Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A bűnügyi vezető nagy ügyei

Nemzeti ünnepünk alkalmából az országos rendőrfőkapitány Világos István alezredest, a Csornai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjét eredményes munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette.

Közös a siker

– Az országos főkapitány elismerése nemcsak az én munkámat minősíti és dicséri, hanem minden munkatársamnak szól. Ez egyben a csornai kapitányság elismerése is, hiszen az eredményeket közösen érjük el. Munkám során nagyon fontosnak tartom a törvényességet és a szakszerűséget – mondta Világos István, aki ennek alátámasztásául néhány adatot is közölt.

– Illetékességi területünkön idén szeptemberig az ismertté vált bűncselekmények száma a tavalyi év hasonló időszakához képest húsz százalékkal csökkent, ám továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények a jellemzőek. Örvendetes, hogy a betöréses lopások aránya jelentősen visszaesett. Viszont el kell mondanom, hogy a gépkocsifeltörések száma emelkedett. E téren a megelőzésre, a figyelemfelhívásra helyezünk nagy hangsúlyt. Szintén megnyugtató, hogy ebben az évben nem történt olyan kiemelt bűncselekmény, amely a lakosság biztonságérzetét befolyásolta volna.

A csornai nyomozók eredményességi mutatói a tavalyi jó színvonalat tükrözik idén is, ami Világos alezredes szerint az állomány szakmai felkészültségének, összehangolt és egymást segítő munkájának köszönhető.

– A bűnüldöző munkában természetesen támaszkodunk a kapitányság más szolgálati ágaira, tehát a más területen dolgozó kollégákkal is megfelelően tudunk együttműködni. Ezenkívül nagy segítséget jelentenek a lakossági bejelentések, a polgároktól kapott információk és úgy veszem észre, hogy a „civilek" egyre nagyobb bizalommal fordulnak a rendőrökhöz.

Nagy betörések tettesei rács mögött

Világost Istvánt arra kértük, hogy elevenítsen fel egy emlékezetes esetet, sikert rendőri munkájából.
– Három évvel ezelőtt oktatási intézményeket, iskolákat, óvodákat fosztottak ki sorozatban ismeretlen tettesek és rendre készpénzt és műszaki cikkeket vittek magukkal. A betörések érthető módon borzolták a kedélyeket és a lakosság is kiemelt figyelemmel kísérte a nyomozást, mivel önkormányzati intézményekről volt szó. Hosszú munka után a közrendvédelmi járőrök fogták el a tatabányai gyanúsítottakat, akik először tagadták a betöréseket. A tárgyi és egyéb bizonyítékok értékelése és felhasználása után azonban végül is eredményesen fejeztük be a nyomozást. A bűnügyben a győri városi ügyészség tizenhat rendbeli lopással vádolta meg a gyanúsítottakat.

Emlékezetes fosztogatós eset

– A másik emlékezetes esetben egy csornai fiatalokból álló „banda" fosztogatta a város és a környék vendéglőit, italboltjait, üzleteit, irodáit. A végére már szinte gátlástalanok voltak, ahol pénzt szagoltak, oda gondolkodás nélkül betörtek. Ez így ment majd egy éven keresztül. Végül rendőri igazoltatás során kerültek a látókörbe, autójukban ugyanis olyan holmik voltak, amikről nem tudtak elszámolni. Házkutatást tartottunk náluk, ahol szintén korábban eltulajdonított értékek és a betörésekhez használt eszközök kerültek elő. Ezek, valamint a hátrahagyott nyomok alapján sikerült rájuk bizonyítani a bűncselekményeket. Az ügyészség négyüket összesen huszonhét rendbeli betöréses lopással vádolta meg. Szerencsére hasonló betöréssorozatok azóta sem fordultak elő a területünkön.

Az alezredes 16 évvel ezelőtt lépett be a rendőrséghez, azóta – kétéves megszakítással, amelyet a megyei főkapitányságon töltött – Csornán dolgozik. A bűnügyi osztály munkáját négy éve irányítja. Családi indíttatásra választotta a rendőri pályát, és mint mondta: nem bánta meg. Noha tudja, a sikerért keményen és naponta meg kell dolgozni, abban is biztos, hogy ehhez a bűnügyi osztály állománya jó partner.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A reformáció nem múzeumba való

Luther Márton, a wittenbergi városi templom prédikátora 1517. október 31-én levelet írt… Tovább olvasom