Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A biót népszerűsítették Rábcakapin

Rábcakapi - A hazai biogazdálkodás jó úton halad, a fogyasztás nő és várhatóan a bioterületek nagysága is. Rábcakapin a hétvégén országos bionapot tartottak.

Bionapra várták az érdeklődőket vasárnap Rábcakapira, Németh István biogazda gazdaságába. Szakmai előadások, termékbemutató, bioételek készítése és kóstolása szerepeltek a programban. Az országban Rábcakapin kívül még hat helyszínen népszerűsítették a biotermelést a hétvégén.

A rendezvényt Roszik Péter, a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke, a Biokontroll Kht. ügyvezetője nyitotta meg. A szakembert a hazai „biohelyzetről" kérdezte a Kisalföld.

– Magyarországon a mezőgazdasági területek 2 százalékán folytatnak biogazdálkodást – kezdte Roszik Péter. – Ausztriában az arány 13–14 százalékos, azaz lehetnek még céljaink. Ráadásul a hazánkban értékesített biotermékek 80 százaléka nem a magyar, hanem nyugat-európai piacokon talál vevőre. 

A 20 százalékos hazai fogyasztás bár alacsonynak tűnik, mégis fejlődés a korábbi évekhez képest.
Két-három évvel ezelőtt még csak 5 százalékról beszélhettünk. Sajnos a termelés megtorpant. Ahhoz ugyanis, hogy valaki átállítsa gazdaságát bióra, három éven keresztül kell biotermelést folytatnia, de termékeit nem értékesítheti bióként. Ez az időszak nagyon nehéz a gazdák életében, ehhez támogatást várnak. A támogatási rendszer viszont 2004 óta nem adott lehetőséget új gazdák csatlakozására. Az elképzelések szerint 2009-től lesz egy erőteljesebb támogatás, amitől várhatóan nagymértékben nő a bioterületek aránya.

Roszik Péter szerint a biofogyasztást befolyásolja, hogy még mindig nagyon sok tévhit van a termeléssel kapcsolatban. Például a vegyszerezés miatt.

– A biotermelésnek vannak módszerei, csak finomabbak, elsősorban a megelőzésre koncentrálnak. Ha a gazda ezeket betartja, akkor „óvatos" szerekkel, biológiai védekezéssel lehet tenni a kártevők ellen. Kevesen tudják azt is, hogy sokkal értékesebb a bio. Bizonyított, hogy a nagyon fontos egészségvédő anyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban sokkal gazdagabb a biotermék.

Roszik Péter hozzátette: örvendetes, hogy az utóbbi időben például az egyetemek is felveszik tananyagukba az ökológiai gazdálkodást. Úgy véli, a biogazdálkodás ma már Magyarországon is jó úton halad.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánpénzekből közadomány

Kapuvár - A kapuvári képviselő-testület döntése szerint az önkormányzat közérdekű kötelezettségvállalás címen lakossági pénzeket vár a város fejlesztésére. A polgármester szerint nem számítanak milliókra, s nincs lehetőség a korrupcióra sem a pénzek nyomán.
Tovább olvasom