődő, helyettük kerestük a paprikaféléket, káposztát, céklát. Ezek közül idén leginkább a céklatermeltetést hangsúlyozzuk, mivel a káposztaés a paprikapiac is bizonytalan. Eddig ugyanis csilipaprikából nem tudtunk annyit termelni, hogy kiszolgáljuk a feldolgozók igényeit. Múlt év végén viszont megjelentek a bolgárok, és ez befolyásolta az értékesítését. Az idei terveinkre is rányomja bélyegét a külföldi termény, ezért a térségben a paprikafélékből csak csilire tudtunk szerződni, semmilyen más fajtára nem. Ehhez sikerült az egyik szlovák üzletláncban piacot szereznünk, így az értékesítéssel nem lesz gond.

Várhatóan a káposztaforgalom is visszaesik idén a TÉSZ-ben, 616 tonnáról 400 tonnára. Céklában viszont erősítenek. Az eddigi 1400 tonna helyett 1700–1800 tonnára. Szalánczy Zsolt az uborkát illetően elmondta: ez az első év, amikor a termelői létszám egyezik a korábbi esztendőével. A TÉSZ közel 1000 gazdával szerződött. Felvásárlási árakról egyelőre az elnök nem tudott beszámolni, de számításai szerint az apró méretűé némileg emelkedhet. Terveik szerint 3700 tonna uborkát termelnek a Rábaközben. A gyümölcsösöket az év eleji fagyok érintették. A meggytermést is befolyásolta, ennek ellenére bíznak benne, hogy a tavalyi 334 tonnát sikerül megduplázniuk a korosodó és a termőre forduló ültetvényekkel.

A rábaközi termelőknek a bolgár versenytársak mellett konkurenciát jelentenek a lengyel gazdák is. Érkezik ugyanis a lengyel meggy, a cékla, tavaly év végén viszont Ausztriából a jött be fejes káposzta. – Az időjárási és egyéb tényezőkön kívül befolyásolja a jövedelmezőséget az erős forint is – tette hozzá Szalánczy Zsolt. – Az értékesítés ugyanis euróban megy, amit nekünk forintosítanunk kell, így a termelőket nem segíti az árbevétel növelésében.

BERUHÁZÁSOK
A Rábaközi TÉSZ 200 millió forintos beruházáson van túl. Elkészült Szilban a szövetkezet hűtőháza. Az épületben a nyári zöldség-gyümölcs forgalmat és a tárolást oldják meg. A tárolók rendelkeznek úgynevezett ULO-technikával. Ez azt jelenti, hogy a kamrákból kivonják az oxigént, és a terményben megállítják az életfolyamatokat. Ez hosszabb hűtési időt enged meg, a minőség romlása nélkül. A beruházást pályázati támogatásból, illetve hitelekből sikerült megvalósítani. Ezenkívül rázógépet is vásároltak.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ragaszkodnak az egészségcentrum tervéhez

Az utóbbi években jelentős fejlődés ment végbe a kétszáznyolcvan lelkes rábaközi kisfaluban, Sopronnémetiben. Többek között szociális bérlakásokat alakítottak ki, piacteret építettek, utakat, járdákat újítottak fel, mindeközben pedig elkészíttették az egészségcentrum terveit. Tovább olvasom