Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A bűvös százas határ alatt

Tovább apad a lélekszám Maglócán, ennek ellenére utakat újítanak fel és várják a csatornázást a kis faluban.

Dombos Márk polgármester
Tovább apad a lélekszám Maglócán és ma már a százat sem éri el. Ennek ellenére utakat újítanak fel és várják a csatornázást a kis faluban. Ugyanakkor kérdés, hogy mit hoz a jövő.

Csalóka remények

Maglóca a bűvösnek nevezett százas határ alá csúszott, már ami a lélekszámot illeti. Dombos Márk polgármester szerint – aki még emlékszik arra az időre, amikor három és fél száznál is többen éltek a településen, s aki helyben végezte az általános iskolát – szomorú, hogy ma már csak kilencvennyolcan vallják magukat a kis falu lakójának. Félév táján érkezett el a pillanat, amire számítottak ugyan, de azért titkon remélték, hogy nem csökken tovább a lélekszám.

– Tavaly annak örültünk, hogy született egy gyerek, most meg amiatt bánkódunk, hogy a család költözni készül. Sajnos nincs arra utaló jel, hogy kedvező irányba változna a helyzet – jegyezte meg a polgármester.

Erőhöz mérten

Dombos Márk elmondta, hogy anyagi erejükhöz és a lehetőségeikhez mérten mindezek dacára igyekeznek otthonossá tenni a lakóhelyüket. Idén felújították az Arany János utca burkolatát, ezt követően pedig a Kossuth utca rendbetételét tervezik. A csatornázás viszont támogatás híján várat magára, csakúgy, mint a Bősárkány környéki többi településen. Bár a polgármester megjegyezte: „A pályázat minden évben elmegy, de eredmény még nincs."

Se óvoda, se iskola

Ugyanígy óvoda, iskola, bolt és kocsma sincs a faluban. A néhány maglócai gyerek Barbacsra jár és a két kereskedelmi egység iránt pedig nem mutatkozik különösebb igény, hisz – miként a falu vezetője fogalmazott – kenyérből például sohasem volt olyan kínálat, mint mostanában, amikor három pékség kínálja nap mint nap a portékáját. Lehet vásárolni tejet is „külső szállítóktól" , a tehenek ugyanis lassan elfogynak a helyi portákról.

Disznót is csupán néhány helyen tartanak, noha valamikor nem volt olyan gazdasági udvar, ahol üresen állt az ól.

Mit hoz a jövő?

– Minket is elgondolkodtat, hogy mit hoz a jövő. A falubeliek többsége az idősebb korosztályhoz tartozik, s egyelőre nem látunk arra utaló jelet, hogy itt valaha megélénkül az élet – sóhajtott a polgármester.
Dombos Márkot a saját jövője is foglalkoztatja. El kell döntenie, hogy indul-e a faluvezetői posztért az egy év múlva esedékes önkormányzati választáson. Azt mondta, mostanság inkább arra felé hajlik, hogy a jelenlegi ciklus végén befejezi a közéleti tevékenységet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a szélerőmű építése

A Rábaközben több település környékén terveznek szélerőműparkot. Így Kapuvár, Bágyogszovát, Rábapordány és Kisfalud határában épülnének fel a szélkerekek. A kisfaludiak már harmadik éve tervezik, a másik három település esetében a jövő év közepétől indult volna az építkezés. Információink szerint azonban ez késik: fél évet, vagy többet is. Tovább olvasom