Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

A biztosok szerint a csornaiak miatt késik az út

Kapuvár–Csorna - Walter Dezső és Ipkovich György szerint a csornai elkerülő építése a helyiek késlekedése miatt húzódik. A miniszteri biztosok felajánlották segítségüket. A csornai polgármester tavaly óta kész tervet tett az asztalra és nem érti, hogy mit tehetne még a város.
Éles vitába torkollt szerdán a kapuvári városházán tartott területfejlesztési fórum, melynek egyik fő témája a Csornát elkerülő 86-os főút építésének késlekedése volt. Turi György csornai polgármester ismertette az önkormányzat intézkedéseit és a minapi félpályás demonstráció tapasztalatait. A fórumra meghívott miniszteri biztosok – Walter Dezső és Ipkovich György – szerint a csornai önkormányzat késlekedése miatt húzódik a véleményük szerint is égető útépítés.

A fórumra idei forgalomszámlálási adatokkal érkezett Turi György. Elmondta, a városon keresztül harmincezer gépjármű halad át naponta, melynek egyharmada kamion. A járművek által keltett zaj napközben több mint 72 decibel (a megengedett 60) és 60–65 decibel (megengedett 45) éjjel.

A polgármester szerint a kipufogógázok által keltett egészségkárosodást nem is mérték, ám beszédes adat, hogy a környék összes kültéri felülete elszíneződött az utóbbi évek alatt.

Walter Dezső szerint az egymásra mutogatás nem visz előbbre.
Walter Dezső szerint az egymásra mutogatás nem visz előbbre.

Turi György a fórumon röviden vázolta a csornai elkerülő ügyében tett intézkedéseket, melyek az 1998-as kormányzati lépésektől a Medgyessy Péter miniszterelnök által megígért 2006-os befejezésen keresztül a szakminisztérium államtitkára, Puch László minapi nyilatkozatáig terjedt. Turi György kijelentette, a nagy átmenő forgalom talán gazdasági előnyökkel is járt jó pár évvel ezelőtt, ám napjainkra olyan mértékű a csornai átmenő forgalom, ami meghaladja a helyiek tűrőképességét. „Ezért szerveztük a szeptemberi félpályás demonstrációt, ami figyelemfelkeltésként beváltotta a reményeket." Hozzátette, a lezárás végére a kamionok megtalálták az „egérutat", így estére az elviselhető mértékűre csökkent a forgalom. A demonstráció után Áder János parlamenti interpellációja sem hozta meg a kívánt hatást, sőt, Puch László az enesei szakaszról tett nyilatkozata csak tovább borzolta a kedélyeket.

Ipkovich György úgy véli, a labda most a csornai térfélen van.
Ipkovich György úgy véli, a labda most a csornai térfélen van.

Kedélyborzolásból azonban szerdára is kijutott, amikor Ipkovich György, a 86-os főúttal kapcsolatos fejlesztések miniszteri biztosa és Walter Dezső, a megye közlekedésfejlesztési miniszterelnöki biztosa tájékoztatott. Ipkovich György saját városa, Szombathely példáját felhozva évekkel ezelőtt meg nem tett apró lépéseket hiányolt a csornai önkormányzattól.

Mint mondta, a vasi megyeszékhely – bár még nem ért oda a 86-os új szakasza – már megkerülhető az áthaladó járművek számára, mert az évek során szakaszosan, de megépült az elkerülő.

– Nem jelölhetem ki a csornaiak helyett az elkerülő nyomvonalát, tehát úgy vélem, a helyi önkormányzat nézzen körül a saját portáján is akkor, amikor számon kéri az útépítés elmaradását – jelentette ki Ipkovich György. A szombathelyi polgármester szerint a nyomvonal kijelölésének többszöri megváltoztatása okozza a késedelmet, hiszen – mint mondta – egy-egy új jelölés több mint egy évvel késleltetheti az építkezés megkezdését.

Turi György csornai polgármester kész térképpel állt a miniszteri biztosok elé.
Turi György csornai polgármester kész térképpel állt a miniszteri biztosok elé.

– Arra kérem a csornai városvezetést, hogy – pártállástól függetlenül – üljenek le az illetékesekkel és oldják meg ezt a számomra is égető kérdést – mondta Walter Dezső a 86-os út körül kibontakozó vitában. A korábbi soproni polgármester szerint Ipkovich Györggyel összefogva tettek lépéseket az út érdekében, ám úgy véli, a labda most a csornai térfélen van. Walter szerint az egymásra mutogatás nem visz előbbre és megismételte Molnár Csaba államtitkár mondatait: útzárral nem lehet elkerülőt építeni.

A miniszteri biztosok szerint a csornai önkormányzat nagyobb érdekérvényesítő képességgel meggyorsíthatná az elkerülő építését. Ehhez mind Ipkovich György, mind Walter Dezső felajánlotta segítségét.

Turi György polgármester viszontválasza előtt felmutatott egy térképet és közölte: a csornai elkerülő tervei tavaly december óta ismételten engedélyeztetve vannak, a további lépések nem a helyi önkormányzat hatáskörébe tartoznak.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. TancsKaszabell 2008. november 21. 20:21
  „Nem vagyok csornai,de gyakran áthaladok rajta.A forgalom szinte elviselhetetlen lehet az ott élők számára!
  Ritkán fordul elő de most egyetértek a következő idézettel /obi(23) / :
  "Itt egyszerűen sértődött emberek tudatos packázásáról van szó!!!"
  Ezért javaslom hagyják abba ezt az egyoldalú gyalázkodást ,az nem vezet sehova.
  Az érdekérvényesítés komoly feladat,érvek,jó kapcsolatok a hivatalokkal,(NEM KELL SZERETNI ŐKET!) és a város lakóinak támogatása kell hozzá.
  Ha eredményesek lesznek.-ennek a valószínűsége láthatóan csökken -,akkor sem biztos ,hogy az "istenadta nép"újraválasztja a jelenlegi vezetőit.Fogadják el a többször felajánlott segítséget,lássuk mire mennek együtt a város érdekében?
  Az önkormányzat felelős tagjai ne hagyják magukat uszítani,elbolondítani egyes fideszes politikusok személyes céljainak megvalósítása érdekében.”
 • 24. Veritas 2008. október 23. 09:30
  „Elnézést.Kívánok.(Lemaradt a v betű.”
 • 23. bzh 2008. október 20. 19:04
  „Tudna valaki egy forrast ajanlani amiben a csornai kerulo ut torteneterol tudnek olvasni.

  Sok koszonettel”
 • 22. obi 2008. október 19. 15:29
  „Néhány napig nem voltam netközelben, látom a diliházban éppen akkor volt szabadprogram...
  1. miro! Amiről te írsz, az olyan képtelenség, hogy megfelelő jelzőt se lehet rá találni... Komolyan gondolod, hogy a városon belül kell a város pénzén elkerülőt építeni? Elképesztő... EZEK ÁLLAMI UTAK, AMIKET ÁLLAMI PÉNZBŐL KELL MEGVALÓSÍTANI! (Ja és a város KÖRÜL, mert az elkerülő nevében benne van, hogy mi is az tkp.) Itt egyszerűen sértődött emberek tudatos packázásáról van szó...
  2. "Aki már utálja az egészet!"-nek...
  Ne "putrifalvázz" pajtás, mert az csak téged minősít (le). Ha meg unod az egészet, akkor minek írsz ide? Téged géppisztollyal a hátadban kényszerítenek arra, hogy a rábaközi témákhoz hozzászólj, he??
  3. "Én is utálom"-nak...
  Tudod, azoknak, akik itt élnek, azoknak nem "piti" az elkerülő ügye, csak azoknak, akiknek "térkép e táj...", sőt még azok közül is csak a hozzád hasonló "egyszerű" lelkeknek...
  4. A mélypont azonban "Városlakó" hozzászólása... Te szerencsétlen flótás! Az elkerülő nem azért kell, hogy Csornát MINDENKI elkerülje, hanem azért, mert a tranzitforgalom 1 főre vetítve messze itt a legnagyobb az egész országban! (tranzit=átutazó, átmenő...csak neked...)
  Még egyszer leírom, mert szerintem ez a lényeg:
  Itt egyszerűen sértődött emberek tudatos packázásáról van szó!!!”
 • 21. Városlakó 2008. október 17. 15:23
  „Ebből az egészből csak az látszik, hogy Csornára nem akar menni senki, mert ott nincs semmi. Mindenki nagy ívben el akarja kerülni sem egy jó iskola sem egy normális munkahely sem kereskedelem MI EZ?!?!?! TANYA?”
 • 20. Én is utálom 2008. október 17. 15:14
  „Ha rajtam múlna teliraknám azt a rohadt elkerülőt annyi kanyarral, hogy aki rámegy egy hétig , csak Csorna körül keveregjen. Gyűlölöm az egész vacak piti elkerülőt!”
 • 19. Aki már utálja az egészet 2008. október 17. 15:08
  „Az elkerülőt nem Csorna mellé, hanem alá kell ásni amikor megvan a gödör beomlasztani, aztán meg betemetni az egészet, betont húzni rá A csorna táblával együtt és kész! Rohadt putrifalvából annyit kihoztok, hogy az már röhej! Nagyon unom!”
 • 18. miro132 2008. október 17. 14:55
  „csatolva a lenti jegyzeshez : tiszta gaz hogy a barbacsi ut nincs osszekotve a gyori uttal .. miert ? csak egy hid es par meter aszfalt hianyzik nem ?
  A 86 ost a temeto mellett mar regen el lehet vlna vezetni farad fele es csatlakoztani az ottani utcakhoz. Ez meg terveb sincs..

  az onkormanyzat igazan nem csinal semmit sem. Arrol nem is beszelve hogy a sorompotol a soproni sinek mellett a foldut helyen siman lehetne egy utcat nyitni farad fele nem ?

  miro”
 • 17. miro132 2008. október 17. 13:57
  „Csak ismetelni tudom onmagam. Az onkormanyzat csak sir es demonstraciora hivja az embereket de nem tesz semmit a helyzet javitasaert sot meg ront is azon ( gondolok az utcak egyiranyusitasara) Javasolom immar sokadszor hogy az onkormanyzat keressen es talaljon atmeneti megoldast amivel csokkenteni tudja a forgalmat. Gondolom hogy erre palyazni is lehetne. Megoldasi javaslatok :

  Kossek ossze a 85 os utat a 86 os uttal a vasutak mellett . Sopron es Hegyeshalom iranyaban is lehetne epiten egy belso gyurut ahol a forgalom szamara utat lehetne nyitni. ( nyilvan az ott elok tiltakoznanak de itt a tobbsegi akaratnak kell ervenyesulni.) ( raadasul a hegyesi vasut mellett van is hely egy ketsavos utnak...
  A varos szerkezeteben nem tortent valtozas az elmult evekben es ez a problema oka. A kerulout kesik na bumm de legyen erre a vezetesnek egy B terve. Epitsenek a varoson belul ekerulo utat. Jo tudom ez sok penz de lehetne palyazni ...”
 • 16. obi 2008. október 17. 12:19
  „"...Tegnap este nézem Papp József Urat..."

  Gabesz11! Nem tudtam, hogy te ekkora mazochista vagy! Én már rá se bírok nézni... :)

  Szanyi! Mi az, hogy "megoldotta volna" Walter a kérdést??? Mégis mikor óhajtja megoldani??? Hát nem ő a megyei "közlekedéspolitikai miniszteri biztos" immár 2 éve???”
 • 15. Szanyi 2008. október 17. 10:47
  „Walter Dezső már régen megoldotta volna a kérdést, emberek figyeljetek rá!Jól tud lobbizni a Miniszterlenők Úrnál!”
 • 14. Kvzoo 2008. október 17. 08:56
  „Nem szervezi senki, mert birka népnek nincs hazája.”
 • 13. Kabóca 2008. október 17. 07:56
  „Valaki szervezi már a teljes útzárat?
  Sokan csatlakoznánk.”
 • 12. bzh 2008. október 17. 03:33
  „Hát csornai sogorok - jártak már kendek a Feri gyeereknél e dolog erányába, mer asszongya az annyok az megcsinál mindent - ugy el b...ta az országot hogy már nincs mi mást elb....szni.”
 • 11. George 2008. október 16. 22:16
  „Gratulálok! Az állami útépítésre van két fő mufti. Végül is ki építi az utat? Csorna városa vagy az állam? És ha az állam akkor ennek a két "senkiházi ki ha kell halni nem mer" embernek kellett volna az ügy mellé állni és nem feküdni. Őnekik kellett volna már régen határozatokat hozni és beindítani az építést. Mire is kapják a fizetésüket?
  Egyébként láttam a tervet. Egy nagy szar! Aki megtervezte az adja vissza sürgősen a diplomáját. Ez nem útterv. Ez egy hányadék közlekedés szempontjából.
  qeu: ok
  Gabesz11: jó a link :)....qrva jó”
 • 10. Gabesz11 2008. október 16. 21:22
  „Ez a kabaré tetőpontja! Tegnap este nézem Papp József Urat, szálkás Uri öltönyében. Kijelenti az Úr, hogy a jelenlegi csornai városvezetés az impotens, mert Ő, azaz Papp Úr jogerős építési engedélyt tud felmutatni az elkerülő útra, bár ezt bukása előtt pont ippen csak pár nappal kapta meg. Azóta, ez az okirat most kerülte elő. Oszt gyüttek a gonoszok, Papp Úr szavaival élve, " egy sehonnani gyüttment ne mondja meg Őneki, kinek már dédnagyapja is polgármester vót" itten. Azt hittem beszarok. Más. Ipkovich Úr ano, talán emlékszik kijelentette, hogy 2010-ig Szombathely és Győr között négysávos autóuton lehet közlekedni. A Nyugat.hu el is indította a visszaszámlálást weboldala jobb felső sarkában. Azóta ez eltünt. Ők is rájöttek, hogy Ipkovich Úr nem mondott igazat. Mert út sehún sincs. Se 85 -ös, se 86-os se semmi sem nem négysávos. (az írás módja szándékos, mert ezt már ép észzel nem lehet elviselni). Hol a politikai akarat, - meg lóvé Ipkovich Úr? Ön szerint megvan. Szerintem meg nem van meg. Semmi nem van meg. Ami megvan az a rizsa meg a duma meg a szokásos politikusi hazudozás. A csoda folytatódik, Papp Ur, Ipkovich Úr, Walter Úr, miniszteri meg miniszterelnöki, pápai nem? ,- meg mán nem tudom ki után nem, szintén miniszteri biztos lett, - mondja ő, személyesen Gordontól kinevezve meghatódtam. Most mán biztos lesz elkerülő!!!!!! Három biztos!!!!!!!!!!! Mára meg kiderül, hogy van engedély mégis a jelenlegi városvezetés birtokában? KI HAZUDIK? Végülis azt látjuk kicsiben, amit Pesten nagyban. Nem kéne ezt már sokáig hagyni emberek!
  A csoda pedig a lenti képen látszik! Vár itt még valaki valamit?
  http://index.hu/cikkepek/0703/tablo_800.jpg”
 • 9. qeu 2008. október 16. 21:14
  „Walter úr és Ipkovich úr pottyant egy nagyot a dologra, Sopronból már kizavarták a forgalmat, így őt abszolúte nem érdekli a 85-ös ügye.
  Ennek az útnak a tranzit mivolta kellett volna már régen elkészülnie. Továbbra is az a véleményem, hogy a 85-ös és 86-os Csorna belterületén is az Állami Közútkezelő Kht-hoz tartozik, így nem a helyieknek kell kijárni ennek megépülését, hanem a tranzot volta miatt az állam érdeke lenne.
  Erre nincs félretéve egy fillér sem, mert ha lenne már épülnék, hogy döngethessék a mellüket, hogy ennyi, meg ennyi utat épültünk. ( Minden koszos elkészült kilóméter után ezt teszik, vagy rosszul tudom.)
  Amúgy van más megoldás is. Rajka, hegyeshalom, Vámosszabadi kamionok vasútra fel, Rábafüzes, Letenye, Rédics kamionmok le ( Jópénzért, mert a közútról kitiltanám őket ).
  Így nyereséges a vasút és elég a 2 sáv és a 7,5 T terhelhetőségű út a 10 vagy 12 T helyett - ennyinek kellene lennie -. mennyivel olcsóbb is lenne.
  Amúgy csornán se a ságák, se a pirosak, se a kékek és se a zöldek nem tudnak normálisan élni, mert lkahatalan lassan a város.
  Szóval kedves címben szeplő urak, ha még vagyonuk mellett magukba is tudnak fordulni akkor segítenek és nem állítólagos helyi politikára hivatkoznak egy állami úttal szemben.
  Turi úrnak pedig azt mondom, polgári emgedetlenségig el kell menni, azaz kamonok se ki se be, mint Taxis blokádkor, feltételezem a csornai rendőrök minket csak nem cipelnek el.
  De ha elvisznek, na annak lesz nemzetközi visszhanga is, ha egy két TV még meg is lesz hívva.
  Tisztelettel: egy csornai”
 • 8. mik-mak 2008. október 16. 20:56
  „Firtli megint azt röhögi,hogy értelmes dolgot még nem mutatott fel mióta képviselő és megyei alelnök . Bocsánat álló fogadásokon nagyon élvezi a hokusz -pokusz beosztását és jól lakik.”
 • 7. gabe 2008. október 16. 20:16
  „De rohadtul unom már ezt az egész elkerülős témát !!!”
 • 6. vörös g.eci 2008. október 16. 19:51
  „A komenista bagázs megint hozta a formáját! Hazudoznak össze-vissza, másra adják az utat, közben meg az államtitkár azt sem tudja, hol van Csorna.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelújítás után: Még a csillárok is mozognak?

Kapuvár - Ötmilló foriéntért kátyúztak az elmúlt héten Kapuváron. A Szent István úti aszfaltozás… Tovább olvasom