Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A biogazda nem kívánkozik európai piacokra

Németh István rábcakapi biogazda nem vár nagy csodát az Európai Uniótól, igaz, félni se fél tőle. Mint mondja: számára az előírások már most is szigorúbbak az EU-s normáknál.
A mosonmagyaróvári egyetemi kar mintagazdájával egy évvel ezelőtt találkoztunk utoljára. Akkor szinte egész termését elverte a májusi jégeső. Akkor úgy nyilatkozott: padlóra kerültek, ahonnan nagyon nehéz lesz felállni. Úgy tűnik azonban, hogy a hetvennyolc hektáron gazdálkodó Németh Istvánnak sikerült, és ha nem is bizakodva, de félelem nélkül tekint az európai uniós kihívások elé.

Nem volt támogatás

– Tavaly májusban, a jégverés után nagyon kilátástalan volt a jövő, ráadásul pont akkor jött a katasztrófa, amikor a gazdáknak erősödniük kellett volna a csatlakozás előtti évben – emlékezett vissza a rábcakapi gazda. – Annak ellenére, hogy sokan és sokszor megígérték: támogatják a bajba jutott termelőket, mi nem vártunk a segítségre. Utólag kiderült, hiába is tettük volna, hiszen semmiféle támogatást a jégkárra nem kaptunk az államtól. A biztosítótársaság viszont kifizette a veszteségünket, persze csak a szerződött területekre. Nem hagytuk azonban el magunkat. Újravetettünk mindent több millió forintos többletkiadással.

Németh István szerint a termelőknek az időjárás nyújtott később segítő kezet, hiszen a hosszú ősz alatt a termények szépen beértek és annak ellenére, hogy késésben voltak, a betakarítás is sikerült. A biotermelő idén úgy döntött, nem változtat a vetésszerkezeten és továbbra is zöldségekkel, kölessel és almával foglalkozik.

– Az uniós előírások minden részletét egyelőre nem is ismerjük, de úgy tűnik, a magyar szabályok már most is jóval szigorúbbak, mint az Európában elfogadottak – mondta Németh István. – Az biztos, hogy a csatlakozás előtt nem tájékoztattak bennünket megfelelően arról, hogy mire számíthatunk. Ahogy legutóbb – már a csatlakozás után – a miniszterelnöktől hallottam, a parasztok egy része várhatóan abbahagyja a gazdálkodást és az államnak ajánlja fel földjeit, a maradék pedig csak nagy nehézségek árán tud fennmaradni.

Több a papírmunka

Németh István a múltra visszatekintve azt a következtetést vonta le, hogy az 1994-es induláskor sokkal szigorúbb feltételeknek kellett megfelelniük, mint most. Igaz, papírmunkája gyarapodott. Azt viszont napjainkban is vallja: a biotermékekre hazánkban is van kereslet.
– Nemrégiben Nürnbergben voltam, a bio-világkiállításon és ott is azt tapasztaltam, hogy az igény akkora a biotermékekre, amit nem tudnak a termelők kielégíteni.

Ez hazánkban is éppen így van – állította. Arra a kérdésre, hogy a csatlakozás után a rábcakapi termékek megjelenhetnek-e az uniós piacon, nemmel válaszolt. – Nem akarom az európai piacokat meghódítani, mert a magyar ember is megérdemli, hogy a pénzéért megfelelő és kiváló minőségű árut kapjon. Az évek alatt megtanultam: ha a magyar piacot, a vásárlóimat megbecsülöm, hiába ígér árban alám a külföldi konkurencia, mégsem távolodnak el tőlem. Mert azt tudni kell, hogy a nyugati parasztok itt toporognak az országhatáron és alig várják, hogy lehetőséghez jussanak.

Az időjárás most kegyes

Németh István mostanában nem is igen ér rá „EU-s ügyekkel" foglalkozni, a rábcakapi birtokon ugyanis a gyomlálás az aktuális feladat. A gazda azt mondja: nagyon régen volt már olyan, hogy öntözés nélkül bújt elő például a sárgarépa. Az időjárás tehát egyelőre igyekszik valamit jóvátenni a tavalyi pusztítás után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a pályán lehet gólt rúgni

A csatlakozás körülményeit ecsetelte és részletesen foglalkozott az európai döntéshozatali… Tovább olvasom