Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

A biotermelésé lehet a jövő

A magyar mezőgazdaság számára a bio lesz az egyedüli kitörési pont, az irányadó vonal ez lehet. 
Nemrégiben a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület kapuvári csoportja rendezvényén Mór Ferenc püspökhatvani ökogazda és Molnár Tamás professzor, a biotermelés szakértője tájékoztatott e gazdálkodás lehetőségeiről.

Itt Giczi Józsefné, a helyi csoport vezetője elmondta, e témában a csornai Csukás Zoltán-szakközépiskola is tervez tanfolyamot indítani a veszprémi egyetem védnöksége alatt. Ennek során a hallgatók „biotermesztő" szakképesítést kapnának.

Mór Ferenc ökogazda püspökhatvani telepén a növénytermesztés mellett állattenyésztéssel, valamint biotermékei feldolgozásával és értékesítésével is foglalkozik. A gazdálkodó véleménye szerint a bio nemcsak egészséges, hanem a tömegtermelés jövőbeni ellehetetlenülésével az egyedüli kitörési pont lehet a magyar mezőgazdaság számára.

Áruik Közép-Európában egyedül viselhetik a „Greenfood" jelzést, melyet Hollandiában adományoztak, és csak tiszta, komplex biomódszerekkel előállított készítmények kaphatják. Mór Ferenc elmondta: munkájukhoz nagy segítséget kapnak különböző egyetemektől, hiszen a szellemi tőke az egyik legfontosabb összetevője gazdálkodásuknak. Ennek kapcsán Molnár Tamás professzor kiemelte: a mezőgazdaságban szerte Európában túltermelés van. Ennek vonzataként a közeljövőben csökkenhetnek a támogatások is. Emiatt az erre a módszerre felépített magyar termelők ellehetetlenülhetnek.

Egyedüli kitörést jelenthet a biotermelés. Úgy, hogy a termelői csoportokba tömörült gazdák termékeik feldolgozását és kereskedelmét is végzik, hiszen napjainkban a mezőgazdaságban képződő haszon jelentékeny része a kereskedők zsebébe vándorol. Komplex, a vetőmagtól a késztermékig ívelő elképzeléseit a szakminisztérium is kitiltással „honorálta", hiszen ahogy a szakértő hangsúlyozta, a jelenlegi mezőgazdasági termelési rendszer hívei nem nézhetik jó szemmel elképzeléseit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzeggyármajorban nem tudják, mire ébrednek

Tőzeggyármajor valamikor virágzó település volt Kapuvártól mintegy tíz kilométerre, a Pomogy felé vezető úton. Tőzeggyármajor lakosainak száma egyre csökken, pedig ötven éve még majd hatszázan éltek ott. Ma száznegyven ember otthona. Az őslakosok üresen maradt házait osztrákok veszik meg, ahogy a földek is külföldinek teremnek. Tovább olvasom