Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A cégek a minőségi munkaerőt keresik

A gazdasági élet változása új követelmények elé állította a munkaügyi szervezetet is – olvasható többek között abban a tájékoztatóban, amely a csornai képviselő–testület következő ülésének napirendjén szerepel.
Csorna munkaerő-piaci helyzetéről, a munkahelyteremtés lehetőségeiről szóló tájékoztatót vitatja meg következő ülésén a város képviselő-testülete. A Szili Józsefné munkaügyi központi kirendeltségvezető készítette előterjesztésből egyebek mellett kiderül: a regisztrált munkanélküliek száma kisebb ingadozástól eltekintve folyamatosan csökkent.

A csornai kirendeltség illetékessége a Rábaköz és a Tóköz térségére terjed ki. A körzethez tartozó 34 település munkavállalási korban lévő népessége 22.740, ebből csornai 7303 ember. Míg a körzetükben 2000 augusztusában 710, 2003-ban az augusztusi zárónapon 577 ember volt munka nélkül. Ebből 160 csornai illetőségű, közülük hatvanegyen munkanélküli-járadékban, heten rendszeres szociális segélyben részesülnek. A körzetben a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék, Csornára vonatkozóan pedig 2,19 százalék.

Legtöbben szakmunkások

A munkanélküliek nemek szerinti összetételéről megállapítható, hogy a korábbi évekkel ellentétben a nők képviselik a nagyobb arányt 51,1 százalékkal. A munkanélküliek 28,9 százaléka általános iskolát végzett, vagy be sem fejezte tanulmányait. A legtöbben a szakmunkásképzőt, illetve szakiskolát végzettek körében vannak állás nélkül, arányuk 36,4 százalékos. A munkanélküliek 78 százaléka a fizikai állománycsoportba tartozik. Magas a 45 évesnél idősebb szakmunká-

sok és általános iskolát végzettek aránya a regisztrált munkát keresők számához képest.
A nyilvántartásban szereplő munkanélküliek állásba helyezését nehezíti, hogy 36 százalékuk a 45 év feletti korosztályhoz tartozik. Helyzetüket súlyosbítja, hogy 79 százalékuk alacsony iskolai végzettségű. Túlnyomó többségüknél az egészségromlásuk is elhelyezkedést akadályozó tényező.

Kevesebb pályakezdő

A csornai kirendeltségen 2001-ben 28.934-en fordultak meg ügyfélként, míg tavaly 36.372-en. Idén augusztusig 21.648 embert fogadtak. A munkanélküliek között évről évre mérséklődik a pályakezdők aránya, jelenleg 88-an szerepelnek ekként a kirendeltség nyilvántartásában.
Az előterjesztés szerint a munkaerőpiacon a kiegyensúlyozott és minőségi munkaerő-kereslet dominál. A munkaadók magas színvonalú tevékenységet várnak el, s ezt csak kvalifikált munkaerővel lehet biztosítani. Az állás nélküliek egy jelentős része ezen munkáltatói igényeknek nem felel meg. A kirendeltség jelenleg mintegy 450 állásajánlatot tart számon, ezek zöme különböző betanított, illetve szakmunka. A felajánlható munkahelyeknek több mint a fele nem az illetékességi területen lévő munkáltatóktól származik.

Végezetül az Európai Unióhoz való csatlakozás kapcsán a tájékoztató többek között arra is kitér, hogy az EU nyújtotta pénzügyi támogatást a még aktívabb foglalkoztatáspolitikához kapcsolódó módon kell felhasználni. Ahhoz, hogy a munkaerő-kereslet és -kínálat egyensúlyba kerüljön, emelni kell a szakképzettség szintjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna ipari parkot akar

Ipari parkot szeretne a csornai önkormányzat. Területet erre a célra a város déli részén jelöltek… Tovább olvasom